BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σχέδιο δύο κινήσεων για υψηλότερο σκαλί στην επενδυτική βαθμίδα

Μείωση του χρέους κοντά στο 140% του ΑΕΠ και η πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός της επενδυτικής βαθμίδας είναι οι δύο βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου για το 2025, παράλληλα με την - άκρως απαραίτητη - αύξηση της ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους.

ypoik__1__3

16
0

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να παρουσιάσει για τον επόμενο χρόνο ένα δανειακό πρόγραμμα στα 8-10 δισ. ευρώ, όσο περίπου θα καταλήξει να είναι και το πρόγραμμα του 2024. Τούτο δε ενώ οι πραγματικές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν θα ξεπερνούν και για την επόμενη χρονιά τα 5 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει γιατί θα πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμοι - μακροπρόθεσμοι - τίτλοι, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι επενδυτές και ειδικότερα αυτοί που δεν μπορούσαν να επενδύσουν όσο η Ελλάδα βρισκόταν εκτός της επενδυτικής βαθμίδας. 

Για να μην αυξηθεί όμως το ύψος του χρέους μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού θα αντικαταστήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου διάρκειας μέχρι και 1 χρόνου. Σημειώνεται ότι η μείωση των εντόκων γραμματίων έχει ξεκινήσει από φέτος. 

Το άληκτο υπόλοιπο των εντόκων από τα 11,5 δισ. ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου αναμένεται να μειωθεί κοντά στα 9 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Το υπόλοιπο των εντόκων θα μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ σταδιακά ως το τέλος του 2025.

Η ταχύτερη μείωση του χρέους για τον επόμενο χρόνο, εκτός από την αύξηση το ΑΕΠ και την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος (ο στόχος θα είναι και για το επόμενο χρόνο στο 2,1% του ΑΕΠ), θα προκύψει και από άλλους δύο παράγοντες. Στο τέλος του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει εντελώς την επανεπένδυση των ελληνικών ομολόγων τα οποία λήγουν από τα συνολικά 38 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP). Τα ομόλογα που θα λήγουν από 1/1/2025, θα αποπληρώνονται και θα διαγράφονται από το χρέος. 

Η αποπληρωμή χρεών 

Μεγάλο τμήμα της διαχείρισης του χρέους για το 2025 θα αφορά τη συνέχιση της αποπληρωμής μνημονιακού χρέος και ειδικότερα του διμερούς δανείου της Ελλάδας ύψους 53,2 δισ. ευρώ με την Ευρωζώνη (GLF). Με την αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί για το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει πρόωρα ένα ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο τμήμα του χρέους.

Η δομική διαφορά για φέτος θα είναι η απελευθέρωση του "μαξιλαριού" των 15,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από την υποχρεωτική χρήση του για την κάλυψη άμεσων δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Μάλιστα, για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης από το GLF αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 5 δισ. ευρώ από το "μαξιλάρι" του ESM και 3 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. 

Το σχέδιο είναι το 2025 να συνεχιστεί η πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με ανάλογο ρυθμό, ώστε να έχει εξοφληθεί έως και το 2030, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το 2041 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα της πλήρους αποπληρωμής του. 

 Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία