BACK TO
TOP
Πολιτικές

Έρχεται επέκταση 1 δισ. του προγράμματος για τα κόκκινα δάνεια

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Ηρακλής 3», οι εγγυήσεις του οποίου θα επεκταθούν κατά 1 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και σύντομα αναμένεται θετική απάντηση για το νέο πρόγραμμα.

ypoik__1__5

49
1

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί και το πλαίσιο σχετικά με το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, είναι με το νέο πρόγραμμα "Ηρακλής 3” να μειωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ήδη περιοριστεί από το 40% που ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2019 στο 7,5% (του συνόλου των δανείων) τον Μάρτιο του 2024.

Στόχος της κυβέρνησης, στις επαφές αυτές, είναι η αύξηση του ανώτατου ορίου χορήγησης εγγυήσεων από δύο δισ. ευρώ σήμερα σε τρία δισ. ευρώ και αφετέρου, η επέκταση της χρονικής διάρκειας του μηχανισμού σε 18 μήνες από 12 μήνες σήμερα (σ.σ. η αρχική συμφωνία με την Ε.Ε. για την τρίτη φάση του προγράμματος προέβλεπε πως θα έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024). 

Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια της σχετικής τοποθέτησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), όπου και αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να… ενισχύσει τον "Ηρακλή 3", ώστε να καλύψει, όχι μόνο τις μη συστημικές Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, αλλά και τις συστημικές τράπεζες. 

"Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των 'κόκκινων' δανείων τους. Δηλώνω δε, ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το κονδύλι των δύο δισ. ευρώ αποδεικνύεται μικρό, αφού στην… ουρά του "Ηρακλή 3" βρίσκονται τιτλοποιήσεις, ύψους περίπου οκτώ δισ. ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα που οδεύουν πρόσω ολοταχώς για τη λειτουργική τους ενοποίηση στις αρχές του 2025 έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για χαρτοφυλάκια, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μεν, Attica Bank θα τιτλοποιήσει χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. ευρώ και η δε, Παγκρήτια Τράπεζα το χαρτοφυλάκιο "Rhodium", μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. 

"Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του 'Ηρακλή 3' στο 3% αναπόφευκτα επιφέρει ζημία της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και οδηγεί τα εποπτικά κεφάλαια σε αρνητικά επίπεδα. Σε περίπτωση απευθείας πώλησης των 'κόκκινων' χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών η ζημία θα υπερέβαινε τα 400 εκατ. ευρώ, εάν δεν είχε αποφασιστεί η στρατηγική συγχώνευση", ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, το "πράσινο φως" από το ΥΠΟΙΚ για τη χορήγηση εγγυήσεων για τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα και εκτός απροόπτου πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο. 

Η σχετική έγκριση, βέβαια, έχει ήδη δοθεί για τα χαρτοφυλάκια Frontier II της Εθνικής Τράπεζας και Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα, πριν καν τεθεί σε λειτουργία η τρίτη φάση του μηχανισμού. Το πρώτο αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ και το δεύτερο σε "κόκκινα" δάνεια, ύψους 508 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις διαμορφώνονται συνολικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). 

Στην  ουρά βρίσκονται, τόσο το project Solar, το διατραπεζικό project με εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όσο και το Frontier III, ύψους 620 εκατ. ευρώ, ενώ την οδό της τιτλοποίησης αναμένεται να ακολουθήσουν και τα projects Gaia της Alpha Bank με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, ύψους 500 εκατ. ευρώ και Leon της Eurobank με "κόκκινα" στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ). 

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2024 21:17ΡΟΖΑΛΙΝΤΑ

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία