BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ

Την επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ξεκινούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και διατάξεις που αφορούν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις αλλά και το χρόνο έναρξης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων

YPOIK_1_4

7
0

Απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι όλες οι αλλαγές να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το σχέδιο νόμου υπολογίζεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού δηλαδή περί τα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους, η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και οι αλλαγές για τους επαγγελματίες. Ειδικότερα:

  1. Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και επιτηδευματίες. Φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.
  2. Στο 20% θα ανέλθει η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Οσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. 
  3. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα "ανοίξει το ακίνητο του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.
  4. Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού),και σε οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού. Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους)
  5. Αναστέλλεται για ένα ακόμη έτος η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Συγκεκριμένα παγώνει ο ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει τη  δυνατότητα να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τον ΦΠΑ στα ακίνητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή. Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4172/2013) προβλέπεται η  επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο νόμος έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όπως όλα δείχνουν θα ανασταλεί και για το 2025
  6. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι το επόμενο έτος να ανοίξει το taxis νωρίτερα αλλά κυρίως να οριστεί η ημερομηνία αποστολής των στοιχείων και ενδεχομένως και κυρώσεις στους φορείς που καθυστερούν τη διαδικασία.

 Πηγή :Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία