BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εγκρίθηκε από την Κύπρο η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση που κατέθεσ το υπουργείο ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το απόγευμα.

1493176-admie-map-930

23
0

Σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν κλειδώσει τα δύο βασικά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ δηλαδή η έναρξη ανάκτησης από τον φορέα υλοποίησης δαπανών για το έργο από το 2025 (συνολικά 125 εκατ. μέχρι Δεκλέμβριο του ‘29, με κρατικά κονδύλια) και η επέκταση της παραχώρησης ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στα 17 χρόνια, από τα 12 που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την ανάληψη σε ποσοστό 50% του ρίσκου από έκτακτο περιστατικό που θα διέκοπτε το έργο. Σε εκκρεμότητα εξάλλου φέρεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επένδυση της διασύνδεσης με ποσό 100 εκατ. ευρώ. Τη λήψη σε αυτή τη φάση αυτής της απόφασης τη ζητά ο ΑΔΜΗΕ, καθώς θεωρεί ότι με αυτήν θα μπορέσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην αναζήτηση επενδυτών και δανειστών, με προτεραιότητα την εξασφάλιση δανείου περίπου 500 εκατ. από την ΕΤΕπ (EIB). 

Τις προηγούμενες ημέρες και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία για το έργο, Ελλάδα και Κύπρος φέρεται να έχουν έρθει σε συμφωνία, η οποία μετά το πράσινο φως του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να επικυρωθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη την Πέμπτη στην Αθήνα. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αυτής, αν και από τις δύο πλευρές η διαρροή πληροφοριών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, φέρεται να είναι η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ από την έναρξη της κατασκευής του έργου και όχι από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως αρχικά ζητούσε η κυπριακή πλευρά, η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ηλεκτρική διασύνδεση στην οποία αυτή τη στιγμή μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ και η ισομερής κατανομή του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε ποσοστό 50% η κάθε πλευρά (και όχι 37%-63% που ίσχυε αρχικά).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο στο πρότζεκτ και από την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι Taqa, έναν ενεργειακό κολοσσό με παρουσία σε 14 χώρες και ενεργητικό 52,8 δισ. δολάρια. 

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία