Στο στόχαστρο θα βρεθούν καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό αλλά και εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από τρίτες χώρες από Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Οι διασταυρώσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των στοιχείων που κατέχει η ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με όσα έχουν αποσταλεί στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί για ανταλλαγή πληροφορίων.
Πρώτος στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων που θα έπρεπε να δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις, όπως επίσης και στις δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών αλλά και ο εντοπισμός διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα.
Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις αφορούν μόνο πρόσωπα, που έχουν τη φορολογική τους κατοικία (και φορολογούνται) στην Ελλάδα. Αντίθετα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, δεν έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα και η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις τραπεζικές καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.
Από τα στοιχεία των περσινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 82.726 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες. Εισόδημα από τόκους καταθέσεων από το εξωτερικό, δήλωσαν 13.404 υπόχρεοι και 4.879 σύζυγοι των υπόχρεων. Το συνολικό ποσό των τόκων αλλοδαπής που δηλώθηκε ανήλθε σε 79,17 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων τόκων ανά υπόχρεο ανήλθε σε 4.330,27 ευρώ.
Οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι :
Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,
Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,
Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,
Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
Πηγή:Naftemporiki.gr