BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τέλος το νυχτερινό ρεύμα, χαμηλότερες χρεώσεις το μεσημέρι

Με νέες αποχρώσεις αλλά και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών συμπληρώνεται η βεντάλια των χρωματιστών τιμολογίων τα οποία θα διατίθενται στην αγορά από τις αρχές του νέου έτους.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521_7

30
0

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ολοκληρώνει αυτό το διάστημα το πλαίσιο για τη μετακίνηση της ζήτησης από τη νυχτερινή ζώνη στην ημερήσια και σε εκείνες τις ώρες που κορυφώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω των φωτοβολταϊκών και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλές.

Το μέτρο, που έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης από τον Απρίλιο, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια μετατόπισης της ζήτησης στις ζώνες χαμηλών τιμών, που καθίσταται επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας του συστήματος λόγω της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ, φαινόμενο που οδηγεί σε ολοένα και πιο αυξανόμενες περικοπές πράσινης ενέργειας. Το πρώτο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση που επιστρατεύει το ΥΠΕΝ είναι η διάθεση στην αγορά από τον Ιανουάριο του 2025 των «δυναμικών» –πορτοκαλί χρώματος– τιμολογίων, με δυνατότητα χρονοχρέωσης ανά ώρα μέσα στο 24ωρο ή και 15λεπτο.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να δώσει μια γενική κατεύθυνση στην αγορά για τη σταδιακή αύξηση των σταθερών μπλε τιμολογίων, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

Μέχρι το τέλος του έτους, εξάλλου, θα αξιολογήσει εάν θα πρέπει να παρατείνει την υποχρεωτική διάθεση των πράσινων τιμολογίων. Η άποψη πάντως που επικρατεί στο αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν η διαφάνεια και η ενίσχυση του ανταγωνισμού και ότι η αγορά δεν μπορεί να βαδίζει εσαεί με ρυθμιζόμενα μέτρα».

Σε προτεραιότητα τίθενται αυτή τη στιγμή, όπως τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, «τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια και το πέρασμα από το νυχτερινό στο διζωνικό τιμολόγιο». Οπως εξηγεί, το νυχτερινό ρεύμα αποτελεί απομεινάρι μιας εποχής που η ∆ΕΗ το χορηγούσε για να ενισχύσει τη ζήτηση το βράδυ και να κρατάει σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που δεν ήταν εύκολο να μπαινοβγαίνουν στο σύστημα. Πλέον με τις ΑΠΕ το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. «Εχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, για να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα μπορούν να δίνουν οι πάροχοι», τονίζει ο υπουργός.

Ο αρχικός σχεδιασμός –αφού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί– θα αφορά μια ζώνη για τις καθημερινές μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 3 μ.μ., ενδεχομένως με αλλαγές ανά εποχή που η ζήτηση διαφοροποιείται και μια ευρύτερης κλίμακας ζώνη με ακόμη πιο χαμηλότερες τιμές τα Σαββατοκύριακα, που συνήθως η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα και μαζί και οι τιμές. Χρήση του διζωνικού αυτού τιμολογίου θα μπορούν να κάνουν οι περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή διπλής χρέωσης. Οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, που σήμερα επιλέγουν να λειτουργούν ενεργοβόρες συσκευές τις νυχτερινές ώρες που η χρέωση της κιλοβατώρας είναι χαμηλότερη, θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και θα μεταφέρουν τη χρήση τους τις μεσημεριανές ώρες ή και τα Σαββατοκύριακα, περιορίζοντας και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αφού θα καταναλώνουν πράσινη ενέργεια, σε αντίθεση με το βράδυ που η ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο.

Τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια προϋποθέτουν την εγκατάσταση «έξυπνου» μετρητή, γι’ αυτό και σε πρώτη φάση την ευελιξία τους θα αξιοποιήσουν επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελματικά εργαστήρια, κομμωτήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., όπως επίσης και δημόσια κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις. Πρόκειται για περίπου 600.000 «έξυπνους» μετρητές σήμερα, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 50.000 έως το τέλος του έτους. Μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ∆Ε∆∆ΗΕ, θα εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 μετρητές. Κατά προτεραιότητα θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και κτίρια του ∆ημοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 55% με 60%. Για τα 7 εκατ. οικιακών καταναλωτών ο δρόμος για την αξιοποίηση των δυναμικών τιμολογίων θα ανοίξει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας.

Πηγή:Moneyreview.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία