BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τυφώνας Μίλτον και Μέση Ανατολή πιέζουν το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, ενισχυόμενες από την εκτίναξη της ζήτησης καυσίμων καθώς ο τυφώνας Μίλτον έπληξε τη Φλόριντα αλλά και λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ και στον μεγάλο παραγωγό πετρελαίου Ιράν.

opec-petrelaio_10

17
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 63 σεντς, ή 0,8%, στα 77,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν κατά 63 σεντς ή 0,9%, στα 73,87 δολάρια το βαρέλι στις 04:23 GMT.

Η καταιγίδα Μίλτον έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση για βενζίνη στην πολιτεία, με περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων να έχουν ξεμείνει από αποθέματα, γεγονός που βοήθησε στη στήριξη των τιμών του αργού

Ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο επλήγη από μια δεύτερη μεγάλη καταιγίδα, τον τυφώνα Μίλτον, ο οποίος έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους και απειλώντας την ευρύτερη περιοχή με τεράστια θαλάσσια κύματα.

Η καταιγίδα έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση για βενζίνη στην πολιτεία, με περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων να έχουν ξεμείνει από αποθέματα, γεγονός που βοήθησε στη στήριξη των τιμών του αργού.

Επιπλέον, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ να υπόσχεται ότι ένα ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και εκπληκτικό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσον αφορά στα σχέδια του Ισραήλ σχετικά με το Ιράν σε μια συνομιλία 30 λεπτών την Τετάρτη που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «άμεση και πολύ παραγωγική».

Ο Μπάιντεν «συνεχίζει να αποθαρρύνει το Ισραήλ από το να στοχεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν μικρή επιρροή στη στρατηγική του», ανέφεραν σε σημείωμα την Πέμπτη αναλυτές της ANZ.

Ακόμη και με τις απειλές για την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζουν να στηρίζουν τις θεμελιώδεις προοπτικές. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το 2025 λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πετρέλαιο

Τα στοιχεία της EIA την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια στα 422,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια ποσότητα μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά πολύ χαμηλότερη από ό,τι εκτιμήθηκε την Τρίτη από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan, βοηθώντας στη στήριξη των τιμών.

«Στις ΗΠΑ, η ζήτηση βενζίνης αυξήθηκε κατά 800 kbd την εβδομάδα σε κάθε εβδομάδα. Σε ολόκληρη την Ασία, η δραστηριότητα των πτήσεων ανέκαμψε μετά τη διακοπή της από πολλούς τυφώνες. Στην Κίνα, η ημερήσια δραστηριότητα πτήσεων εκτινάχθηκε σε υψηλό οκτώ εβδομάδων», ανέφεραν οι αναλυτές.

«Με την πλειονότητα της ζήτησης που σχετίζεται με τα ταξίδια τώρα πίσω μας, η εστίαση μετατοπίζεται στην επικείμενη αύξηση της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών τις επόμενες εβδομάδες».

Πηγή:Ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία