BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τα πέντε σενάρια που απασχολούν την ΕΚΤ για την μείωση των επιτοκίων

Σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνςη επιδεινώνεται, γεγονός που αυξάνει τα στοιχήματα για πιο γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις.

european-central-bank-ecb-810x476-1_2

23
0

 «Εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η αγορά θα πιστέψει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πίσω από την καμπύλη και ενδεχομένως να διαπράξει λάθος πολιτικής», ανέφερε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Μάρκ Γουόλ. 

Πέντε βασικά ερωτήματα για την ΕΚΤ: 


1.Θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη;

Είναι σχεδόν σίγουρο. Οι traders δίδουν μία πιθανότητα 90% ότι θα μειώσει τα επιτόκια 25 μονάδες βάσης, συγκριτικά με το 20% που έδιδαν πριν από ένα μήνα. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση το Σεπτέμβριο και αυτά τα στοιχεία ήταν που αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση τον Οκτώβριο. 

Ήδη και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει μείωση, λέγοντας ότι η πτώση του πληθωρισμού θα αντανακλάται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

2. Θα είναι η αρχή διαδοχικών επιτοκιακών μειώσεων;

Ναι, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι της Wall Street. Kαι οι traders έχουν ήδη προεξοφλήσει τουλάχιστον τρεις μειώσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αυτή του Οκτωβρίου. 

Ωστόσο, δεν έχουν φθάσει όλοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής σε αυτό το σημείο. Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Όλι Ρεν έχει επαναλάβει το μήνυμα ότι ο ρυθμός και το μέγεθος των περαιτέρω μειώσεων θα πρέπει να αποφασίζεται σε κάθε συνεδρίαση. 

Ωστόσο, η Λαγκάρντ μπορεί να κάνει νύξη ότι επίκειται αλλαγή, αναφερόμενη στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ το Δεκέμβριο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA, Γκιλς Μόεκ. 

«Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είναι η σωστή στιγμή για την ΕΚΤ να αλλάξει το αφήγημα της μελλοντικής πολιτικής της», ανέφερε. 

 
3. Δεν ανησυχεί πλέον ο πληθωρισμός την ΕΚΤ;

Oι traders πιστεύουν πως όχι. Άλλωστε, ο πληθωρισμός, που εκτινάχθηκε άνω του 10% πριν από δύο χρόνια, υποχώρησε κάτω από το στόχο του 2% το Σεπτέμβριο. 

Ακόμη και ο επίμονος πληθωρισμός υπηρεσιών, μία ιδιαίτερη ανησυχία για την ΕΚΤ, υποχώρησε ελαφρώς. Σε μηνιαία βάση, επιβραδύθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την Nomura. 

Tα προθεσμιακά υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα κρατηθεί κάτω από το 2% από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Danske Bank. 

Ακόμη και το γεράκι, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, έχει αποσύρει τις προειδοποιήσεις ως προς τη δυσκολία τιθάσσευσης των τιμών. 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπηρεσιών παραμένει στο 4%, δεν φαίνεται να υποχωρεί φέτος και η πτώση του Σεπτεμβρίου υποκινήθηκε κυρίως από τις τιμές ενέργειας, επομένως η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακηρύξει νίκη. 


4.Είναι τώρα η ανάπτυξη η βασική ανησυχία της ΕΚΤ;


Αποτελεί μία ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία. Ωστόσο, η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την Φέντεραλ Ριζέρβ, στοχεύει μόνο τον πληθωρισμό, επομένως το ερώτημα είναι εάν η στασιμότητα θα μπορούσε να πιέσει τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο – αυτό ήταν η βασική πρόκληση της ΕΚΤ τη δεκαετία πριν την πανδημία. 

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ στηρίζεται στα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα για να ενισχύσει την κατανάλωση και την ανάπτυξη, κατά 1,3% το επόμενο έτος από 0,8% φέτος, μία υπόθεση που ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι είναι υπεραισιόδοξη. 

Η γερμανική οικονομία διανύει ήδη το δεύτερο χρόνο ύφεσης. Ο Μόεκ της ΑΧΑ σημειώνει ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν θα έρθει σύντομα, ότι ο πληθωρισμός κινδυνεύει να πέσει κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, και αυτό είναι μία ανησυχία που μοιράζονται αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

5.Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ανησυχούν την ΕΚΤ;

Ναι από πλευράς προοπτικών ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι ανησυχούν. Οι τιμές πετρελαίου έχουν ενισχυθεί 9% από την αρχή του Οκτωβρίου όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, όμως παραμένει περισσότερο από 10 δολάρια χαμηλότερα από το ζενίθ του τρέχοντος έτους. 

Ο χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί την όποια προσωρινή άνοδο των τιμών πετρελαίου, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, Πολ Χολινγκσγουόρθ. 

Επίσης, εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και εφαρμόσει τους δασμούς 10% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, αυτό θα έπληττε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και θα ενίσχυε το σενάριο για μειώσεις επιτοκίων, εκτιμούν οικονομολόγοι. 

Πηγή:Moneyreview.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία