BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις για ζήτηση πετρελαίου

Πτώση άνω του 3% (ή άνω των 2 δολαρίων) καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου την Τρίτη, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, καθώς ο OPEC μείωσε χθες τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 και εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πλήξει στρατιωτικούς και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν, σε απάντηση της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ.

opec_117

9
0

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου χάνει 3,52% ή 2,60 δολάρια στα 71,22 δολάρια το βαρέλι και το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου διολισθαίνει κατά 3,52% ή 2,71 δολάρια στα 74,73 δολάρια το βαρέλι.

Ο OPEC αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2024 και χαμήλωσε επίσης τις εκτιμήσεις του για το επόμενο έτος. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Οργανισμού.  Όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, αντί για 2 εκατ. βαρέλια που περίμενε προηγουμένως. Για το 2025 το καρτέλ περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του για 1,7 εκατ. βαρέλια.  Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, ήταν ο βασικός παράγοντας για την τελευταία υποβάθμιση, καθώς ο OPEC περιόρισε την πρόβλεψη του για τη χώρα στα 580.000 βαρέλια την ημέρα από 650.000 βαρέλια προηγουμένως. Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι οι εισαγωγές στο εννεάμηνο του έτους υποχώρησαν σχεδόν 3% από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένους αξιωματούχους. Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

ότερη.
Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία