BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ανακοινώνεται πακέτο 8,5 δισ. για τον παραγωγικό μετασχηματισμό

Τη στρατηγική, τις προτεραιότητες και μία δέσμη μέτρων που θα κινητοποιήσουν περίπου 8,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην κατεύθυνση του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

5c7d96dc4e18e093475c975a9a955380_XL

32
0

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας που αφενός θα επιχειρήσει να βάλει τη Βιομηχανία -και γενικά τη Μεταποίηση-, την Ερευνα και την Καινοτομία σε προτεραιότητα, αφετέρου θα λειτουργήσει ως κρίσιμη γέφυρα μετά τη λήξη ισχύος του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα βασικά στοιχεία επίσης θα είναι η περαιτέρω στήριξη των παραμεθόριων περιοχών της χώρας. Οπως εξηγούσαν μάλιστα πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, «το νέο πακέτο μέτρων θα ολοκληρώσει τον μεγάλο κύκλο των παρεμβάσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση από το 2019 με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας».

Εξασφαλισμένοι πόροι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η δέσμη μέτρων για την προώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας αναμένεται να φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορούν με μόχλευση να κινητοποιηθούν επιπρόσθετα πάνω από 5 δισ. ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που θα δρομολογηθούν.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις τρέχουσες παρεμβάσεις, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται 61 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ σε διαδικασία ένταξης στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούν να αποτελέσουν την καμπή αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Διαβεβαίωναν μάλιστα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την ένταξη σχεδίων στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, δεδομένου ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, τα τελευταία έργα είχαν ενταχθεί τον Μάιο του 2023, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να συμπεριληφθούν και τρεις καινοτομίες που πλέον θα εισαχθούν στο πλαίσιο των ενισχύσεων επενδυτικών σχεδίων.

– Η πρώτη αφορά τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Για πρώτη φορά θα είναι δυνατή η υπαγωγή τους στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, που αποτελεί και πάγιο αίτημα της αγοράς. Το σκεπτικό στη ρύθμιση αυτή είναι ότι μία μεγάλη επένδυση μπορεί να αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα και ως εκ τούτου μπορεί να επιταχύνει την προσπάθεια στροφής του παραγωγικού μοντέλου. Γι’ αυτό εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο μήνα, ο Αναπτυξιακός θα δίνει πλέον προτεραιότητα στη μεταποίηση και την παραγωγή με βασικότερο εργαλείο την ενίσχυση μέσω φορολογικών κινήτρων (απαλλαγές κ.λπ.).

– Το δεύτερο σημαντικό σημείο του προγράμματος είναι η διατήρηση του καθεστώτος των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως εκ τούτου και τη διατήρηση των σημαντικών κινήτρων που προβλέπονται. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο καθεστώς, το οποίο είχε συνδεθεί με τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εντάσσονται οι επενδύσεις που προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και γενικά ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο.

– Η τρίτη καινοτομία που θα εισάγει το νέο πακέτο μέτρων για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας αφορά τις παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάθε επένδυση που θα γίνεται σε κάποια παραμεθόρια περιοχή θα αντιμετωπίζεται πλέον ως Στρατηγική Επένδυση. Κάτι που σημαίνει πιο γρήγορες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο και ενισχυμένα κίνητρα – φορολογικά, επιδοτήσεων, χωροθέτησης κ.ο.κ. Μία κίνηση που κρίθηκε επιτακτική και για εθνικούς λόγους.

Προτεραιότητα στη βιομηχανία

Συνολικά πάντως βασική στρατηγική μέσα από τις νέες δράσεις θα είναι η προτεραιοποίηση στη βιομηχανία και την παραγωγή είτε μέσα από τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε από τα υπόλοιπα προγράμματα, που θα εξειδικευτούν. Ως στόχος έχει τεθεί η σύνδεση της Βιομηχανίας με την Ερευνα και την Καινοτομία για την παραγωγή καινοτόμων – ανταγωνιστικών προϊόντων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου να φέρουν αύξηση των εξαγωγών.

Πηγή:Newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία