«Ο πόνος που νιώθουμε όλοι επειδή οι τιμές έχουν ανέβει είναι εδώ για να μείνει, και ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών προκαλεί επίσης πολύ θυμό σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στο συνέδριο του Bretton Woods .
«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτόν τον ασυγχώρητο συνδυασμό αργής ανάπτυξης και υψηλού χρέους».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι η παγκόσμια οικονομία αποδίδει αρκετά καλά, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες. «Το εμπόριο αυξάνεται ελαφρώς πιο αργά από την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία
Το ΔΝΤ θα ενημερώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την Τρίτη. Αν και η Γκεοργκίεβα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πάνω από 3%.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 είναι 3,2% και για το 2025 είναι 3,3%.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πρόσθεσε επίσης ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι βλάπτουν τις οικονομικές προοπτικές ορισμένων χωρών.
Οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους από υπουργεία Οικονομικών, κεντρικές τράπεζες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Τα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνουν τρόπους για την τόνωση της αποσπασματικής παγκόσμιας ανάπτυξης, την αντιμετώπιση του χρέους και τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.
Η τριπλή απειλή
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χτύπησε τριπλό καμπανάκι για υψηλό πραγματικό πληθωρισμό που προκαλεί φτώχεια, για μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους ιδιαίτερα από Μέση Ανατολή και Ουκρανία και για παγίδα χαμηλής ανάπτυξης που συνοδεύεται από υψηλά χρέη. Προειδοποίησε επίσης για τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις, τις σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές, ευκαιρίες και κινδύνους που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Με βασικό της μήνυμα το «Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», ζητά μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον τη βελτίωση της αγοράς εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ταιριάξουν οι σωστοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.
Δεύτερον κινητοποίηση κεφαλαίων για μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα. Και τρίτον αύξηση της παραγωγικότητας με ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας και ανάπτυξης και λελογισμένη εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή:Ot.gr