Το τεράστιο αυτό θέμα «ζωής και θανάτου» για την Ευρώπη συζητά σήμερα επιτέλους το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης να ανακοινώνουν σήμερα πολιτική δήλωση με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, με την κινητοποίηση κεφαλαίων, τα επόμενα χρόνια.
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην κοινή δήλωσή τους θα τονίζουν την ανάγκη «να καλυφθεί το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», λαμβάνοντας υπόψη τα 800 δισ. ευρώ ετησίως στα οποία ο Μάριο Ντράγκι υπολόγισε τις επενδυτικές ανάγκες.
Το σχέδιο του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι, για να σωθεί η οικονομία της ΕΕ, θα χρειαστεί να αυξηθούν οι ετήσιες επενδύσεις στο 5% του ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτό, ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, γεγονός που θα απασχολήσει σήμερα το Eurogroup, με τους επικεφαλής των οικονομικών των 20 να περιγράφουν «σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται απάντηση όσον αφορά την οικονομική πολιτική σε συντονισμένο επίπεδο μεταξύ των χωρών».
Ενεργειακές αγορές
Το Eurogroup θα τονίσει την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ενεργειακών αγορών των κρατών μελών, σημείο που φαίνεται κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ και το οποίο είχε επισημάνει επίσης και η έκθεση του Ενρίκο Λέττα. «Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ υπονομεύουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων ανταγωνιστών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια».
Η βιομηχανική παραγωγή των τεσσάρων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται στο κόκκινο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat : Γερμανία, Γαλλία,η Ιταλία και Ισπανία κατέγραψαν, σε διάστημα ενός έτους, πτώση στην παραγωγή διαρκών κεφαλαίων και καταναλωτικών αγαθών και η τάση αυτή επηρεάζει ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουλίου 2024, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ κατά 1,7% .Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ισχυρότερες μειώσεις που κατέγραψε η Eurostat αφορούσαν την Ουγγαρία (− 6,4%), τη Γερμανία (− 5,5%), την Ιταλία (− 3,3%) και τη Γαλλία (− 2,3%). Αντίθετα, αυξανόμενες επιδόσεις κατέγραψαν στο διάστημα αυτό η Δανία (+19,8%), η Ελλάδα (+10,8%) και η Φινλανδία (+6,4%).
Σύνοδος κορυφής στη Βουδαπέστη
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ επίσης, θα συναντηθούν στη Βουδαπέστη στο τέλος της εβδομάδας για να αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Η τελική τους δήλωση αναμένεται να είναι ακόμη πιο προωθημένη από του Eurogroup και θα εστιάζει σε μεγαλύτερο βάθος στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. «Η δήλωση των 27 ηγετών θα αναφέρει λεπτομερώς ότι ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι εργαλείο χρηματοδότησης της ανταγωνιστικότητας, θα δίνει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βασικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα και θα υποστηρίζει κοινά επενδυτικά μέσα», επισημαίνουν πηγές στις Βρυξέλλες.
«Όλα αυτά απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου, αλλά και ένα ανοιχτό πλαίσιο που ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.