BACK TO
TOP
Πολιτικές

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν

Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, παρά τα "σύννεφα" που συγκεντρώνονται για την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω των πολιτικών προβλημάτων σε Γερμανία και Γαλλία και του πιθανολογούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

komision__1__2

26
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν είναι πιθανό να διορθώσει οριακά προς τα πάνω τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για την οποία τον περασμένο Μάιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% για το 2025, λόγω των υψηλών εισροών κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ. 

Ωστόσο, η Κομισιόν δεν θα παραλείπει παρατηρήσεις για καλύτερη λειτουργία των ελληνικών αρχών, ώστε να υπάρχει ταχύτερη εξέλιξη των επενδύσεων και οι κοινοτικοί πόροι να απορροφούνται χωρίς καθυστερήσεις και αστοχίες, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Επίσης, θα ζητά να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία, όπως η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα. Από την άλλη, θα υπερθεματίζει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εκτιμώντας ότι η θεσμική παρέμβαση που έγινε στο τέλος του 2023 θα έχει αποτέλεσμα τη σταθερή και μόνιμη αύξηση των εσόδων και παράλληλα θα συμβάλει στο αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης. 

Στο ειδικό σημείωμα για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει στις προβλέψεις της, θα σημειώνει μεταξύ άλλων την ανάγκη να μειωθεί το υψηλό -ακόμη- έλλειμμα που καταγράφεται στο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία. Θα σημειώνεται συγκεκριμένα ότι η ύπαρξη ελλείμματος αποτελεί δείγμα χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία για να ξεπεραστεί θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική της βάση και την προστιθέμενη αξία των εξαγωγών της. 

Επίσης, στην έκθεσή της η Επιτροπή θα ζητά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μέριμνα για την κλιματική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, θα ζητά στους ετήσιους προϋπολογισμούς να υπάρχουν σε σταθερή βάση προβλέψεις αλλά και κονδύλια για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές, οι οποίες προκαλούνται τώρα και αναμένεται να προκληθούν και στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή. 

Σύννεφα για την ΕΕ 

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, οι προβλέψεις είναι περισσότερο δυσοίωνες μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, υπό την έννοια ότι το νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εμφανιστεί εχθρικός προς της ΕΕ σε οικονομικό πεδίο. Στα γενικά σχόλια, η έκθεση των φθινοπωρινών προβλέψεων δεν θα αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις που είχαμε στη Γαλλία, με τον σχηματισμό νέα κυβέρνησης, ούτε στη διάλυση της κυβέρνησης στη Γερμανία, ακολουθώντας την παράδοση η Κομισιόν να μην εμπλέκεται στις πολιτικές εξελίξεις των καρτών μελών. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι πιθανό να αναθεωρεί εκ νέου την ανάπτυξη στο 0,7%-0,8% από 1% για το 2024 και λίγο πάνω από το 1% έναντι 1,4% για το 2025. Παράλληλα, θα επισημαίνει την ανάγκη για συμφωνίες που θα τονώσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα επαναφέρει την ανάγκη της συνέχειας του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέους πόρους που θα επικεντρώνονται ειδικότερα στην πράσινη μετάβαση και την κάλυψη του ψηφιακού κενού με τις ΗΠΑ, όπως ζητά και η έκθεση Ντράγκι.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία