Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων εδώ και 1.000 και πλέον μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Συγκλίναμε επίσης σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ενίσχυση της ανάγκης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία, επενδύσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία πιο λειτουργική σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ώστε να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της συμμαχίας. Η Ελλάδα επενδύει λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη, ακόμη και στις δύσκολες εποχές των μνημονίων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλεςγια την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου ιδίως για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα αυτό ώστε όλα τα κράτη-μέλη θα θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «την ανάγκη μίας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας». Όπως είπε, «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μία πρωτοβουλία που θα ενίσχυε τον ρόλο της συμμαχίας στην ήπειρό μας και έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη» τόνισε.
«Αφοσιωμένο σύμμαχο» χαρακτήρισε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την Ελλάδα.
Νωρίτερα ο κ. Ρούτε συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Μαρκ Ρούτε συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους «πιθανούς τρόπους τερματισμού» του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Πηγή:Naftemporiki.gr