Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, εάν ο Οργανισμός προχωρήσει τα σχέδια για αναζωογόνηση της παραγωγής από τον Απρίλιο, προέβλεψε ο IEA σε μηνιαία έκθεσή του. Ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ+ ακυρώσει εντελώς τις αυξήσεις του επόμενου έτους, θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα πλεόνασμα 950.000 βαρελιών την ημέρα.
Το καρτέλ του πετρελαίου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στις 5 Δεκεμβρίου συμφώνησε για άλλη μια φορά να αναβάλει τα σχέδια για την αποκατάσταση της κλειστής παραγωγής εν μέσω μειωμένων τιμών του αργού και να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων μόλις αυτές ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025, ή περίπου 1%, σύμφωνα με τον IEA, ο οποίος συμβουλεύει τις μεγάλες οικονομίες. Ωστόσο, προβλέπει ότι οι προσφορά πετρελαίου από κράτη που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ+ θα αυξηθούν κατά περίπου 36% περισσότερο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα.
Η καθυστέρηση του ΟΠΕΚ+ «έχει μειώσει ουσιαστικά το δυνητικό πλεόνασμα προσφοράς που επρόκειτο να εμφανιστεί το επόμενο έτος», ανέφερε ο οργανισμός. Ωστόσο, «η ισχυρή αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ και η σχετικά μέτρια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αφήνει την αγορά να δείχνει άνετα εφοδιασμένη».
Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περίπου 16% από τις αρχές Ιουλίου και διαπραγματεύονται κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, καθώς οι traders αποφεύγουν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επικεντρώνονται στην παραπαίουσα οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, τον κινητήρα της κατανάλωσης πετρελαίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Εδώ και αρκετούς μήνες, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την αδράνεια της παραγωγής σε πετρέλαιο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουν «σκοντάψει» από την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει επίσης δώσει αγώνα για να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του τηρούν τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής τους. Τον Νοέμβριο, συλλογικά υπερέβησαν τις ποσοστώσεις κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως, προεξαρχόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και της Ρωσίας, σύμφωνα με τον IEA.
Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 840.000 βαρέλια ημερησίως σε 102,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο φέτος, προβλέπει ο οργανισμός.
Η ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στις πρώτες ύλες πετροχημικών, καθώς η ανάγκη για καύσιμα μεταφορών περιορίζεται από τη μετάβαση σε πιο αποδοτικά ή ηλεκτρικά οχήματα.
Πηγή:Ot.gr