BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε νέες εκταμιεύσεις 8 δισ. θα προχωρήσουν οι τράπεζες

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η κατάρτιση των οικονομικών αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης από τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

overview-philippine-banking__1_

33
0

Πρόκειται για μία διαδικασία που αναμένεται να επιδράσει σε αξιοσημείωτο βαθμό στην κερδοφορία του 2025. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι έκτακτες επιβαρύνσεις που θα εφαρμοστούν στα μεγέθη του 2024, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν με άνεση τα 4,5 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Ισχυροί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης

Στο εννεάμηνο της περυσινής χρονιάς είχαν ήδη υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε ένα δυναμικό δ΄ τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφηκαν ισχυροί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης.

Αυτοί ήταν αποτέλεσμα των πολύ καλών επιδόσεων στην επιχειρηματική πίστη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024 οι νέες εκταμιεύσεις στα δάνεια τακτής λήξης ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά 19% περίπου ή 583 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να προέρχεται από τα ανοίγματα προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τα οποία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 525 εκατ. ευρώ.

Ανοδική τάση, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψαν οι εργασίες στις χρηματοδοτήσεις και στον τελευταίο μήνα του 2024.

Τα περιθώρια ελιγμών

«Η διαμόρφωση του καθαρού αποτελέσματος των τραπεζών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε υψηλά επίπεδα, προσφέρει μεγάλη ευελιξία στις διοικήσεις τους, οι οποίες έχουν την άνεση να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα με τρόπο που θα εξυπηρετούν τους επιχειρησιακούς στόχους της νέας χρονιάς», τονίζει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Αυτό σημαίνει, κατά τον ίδιο, πως είναι σε θέση, πέραν της επιτάχυνσης του ρυθμού απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, να επιβαρύνουν την περυσινή χρήση με έξοδα που αφορούν το 2025, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ώθηση στην εφετινή κερδοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιη η αναγνώριση των δαπανών για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο στο δ΄ τρίμηνο του 2024, ώστε να καλυφθούν τα κόστη για συναλλαγές αποενοποίησης κόκκινων δανείων που είναι προγραμματισμένες για εφέτος.

Πρόκειται κατά βάση για τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και οι οποίες θα τρέξουν άμεσα μετά την εξασφάλιση της απαιτούμενης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, έγκρισης.

Ανοδική τάση κατέγραψαν οι εργασίες στις χρηματοδοτήσεις και στον τελευταίο μήνα του 2024

Οι ουρές στα δάνεια

Εκτός όμως την αξιοποίηση των κερδών για την ανάληψη εξόδων του 2025, η χρήση του 2024 ήταν προπαρασκευαστική και για τις νέες εργασίες στις δανειοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, πέρυσι, δουλεύτηκαν μία σειρά από επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο δανειοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για χορηγήσεις έργων που θα ωριμάσουν τους επόμενους μήνες και οι εκταμιεύσεις τους θα ξεκινήσουν από τις τράπεζες.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων στη στεγαστική πίστη, που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024, δεν έχουν προς το παρόν φτάσει στο τελευταίο βήμα της συμβασιοποίησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από εταιρεία διαμεσολάβησης για δάνεια της κατηγορίας, στο εννεάμηνο του 2024 είχαν υποβληθεί στις τράπεζες αιτήματα συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Προς νέες εκταμιεύσεις 8 δισ. το 2025

Με δεδομένο ότι οι εκταμιεύσεις το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στη ζώνη των 1 δισ. ευρώ, είναι λογικό ένα εύλογο μέρος από τις αιτήσεις της περυσινής χρονιάς να φτάσουν στο τελικό στάδιο τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση η υποχώρηση του κόστους δανεισμού, η οποία θεωρείται από τους οικονομολόγους βέβαιη το 2025, σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά και επιδοτούμενα προγράμματα που θα τρέξουν, δημιουργεί αισιοδοξία στις τράπεζες ότι η ζήτηση για δανεισμό θα ενισχυθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα μπορούσε στο τρέχον 12μηνο να ξεπεράσει τα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, σε μία περίοδο που θα δεχθούν πίεση από τη μείωση των επιτοκίων στο υφιστάμενο στοκ χορηγήσεων.

 Πηγή:Ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία