BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος επιλέγουν πολλοί καταναλωτές

Τα σκαμπανεβάσματα των τιμών, το επισφαλές ενεργειακό τοπίο διεθνώς και η αυξανόμενη αβεβαιότητα στρέφουν πλέον τους καταναλωτές στα σταθερά τιμολόγια, όχι μόνο του ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521_8__1__2

17
0

Η εικόνα που μεταφέρεται από τους προμηθευτές είναι ότι όπως ακριβώς ισχύει για το ρεύμα, έτσι και στο φυσικό αέριο ένα ποσοστό 30%-50% των νέων πελατών, επιλέγει πλέον να «κλειδώνει» τιμή για δωδεκαμήνη διάρκεια, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2025, βοηθούμενο από τη γενικότερη αβεβαιότητα και το volatility των αγορών.

Εν μέσω ενός ψυχρού χειμώνα, οι καταναλωτές βλέπουν σε αυτά τα καινούργια προιόντα, που φέρουν την ίδια «μπλε» σήμανση με τα αντίστοιχα στο ρεύμα, ένα καταφύγιο απέναντι στις διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών, καθώς προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες κατά 15%-20% από αυτές των «κίτρινων» κυμαινόμενων, τουλάχιστον στη παρούσα φάση.

Τάσεις που βλέπουν και οι πάροχοι. Καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο μήνα βγαίνουν συνεχώς νέα «μπλε» σταθερά στο φυσικό αέριο, που πλέον φτάνουν τα 10 στην αγορά, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απευθύνονται σε πελάτες με αυτόνομη ή κοινόχρηστη σύνδεση, ενεργοποιημένη ή μη. Αφού εξοικειώθηκαν με τα αντίστοιχα προιόντα στο ρεύμα που πλέον ξεπερνούν τα 700.000, χιλιάδες νοικοκυριά, επιλέγουν να κάνουν το ίδιο και για τη θέρμανσή τους.

Στην εντελώς καινούρια αυτή για την ελληνική αγορά κατηγορία δραστηριοποιούνται ήδη η ΔΕΗΔΕΗ 0,00%, η Protergia, η Elpedison, η Φυσικό Αέριο και η Ζενίθ, που ετοιμάζονται να λανσάρουν μάλιστα νέα προιόντα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παιχνίδι πρόκειται να μπουν και άλλοι παίκτες.

Τι τιμές υπάρχουν

Σε μια συγκυρία όπου τα «κίτρινα» κυμαινόμενα προιόντα φυσικού κινούνται μεσοσταθμικά για τον Ιανουάριο στα 5 περίπου λεπτά/kWh, με ανοδικό πρόσημο, μπορεί κανείς να βρει σήμερα στην αγορά σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας από 3,7 μέχρι 4,7 λεπτά, μετά την έκπτωση συνέπειας.

Τιμές που συνήθως προυποθέτουν ο καταναλωτής να είναι πελάτης της εταιρείας και στο ρεύμα, διαφορετικά οι χρεώσεις αυξάνονται. Ακόμη πάντως και με το συνυπολογισμό του παγίου που «παίζει» ανάμεσα στα 5 με 10 ευρώ το μήνα, αναλόγως τον πάροχο, τα «μπλε» φαίνεται στην τρέχουσα συγκυρία να συμφέρουν.

Στη γενικότερη στροφή βοηθά το «φάντασμα» των υψηλών τιμών στην ενέργεια που πλανάται σταθερά τους τελευταίους μήνες πάνω από την Ευρώπη. Αλλωστε μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του αερίου στον ολλανδικό κόμβο του TTF έχει αυξηθεί άνω του 30%, με τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου να κλείνουν χθες ελάχιστα πάνω από τα 47 ευρώ/ MWh.

Το hedging, οι κίνδυνοι και τα προθεσμιακά

Κοινή πάντως εκτίμηση είναι ότι όσο θα αυξάνεται το μερίδιο των σταθερών τιμολογίων στην αγορά, τόσο στο ρεύμα, όσο και στο αέριο - άρα θα μεγαλώνουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια για αντιστάθμιση κινδύνου, δηλαδή για hedging - τόσο θα ενισχύονται και οι τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των παρόχων.

Το χετζάρισμα είναι για μεγάλα πορτοφόλια, κάτι που έμαθαν με τον πιο «άγριο» τρόπο στο πρόσφατο παρελθόν μια σειρά από μικρές και μεσαίες ενεργειακές εταιρείες στη Βρετανία και τη Γερμανία με μεγάλη έκθεση σε σταθερά τιμολόγια, οι οποίες τελικά και χρεοκόπησαν.

Στη περίπτωση της αγοράς του φυσικού αερίου, το hedging θεωρείται ευκολότερο απ’ ότι στο ρεύμα, υπό την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα. Στην ηλεκτρική ενέργεια, τα προθεσμιακά συμβόλαια αφορούν μόνο την μικρή ελληνική αγορά, άρα η διαθεσιμότητα προιόντων είναι περιορισμένη.

Οι κατηγορίες προθεσμιακών στο αέριο είναι περισσότερες και η προσφορά πολύ μεγαλύτερη, καθώς έχουν όλα τον ίδιο δείκτη αναφοράς, εν προκειμένω το TTF, δηλαδή είναι όλα ευρωπαικά προιόντα. Σε αυτή τη μεγαλύτερη αγορά απευθύνονται οι ελληνικές εταιρείες για να χετζάρουν τους μικρούς ακόμη όγκους της εγχώριας αγοράς σταθερών τιμολογίων στο φυσικό αέριο, η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα αλλά δείχνει να ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς αύξησης, ανάλογους με αυτούς στο ρεύμα.

Συγκρίνοντας τη σημερινή εικόνα με τις αρχές του έτους, όταν δεν ξεπερνούσαν τα 140.000, μέσα σε δέκα μήνες τα σταθερά συμβόλαια ρεύματος έχουν πενταπλασιαστεί.

Η δυναμική τους, ο μόνιμος κίνδυνος διακυμάνσεων στις τιμές, το γεγονός ότι τα σταθερά «παίζουν» σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κυμαινόμενα, μαζί με την εξοικείωση των καταναλωτών, ενισχύουν τις εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι κλειδωμένες συμβάσεις μπορεί και να έχουν διπλασιαστεί. Και να φτάσουν σε επίπεδα της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου λογαριασμών, κλείνοντας σταδιακά την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα χρώματα

Στην αγορά του φυσικού αερίου, τα τιμολόγια διακρίνονται από δύο χρώματα, το «μπλε» και το «κίτρινο». Στα τελευταία, η χρέωση προκύπτει από μαθηματική φόρμουλα, με βασικό συντελεστή τη τιμή του TTF.

Ούτε «πράσινα» τιμολόγια αέριου υπάρχουν, αφού το συγκεκριμένο χρώμα αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο προϊόν ρεύματος που θέσπισε στα τέλη του 2024 το ΥΠΕΝ, ούτε και «πορτοκαλί» δυναμικά, δηλαδή ωριαία. Αν και δρομολογείται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και στις παροχές αερίου, λόγω της περιοδικότητας με την οποία μεταβάλλεται το κόστος χονδρικής του καυσίμου, δεν έχει νόημα η εφαρμογή διαφορετικών χρεώσεων ανά ώρα, όπως ισχύει για το ρεύμα.

Πηγή:Euro2day.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία