Ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για φέτος, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 2019, εάν εξαιρεθεί η απότομη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ayhan Kose, πρόκειται για έναν ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο ο κόσμος «μπορεί να ζήσει», αλλά δεν είναι αρκετός για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων τόσο στις πλουσιότερες όσο και στις φτωχότερες χώρες.
Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί δασμοί με τους οποίους έχει απειλήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump, θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.
Η προοπτική των δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ απασχολεί πολλούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο ακριβό για τις εταιρείες τους να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό μέρος του οικονομικού οράματος του Τrump, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος τους βλέπει σαν ένα τρόπο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προστασίας θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Μάλιστα, έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, την επόμενη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο. Η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς ευθύνονται για το 40% από τα προϊόντα ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων που εισάγουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ακόμη και μια αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από κάθε χώρα κατά 10% θα μείωνε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,2% εάν οι άλλες χώρες δεν αντιδρούσαν. Στην περίπτωση των αντιποίνων, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο.
«Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών» είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία το 2025, σημείωσε ο Kose, σύμφωνα με το BBC.
Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές, κάτι που πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.
Όπως σημείωσε ο οικονομολόγος, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπεται για την παγκόσμια οικονομία το 2025 σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο δεν θα βελτιωθεί «με τον ρυθμό που είδαμε στο παρελθόν».
Και τόνισε ότι τη δεκαετία πριν από την πανδημία, η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 3% ετησίως. «Όταν κοιτάζετε μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι αριθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν. Αυτό μας ανησυχεί», πρόσθεσε ο Kose.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη μείωση της φτώχειας και τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.
Είναι επίσης κρίσιμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των αμοιβών, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Και ενώ κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με διαφορετικές μεθόδους να τονώσουν τις οικονομίες τους, ο Kose προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. «Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει Ozempic για την οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες πρέπει να σκεφτούν ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουν», είπε, αναφερόμενος στο «μαγικό» φάρμακο για το αδυνάτισμα.
Πηγή:Moneyreview.gr