BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εξετάζονται κίνητρα για ταχύτερη στροφή στα «μπλε» τιμολόγια

Την τάση στροφής των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου ψάχνει τρόπους να ενισχύσει η κυβέρνηση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εξετάζει κίνητρα για να της προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521_8__1__2_2

30
0

Αν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εργαλείο δεν έχει ακόμη βρεθεί, ωστόσο οι σκέψεις κινούνται προς την κατεύθυνση κάποιας μορφής «εφάπαξ επιδότησης» στους καταναλωτές, ένα οικονομικό κίνητρο για να επιταχυνθεί η μετακίνηση προς τα σταθερά, που να είναι φυσικά συμβατό με τη κοινοτική νομοθεσία.

Η στροφή στα σταθερά τιμολόγια είναι θεαματική, λέγεται ότι αριθμούν κοντά στα 700.000, ωστόσο η απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει συμβόλαια ενός έτους και άνω, με μερίδια αγοράς ακόμη και 90%, είναι ακόμη τεράστια.

Σε μια αγορά με 7,5 εκατομμύρια ρολόγια όπως η ελληνική, ακόμη και αν διπλασιαστούν φέτος τα «μπλε» σταθερά συμβόλαια και πάλι υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τρία - τέσσερα χρόνια, προκειμένου να φτάσουν το μερίδιο των «πράσινων», που υπολογίζονται σε 4-5 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση αναζητά τα κατάλληλα κίνητρα για να κλείσει αυτό το «gap», ειδικά όταν το ελληνικό κοινό δεν είναι τόσο ώριμο όσο στη Κεντρική και Β. Ευρώπη, (όπου η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς ξεκίνησε δέκα χρόνια νωρίτερα), και ψάχνει τη κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να μην υπάρξει θέμα με το ενωσιακό δίκαιο. Ενα εργαλείο μπορεί να είναι ένα εφάπαξ οικονομικό κίνητρο, η ακριβής μορφή του οποίου δεν έχει ακόμη βρεθεί, ωστόσο αυτή είναι η βασική κατεύθυνση.

«Χρειάζεται κρατική παρέμβαση ώστε να στραφεί μαζικά ο κόσμος στα σταθερά τιμολόγια», όπως έλεγαν παλαιότερα κυβερνητικές πηγές, στη λογική ότι είναι ο μόνος τρόπος για να κεφαλαιοποιηθεί μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά, ακόμη και αν συνεπάγεται ένα υψηλότερο πάγιο σε μηνιαία βάση.

Τα 13 διαφορετικά σταθερά

Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά «μετράει» 13 διαφορετικά σταθερά τιμολόγια ρεύματος 12μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας, με κάποια από αυτά να προσφέρονται σε τιμές 40% και 50% χαμηλότερα από τα πράσινα.

Σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αναταράξεις θα συνεχιστούν και τα «πράσινα» του Γενάρη κινούνται για τη πλειοψηφία των καταναλωτών λίγο πάνω από τα 14 λεπτά/kWh, βρίσκει ακόμη κανείς στην αγορά «μπλε» προιόντα 12μηνης διάρκειας στην ίδια ακριβώς τιμή, όπως της ΔΕΗ (14,2 λεπτά/ kWh), πολλά πέριξ των 10 λεπτών (9,5 η Ζενίθ, 9,9 η Protergia, 10,5 η Elpedison), καθώς και ένα 24μηνης διάρκειας της Elin, (11,5 λεπτά).

Από την άσκηση προκύπτει ότι όλα τα παραπάνω προιόντα συμφέρουν έναντι των κυμαινόμενων «πράσινων», παρά τα υψηλότερα πάγια που στα περισσότερα κινούνται μεταξύ 8 με 10 ευρώ το μήνα.

Τις τάσεις αυτές μάλιστα, ακολουθούν οι καταναλωτές και στο φυσικό αέριο, όπως έγραψε το Euro2day.gr, όπου ένα ποσοστό 30%-50% των νέων πελατών επιλέγει πλέον να «κλειδώνει» τιμή για δωδεκάμηνη διάρκεια, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2025, βοηθούμενο από τη γενικότερη αβεβαιότητα και το volatility των αγορών.

Σημειωτέον ότι από τις 17 Ιανουαρίου και μετά, τα σταθερά τιμολόγια πρέπει να έχουν μίνιμουμ διάρκεια ένα έτος, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαική οδηγία.

Το «χετζάρισμα»

Στο θέμα φυσικά των σταθερών τιμολογίων, η ταχύτητα με την οποία θα επικρατήσουν στην αγορά συνδέεται και με τις οικονομικές δυνατότητες των παρόχων να «χετζάρουν» όλους αυτούς τους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας. Τούτο σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται το μερίδιο των σταθερών τιμολογίων, τόσο θα ενισχύονται και οι τάσεις συγκέντρωσης στον χώρο.

«Σπάζοντας» πάντως τον όγκο των σταθερών συμβολαίων, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους, η αντιστάθμιση κινδύνου κοστίζει λιγότερο σε έναν προμηθευτή, καθώς τα έσοδα από τα συμβόλαια που λήγουν π.χ. τον Φλεβάρη, χρηματοδοτούν τα προγράμματα που λήγουν τον Μάρτη. Εκείνα που εκπνέουν τον Μάρτη καλύπτουν με τα έσοδά τους τα επόμενα που λήγουν τον Απρίλη, κ.ό.κ.

Στα σταθερά και το ΚΟΤ

Στα σταθερά τιμολόγια σκέφτεται να στρέψει η κυβέρνηση και όλους τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Εδώ εξετάζεται να εφαρμοσθούν λύσεις τύπου «ΓΑΙΑ», όπως συνέβη με τη μαζική ένταξη των αγροτών στο συγκεκριμένο τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδικά για τη κατηγορία ΚΟΤ Α', όπου ανήκουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η ένταξη σε σταθερά τιμολόγια θα είναι μια μεταβατική λύση, μέχρις ότου ενεργοποιηθούν τα φωτοβολταϊκά του «Απολλων».

Το πρόγραμμα δηλαδή που στοχεύει να διασφαλίσει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για το σύνολο των ΚΟΤ όλης της χώρας. Η υπουργική απόφαση για τη πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του μήνα.

Πηγή:Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία