BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων σχεδιάζει για το 2025 η ΕΚΤ

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% για το 2025 είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, αφού το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ οι αναλύσεις θέλουν το πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά στο 2%.

1479770-lagarde_930_2__1__2_2_2_2_2_2

36
4

Στην παρούσα φάση, τα δεδομένα που θα έχει στη διάθεσή του το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι ότι παρά τη συγκυριακή αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2%, μετά στα μέσα του χρόνου. Πιο σημαντική θα είναι η ανάγκη να αναστραφούν οι κακές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίες ήταν φανερές από το τέλος του 2024, με την πολιτικοοικονομική κρίση της Γερμανία και της Γαλλίας και το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ιταλία. Το πρόβλημα παραδέχθηκε εμμέσως κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για ενδείξεις ότι οι προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί και η ανάκαμψη προχωρά με βραδύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Μάλιστα, απέναντι στη δύσκολη πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, οι αγορές έχουν αρχίσει να δημιουργούν σενάρια για συνολική αλλαγή στάσης της ΕΚΤ. Περίπου ένα στα τρία στελέχη της αγοράς (32%) τα οποία απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, δήλωσαν ότι βλέπουν επεκτατική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ το 2025. Με άλλα λόγια, περιμένουν από την ΕΚΤ να ξεπεράσει το σημείο "ισορροπίας" μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίων (2% πληθωρισμός και 2% επιτόκια δανεισμού) και να προχωρήσει σε επεκτατική νομισματική πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια στο 1,75%. Τούτο, παρά το γεγονός ότι η πορεία του πληθωρισμού επηρεάζεται ακόμη από τις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει για πληθωριστικούς κινδύνους, αν τελικά οι ΗΠΑ εφαρμόσουν μια επιθετική εμπορική πολιτική.

Καταλύτης οι κινήσεις των ΗΠΑ 

Ωστόσο, κανείς δεν αρνείται ότι μια επίθεση δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επιδεινώσει την επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και θα προκαλέσει προβλήματα με το διεθνές εμπόριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ θα έχει ξανά το ρόλο του οργανισμού που θα πρέπει να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά". Μπορεί η συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου κ. Όλαφ Σόλτς με το Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι να δημιούργησε κάποιες θετικές προσδοκίες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, η Γερμανία θα μπει σε ένα μεταβατικό στάδιο για να αποκτήσει μια νέα Κυβέρνηση προς τος τέλος του χρόνου. Στη δε Γαλλία, η νέα Κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης -αλλά και τέσσερις μικρότερες- βρίσκονται στην "κόκκινη ζώνη", σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους 

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας τις μειώσεις των επιτοκίων, ώστε τα επιτόκια του Ευρώ να προσγειωθούν στο 2% νωρίτερα από τα μέσα του χρόνου που αναμένουν και οι αγορές.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία