BACK TO
TOP
Πολιτικές

Άμεση αντίδραση από τους Ευρωπαίους ηγέτες εάν επιβληθούν δασμοί

Οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν κατά των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά.

komision__1__2__1__2

16
0

Σε δηλώσεις τους πριν από την άτυπη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, συνέστησαν ψυχραιμία και τόνισαν την αξία της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα διστάσουν να απαντήσουν με δασμούς, εφόσον μπει στο στόχαστρο η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ύπατη εκπρόσωπος και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας είπε ότι η Ενωση «ακούει προσεκτικά» τα σχόλια του Τραμπ και «προετοιμάζεται» να απαντήσει εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους», επισημαίνοντας ότι θα ωφεληθεί μόνο η Κίνα. «Χρειαζόμαστε την Αμερική και η Αμερική μάς χρειάζεται επίσης», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εάν η Ευρώπη «δεχτεί εμπορική επίθεση, θα [πρέπει να] υπερασπιστεί τον εαυτό της και να αντιδράσει».

Τα σχόλιά του επικεντρώθηκαν και στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και στρατηγική αυτονομία στην άμυνα καθώς, όπως πρόσθεσε, η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η νέα κυβέρνηση Τραμπ «ωθούν τους Ευρωπαίους ώστε να είναι πιο ενωμένοι».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον «εντελώς περιττό και ανόητο δασμολογικό πόλεμο», προσθέτοντας ότι θα ήταν «σκληρό παράδοξο», εάν η Ενωση οδηγούνταν σε εμπορικό πόλεμο με έναν μακροχρόνιο σύμμαχο -την ίδια στιγμή, μάλιστα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί «η ευθεία ρωσική απειλή και η κινεζική επέκταση», τόνισε.

Η απάντηση στον Τραμπ θα μπορούσε να είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ, σημείωσε, δεδομένου ότι η απειλή προέρχεται από έναν σύμμαχο.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία έχει ήδη εμπλακεί σε ξεχωριστή διαμάχη με τον Τραμπ για το μέλλον της Γροιλανδίας, είπε ότι αν και καταρχάς «δεν θα υποστήριζε διαμάχες με συμμάχους, θα χρειαστεί συλλογική και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν σκληρούς δασμούς στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε ότι «η απάντηση στους δασμούς είναι να απαντήσουμε με [την ίδια] αποφασιστικότητα», αλλά επέμεινε ότι δεν πρέπει να επισκιαστούν οι σημερινές συζητήσεις στο Συμβούλιο για την άμυνα.

Ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Χάρις προειδοποίησε ότι τυχόν δασμοί Τραμπ αποτελούν «σημαντική πρόκληση» για την Ιρλανδία και την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο.

«Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί συλλογικά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και, εάν χρειαστεί, να αμβλυνθούν μέτρα που θα ληφθούν», είπε.

Η Ιρλανδία, η οποία διαθέτει μεγάλο τομέα εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων χάρη στις αμερικανικές πολυεθνικές, είναι μια από τις τρεις χώρες της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, που έχουν πλεόνασμα εμπορίου αγαθών με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι ελλειμματική στις υπηρεσίες.

Ορισμένοι ηγέτες υιοθέτησαν πιο συμβιβαστικό τόνο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι τυχόν δασμοί θα ήταν «κακοί και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη», ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο δήλωσε ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Τραμπ» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ξεκινήσω πόλεμο, θέλω να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις».

σε ερωτήσεις για τον Τραμπ -καθώς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι η άμυνα και ασφάλεια.

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι «αφελής» με τους δασμούς του Τραμπ, σημείωσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, προτρέποντας τους «27» να παραμείνουν ενωμένοι προκειμένου να απαντήσουν στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ.

Η ΕΕ είναι ανοιχτή στο εμπόριο και τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, αλλά δεν πρέπει να είναι «αφελής» και ως εκ τούτου οφείλει να προστατεύει τις εταιρείες της ώστε να ανταγωνίζονται με ίσους όρους, σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Όσον αφορά το αντικείμενο της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ, με θέμα την άμυνα, επίσης παρατηρούνται διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προσεγγίζουν το ζήτημα: ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προωθεί μια πολιτική «αγοράστε ευρωπαϊκά», ενώ άλλοι ανησυχούν ότι θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι ήδη εύθραυστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση στις Βρυξέλλες που να μην οδηγεί τελικά στον... Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή:Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία