«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι πληθωριστικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό», τόνισε στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην ING. «Σε πολλά μέρη του κόσμου, εντείνουν τις επιπτώσεις που έχουν παραμείνει από το τελευταίο πληθωριστικό σοκ, καθώς και τις μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις», όπως η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή, σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μόνιμα σε χαμηλό επίπεδο», κατέληξε.
Η Κίνα, η μοναδική χώρα που έχει δεχθεί αύξηση δασμών με την κυβέρνηση Trump, δεν έχει καταγράψει μεταβολές στις τιμές μέχρι στιγμής. Ωστόσο, διαφορετική θα είναι η εξέλιξη για τον υπόλοιπο κόσμο αν επιβληθούν δασμοί, καθώς αρκετές οικονομίες αντιμετωπίζουν ήδη κάποιες υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις.
Στις ΗΠΑ, η ανθεκτική αγορά εργασίας κρατά τη Fed σε επιφυλακή, καθώς οι πολιτικές και οι απειλές του Trump ανεβάζουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρό δολάριο προκαλεί πλήγματα και στην Ευρωζώνη, τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού τον Ιανουάριο έδειξαν επιτάχυνση μεγαλύτερη του προσδοκώμενου. Στην Αγγλία, η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να ανεβάσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Αναθεωρούνται οι προβλέψεις
Η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο ενέτεινε ανησυχίες που είχαν ήδη οι αναλυτές διεθνώς. Ερευνα της Bank of America ανάμεσα σε διαχειριστές fund έδειξε ότι η ανάφλεξη του παγκόσμιου πληθωρισμού είναι κρίσιμος προβληματισμός για το 2025. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε επιβράδυνση της ανόδου των τιμών, προειδοποιώντας όμως ότι οι ανατιμήσεις μπορεί να είναι πιο επίμονες από το προσδοκώμενο.
Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις των αγορών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, που έχουν ανεβάσει σημαντικά τα στοιχήματα από τότε που φάνηκε ότι ο Trump θα επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές.
Για τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, οι αναλυτές αρχίζουν να αναθεωρούν και επίσημα τις προοπτικές του πληθωρισμού, μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ότι οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού μέχρι να δουν τις εξελίξεις στις τιμές. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα είναι ακόμα πολύ αβέβαια και ο αντίκτυπος εξαρτάται από το ενδεχόμενο επιβολής δασμών. Στην Ευρωζώνη, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι γενικά δηλώνουν πως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, οι προσδοκίες για τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν σχεδόν χρόνο και εκτινάχθηκαν σε υψηλό περίπου δύο ετών στον κλάδο της μεταποίησης. Επίσης, οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες ανέβασαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό του 2025, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της ΕΚΤ. Ακόμα και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν κάποια επιφυλακτικότητα.
Στη Βρετανία, πρόσφατη έρευνα της κεντρικής τράπεζας ανάμεσα σε επιχειρήσεις έδειξε προβλέψεις για υψηλή ανάπτυξη μισθών και άλλων εξόδων το 2025.
Για πληθωριστικούς κινδύνους προειδοποιούν επίσης οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία και τη Χιλή. Ακόμα και στην Ασία, όπου οι τιμές έχουν σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί, τα προβλήματα συνεχίζονται, όπως φαίνεται στα στοιχεία της Ινδονησίας, της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.
Σημειώνεται ότι η Κίνα παραμένει σε περίοδο αποπληθωρισμού με ασθενή εγχώρια ζήτηση, που οδηγεί σε εξαγωγές φθηνότερων προϊόντων και χαμηλότερες επενδύσεις εντός συνόρων. Λόγω της προοπτικής ενός εντονότερου εμπορικού πολέμου, οι οικονομολόγοι αναμένουν την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης, ώστε να αντισταθμιστεί μια δυνητική επιβάρυνση στις εξαγωγές.
Παρότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των αμερικανικών δασμών, το χρονικό σημείο και τα αντίποινα από τις υπόλοιπες χώρες, είναι σαφές αφενός ότι θα κλιμακώσουν τις τιμές διεθνώς, αφετέρου ότι θα εξασθενίσουν την ανάπτυξη. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε για στασιμοπληθωρισμό, ένα σχετικά σπάνιο συνδυασμό επίμονα υψηλού πληθωρισμού, εξασθενημένων αγορών εργασίας και χαμηλής ανάπτυξης.
Πηγή:Moneyreview.gr