![TrumpSept25-1536x1024-1__1__2_2_2](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/TrumpSept25-1536x1024-1__1__2_2_2.jpg)
Οι δασμοί θα εφαρμοσθούν από τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με το διάταγμα. "Διαπίστωσα ότι οι εισαγωγές ειδών σε χάλυβα (...) υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν την εθνική ασφάλεια", έγραψε ο Τραμπ στο κείμενό του, εξηγώντας ότι βάζει τέλος "από τις 12 Μαρτίου" στους κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Ο Τραμπ εξέδωσε ένα χωριστό διάταγμα για τις εισαγωγές αλουμινίου.
"Σήμερα απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοεί τι σημαίνουν. Είναι 25%, χωρίς εξαίρεση ή απαλλαγή. Για όλες τις χώρες", είπε ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο.
Μολαταύτα, επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται απαλλαγή για την Αυστραλία, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις για αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, εξαιτίας σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο του εμπορικού "πλεονάσματος" με τον σύμμαχο της χώρας του στην Ωκεανία.
"Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια", επιχειρηματολόγησε ο Ρεπουμπλικάνος στο Οβάλ Γραφείο.
Το μέτρο που ανακοίνωσε θα πλήξει ιδιαίτερα τον Καναδά, τον κυριότερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές των μετάλλων αυτών.
Η συνομοσπονδία χαλυβουργιών της Βρετανίας, η UK Steel, εξέφρασε ανησυχία για το "καταστροφικό πλήγμα" στον τομέα που ήδη έχανε ταχύτητα.
Η ανακοίνωση ενδέχεται να έχει επίσης δηλητηριώδη αντίκτυπο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
"Ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για τις αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών", προειδοποίησε ο Μορίς Όμπστφελντ, ειδικός στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.
Οι τελωνειακοί δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν "μείζον" σοκ προσφοράς, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.
Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών, στην πλειονότητά τους, από τον ίδιο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε προχθές Κυριακή πως θα ανακοινώσει, "(σήμερα) Τρίτη ή (αύριο) Τετάρτη", νέους, "ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς" για να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ με τον τρόπο που φορολογούνται αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Οι τελωνειακοί δασμοί είναι βασικός μοχλός της οικονομικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την άσκηση πίεσης στους οικονομικούς εταίρους της χώρας του.
Οι αντιδράσεις τους είναι ποικίλες, περιλαμβάνουν από υποσχέσεις για ανταπόδοση ως προσπάθειες κατευνασμού.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διαβεβαίωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα "ανταποδώσει", όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου. Η ΕΕ είχε βάλει στο στόχαστρο την εποχή εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον ή οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.
"Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όταν πρόκειται για την προάσπιση συμφερόντων μας", είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε να "συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανέφερε πως δεν έχει λάβει "καμιά ειδοποίηση" για νέους τελωνειακούς δασμούς.
Ως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στους εταίρους των ΗΠΑ αλλά και στη χώρα που θεωρεί τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα: όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα υφίστανται από την περασμένη Τρίτη επιπρόσθετους δασμούς 10%, πέρα από αυτούς που εφαρμόζονταν ήδη.
Τα κινεζικά μέτρα αντιποίνων, στοχευμένοι δασμοί σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, τέθηκαν σε ισχύ χθες. Αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισεκ. δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισεκ. δολαρίων.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκούο Τζιακούν, επανέλαβε χθες την πάγια κινεζική θέση πως δεν υπάρχει "νικητής σε εμπορικό ή τελωνειακό πόλεμο".
Πριν από μία εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Μεξικό και τον Καναδά με γενικευμένους δασμούς 25%, προτού αναβάλει την απόφαση αυτή για έναν μήνα προτού καν τεθεί σε εφαρμογή.
Όσον αφορά την Κίνα, αποφάσισε να μην επιβληθούν όπως είχε αναγγείλει δασμοί σε δέματα αξίας τουλάχιστον 800 δολαρίων, που θα έπληττε πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει αναπάντητη την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι».
Από την άλλη πλευρά η Φον Ντερ Λάιε δήλωσε ότι:"Η ΕΕ θα προστατέψει τα συμφέροντα της" και θα απαντήσει "με σταθερό και αναλογικό τρόπο με αντίμετρα" στους "αδικαιολόγητους" δασμούς των ΗΠΑ, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο.
Ο Επίτροπος Εμπορίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιστροφή των δασμών από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι είναι αδικαιολόγητοι και επιζήμιοι για όλες τις πλευρές.
«Δυστυχώς οι δασμοί επέστρεψαν εν μία νυκτί», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς ενώπιον των ευρωβουλευτών, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε Διακήρυξη που επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από τις 12 Μαρτίου, ενώ έχει ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς σε άλλα προϊόντα που έρχονται αυτή την εβδομάδα.
«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτές τις αποφάσεις και ανακοινώσεις. Η ΕΕ δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την επιβολή δασμών στις εξαγωγές μας, κάτι που είναι οικονομικά αντιπαραγωγικό», τόνισε ο Μ. Σέφκοβιτς.
«Οι δασμοί είναι φόροι που είναι επιζήμιοι για τις επιχειρήσεις και χειρότεροι για τους καταναλωτές», τόνισε και προειδοποίησε ότι με τους δασμούς οι ΗΠΑ θα φορολογήσουν τους πολίτες τους, θα αυξήσουν το κόστος των επιχειρήσεών τους και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δασμοί δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους εμπορικούς εταίρους, αλλά κινδυνεύει από αρνητικές επιπτώσεις συνολικά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. «Με απλά λόγια είναι σενάριο απώλειας για όλους», είπε.
Ο Μ. Σέφκοβιτς ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή αξιολογεί το εύρος των μέτρων που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα ανταποκριθεί «με σταθερό και αναλογικό τρόπο με αντίμετρα».
«Θα προστατεύουμε πάντα τα συμφέροντά μας από αδικαιολόγητα μέτρα, σύμφωνα με τις αξίες μας», πρόσθεσε. «Θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν είναι αυτό το σενάριο που προτιμά η ΕΕ: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και για εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων όπου είναι δυνατόν».
Εξάλλου, ο Μ. Σέφκοβιτς είπε ότι η ΕΕ θα κρατήσει ανοιχτούς όλους τους δρόμους επικοινωνίας στον κόσμο τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις θα φέρει η νέα εποχή στον τομέα του εμπορίου». «Συνεχίζουμε δυναμικά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και άλλες. Και εξετάζουμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου», ανέφερε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, επισήμανε το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ - το μεγαλύτερο στον κόσμο, που αποτελείται από 44 εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες. «Το δίκτυο αυτό συνεχίζει να επεκτείνεται», είπε ο Επίτροπος Εμπορίου, σημειώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur στα τέλη του περασμένου έτους, την επικαιροποίηση των σχέσεων με την Ελβετία, την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Μεξικού και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Μαλαισία.
Με πληροφορίες από Capital.gr, Euro2day.gr