BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ποιοι θα είναι οι πέντε βασικοί άξονες του Ταμείου Μικροπιστώσεων

Πέντε βασικούς στόχους θα εξυπηρετήσουν οι μικροπιστώσεις όπως προέκυψε από τη χθεσινή ειδική εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Μικροπιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

trapeza-ellados_3_2_2

18
0

Αυτοί είναι:

Να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μικρές επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα

Να αγγίξει αυτού του τύπου η χρηματοδότηση απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές βοηθώντας και τον πρωτογενή τομέα.

Να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μιας και οι έμφυλες διακρίσεις στην εργασία είναι υπαρκτές στη χώρα μας.

Να χρηματοδοτηθεί το mentoring ώστε να είναι δυνατή η άσκηση επιχειρηματικότητας από ομάδες που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να την ασκήσουν.

Να αναπτυχθούν κι άλλοι τρόποι υπολογισμού των κινδύνων στις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που τα στοιχεία είναι λιγοστά όπως το AI.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση η μικρομεσαία επιχείρηση ιδιαίτερα αυτή που δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιδοτείται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με 2,1 δισ. ευρώ.

Η συμβολή της μικροχρηματοδότησης στην προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, μη τουριστικές, ή αγροτικές περιοχές είναι καθοριστική δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή εκδήλωση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χορήγηση μιας περιορισμένης έστω χρηματοδότησης (δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ) είναι αρκετή για να ξεκινήσει ή να επεκταθεί μια μικρή ατομική επιχείρηση.
Σύμφωνα με έρευνα του European Microfinance Network (EMN), σε συνεργασία με το Microfinance Centre (2023) , το 64% των πελατών των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τον γεωργικό τομέα αποτελούν σημαντικό μέρος των εργασιών τους, δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθούν αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και να υποστηριχθούν πληθυσμιακές ομάδες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (για παράδειγμα εξαιτίας παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας ή πλημμυρών).

Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της μικροχρηματοδότησης στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα του Women On Top (2021), οι γυναίκες αποτελούν το 52% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά είναι μόνο το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων της Ε.Ε. και το 30% των επιχειρηματιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτοαπασχόλησης των γυναικών ήταν 25% έναντι 35,4% για τους άνδρες το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ .
Οπως δήλωσε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το 2024, επί συνόλου δείγματος περίπου 74 χιλιάδων επιχειρήσεων, ποσοστό 27,0%, διευθύνεται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη.
Το έμφυλο χάσμα στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα πρόδηλο στις υψηλές διευθυντικές θέσεις.

Οι ίδιες οι μικροχηματοδοτήσεις ενισχύουν επίσης την παροχή εγγυήσεων, τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Για να πετύχουν τον στόχο τους, τα ιδρύματα μικροπιστώσεων πρέπει να παρέχουν επαρκή χρηματοοικονομική εκπαίδευση στους δανειολήπτες ώστε να κατανοούν τις βασικές έννοιες όπως διαχείριση κεφαλαίων και χρηματοοικονομικός προγραμματισμός, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.

Επιπρόσθετα, οι μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση υποστηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Στην Ελλάδα ο κλάδος των μικροχρηματοδοτήσεων είναι σχετικά νέος και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, τρία ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και λειτουργούν στη χώρα: το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, η Microsmart και η AFI Microfinance.

Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει ακόμη σημαντική διείσδυση του κλάδου σε επίπεδο του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντική η δημιουργία του ταμείου μικροπιστώσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν αναμένεται να αυξήσουν αισθητά τον όγκο των χορηγήσεων μικροπιστώσεων.

Η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση (Machine Learning) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των κινδύνων, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών και την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δανείων με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ασφάλεια των συναλλαγών. Αποτελεί κρίσιμο στοίχημα να γίνει σωστή αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών και να μετριασθούν οι κίνδυνοι που αφορούν ζητήματα όπως η ανάληψη υπέρμετρου ρίσκου, η έλλειψη διαφάνειας ως προς τη λειτουργία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ή η ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού.

Εν κατακλείδι, η μικροχρηματοδότηση είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό οικονομικό εργαλείο. Παρέχοντας χαμηλού ύψους δάνεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο, ενδυναμώνει άτομα, προάγει την επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας πιο περιεκτικής και σταθερής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κα Ισμήνη Παπακυρίλλου διευθύνουσα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας η τράπεζα στόχο έχει την μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η ίδια σημείωσε πως το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ας σημειωθεί πάντως πως από τότε που επαναλειτούργησε το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις από τον κ. Γιώργο Ζαββό ο οποίος ήταν αρμόδιους υφυπουργός Οικονομικών και τώρα είναι πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν έχουν ακόμη αιτηθεί άλλοι φορείς για να πάρουν σχετική άδεια. Ωστόσο προετοιμάζονται.

Από την άλλη πλευρά για τα δάνεια που θα δοθούν από 3000 έως 25.000 ευρώ το επιτόκιο είναι υψηλό για το 40% του ύψους του δανείου ή για το 25% που αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Κατά το υπόλοιπο, το δάνειο είναι με επιτόκιο μηδενικό και εν τέλει οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δανειοδοτούνται με όρους που θα δανειοδοτούντο και οι υπόλοιπες στις τράπεζες.

Πηγή:Newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία