![oursoula-fon-nter-laien-1024x640-2-1_2](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/oursoula-fon-nter-laien-1024x640-2-1_2.jpg)
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση – δήλωση που εξέδωσε η Κομισιόν επισημαίνει πως «θεωρεί την προτεινόμενη “αμοιβαία” εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ ως βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» και τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε ένα ανοιχτό και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που ωφελεί όλους τους εταίρους».
Το κύριο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σημειώνει πως «η ΕΕ διατηρεί μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές της». Προειδοποιεί ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ τονίζοντας πως: «οι δασμοί είναι φόροι. Με την επιβολή δασμών, οι ΗΠΑ φορολογούν τους πολίτες τους, αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις, πνίγοντας την ανάπτυξη και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Οι δασμοί ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών».
Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου
Συμπληρώνει, δε, πως «το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανθίσει κάτω από προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλούς δασμούς. Για δεκαετίες, η ΕΕ συνεργάστηκε με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για να μειώσει τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω δεσμευτικών συμφωνιών στο σύστημα εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες – δεσμεύσεις που τώρα οι ΗΠΑ υπονομεύουν».
«Η ΕΕ ευδοκιμεί ως μία από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στον κόσμο, με πάνω από το 70% των εισαγωγών να εισέρχονται με μηδενικούς δασμούς. Ο μέσος εφαρμοζόμενος δασμός της ΕΕ στα εισαγόμενα αγαθά παραμένει μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως. Η οικονομική ολοκλήρωση και η άρση των εμπορικών φραγμών ήταν θεμελιώδεις για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Πιστεύουμε σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις που είναι αμοιβαία επωφελείς και ισορροπημένες, βασισμένες στη διαφάνεια και στη δικαιοσύνη. Αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που η ΕΕ διαθέτει το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί και έχει συνάψει περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες εμπορικές συμφωνίες από τις ΗΠΑ».
Η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά
Ακόμη δηλώνει ότι «η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά και άμεσα έναντι των αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, μεταξύ άλλων όταν χρησιμοποιούνται δασμοί για να αμφισβητηθούν νομικές και αμερόληπτες πολιτικές» και ξεκαθαρίζει πως «η ΕΕ θα προστατεύει πάντα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».
Από την διασκέψη για την Ασφάλεια στο Μόνάχο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για την άμυνα βάσει σχεδίου. Επίσης είπε ότι θα ήθελε να ενεργοποιήσει μια "ρήτρα διαφυγής" που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας, ώστε οι στρατιωτικές δαπάνες να μην υπολογίζονται στα αυστηρά ελεγχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όρια του δημοσιονομικού ελλείμματός τους."
"Θα προτείνω να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές επενδύσεις", είπε. "Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες".
Οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ρήτρα διαφυγής, υποστηρίζοντας ότι θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προηγουμένως επικαλεστεί αυτήν την επιλογή κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με εθνικούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε μεταδώσει επίσης το Politico.
Εκτός από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η Von der Leyen ανέφερε ότι θα εκπονήσει επίσης ένα "ευρύτερο πακέτο" μέτρων για την ενίσχυση των δαπανών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε μιας από τις 27 χώρες της ΕΕ που συνδέονται με το επίπεδο των αμυντικών τους δαπανών.
"Τώρα είναι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Η Επιτροπή θα επιτρέψει εξάλλου τη διοχέτευση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων στην άμυνα και θα ξεκινήσει κοινά έργα κοινού ενδιαφέροντος -όπως κάνει ήδη το μπλοκ για πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας - που καλύπτουν θέματα όπως η προηγμένη αεράμυνα.
"Ας μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, πιστεύω ότι όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να φέρει περισσότερα στο τραπέζι", είπε η φον ντερ Λάιεν. "Χρειαζόμαστε αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών".
"Μια διαλυμένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη"
"Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες" δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, "τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία" και υπογράμμισε ότι και οι δύο "θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας".
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα "ιστορικά ποσά" με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. "Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος", τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια - ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις "σκληρές κυρώσεις" που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί "για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του" και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια "δίκαιη και διαρκή ειρήνη" περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. "Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία", πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
"Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της", ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. "Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική.
Με πληροφορίες από Ot.gr. Capital.gr