BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε υψηλό δύο ετών έφτασε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Στο 4% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, έναντι 3,6% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2023, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση για αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% που θέτει η BoJ εδώ και 34 μήνες.

boj-600x429__1__2

12
0

Ο δομικός πληθωρισμός -χωρίς τις τιμές των τροφίμων- αυξήθηκε στο 3,2% από 3% τον προηγούμενο μήνα, πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 3,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023.

Ο δείκτης χωρίς τις τιμές τόσο τροφίμων και ενέργειας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της παρακολούθησης από την BοJ, ανέβηκε ελαφρά στο 2,5% από 2,4% σε μηνιαία βάση.

Η BoJ

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού ενισχύει την υπόθεση για αυξήσεις επιτοκίων από την BοJ.

«Θα είναι απαραίτητο για την τράπεζα να προσαρμόσει τον βαθμό νομισματικής χαλάρωσης από την άποψη της αποφυγής της υποτίμησης του γιεν και της υπερθέρμανσης των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, που και οι δύο φαίνεται να οφείλονται σε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση», σημείωνε από τον Ιανουάριο η τράπεζα.

Ο διοικητής της BοJ Kazuo Ueda φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων εάν οι αποδόσεις αυξηθούν απότομα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, που είχαν κλιμακωθεί σε υψηλό 15ετίας 1,447% στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων, υποχώρησαν στο 1,402% την Παρασκευή, μετά την άνοδο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ έρχονται αφού η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε τις προσδοκίες σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση, σημειώνοντας άνοδο 0,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος για το 2024 επιβραδύνθηκε στο 0,1%, μια απότομη πτώση από την αύξηση 1,5% που παρατηρήθηκε το 2023.

Σε ένα σημείωμα πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Commonwealth Bank of Australia ανέφερε ότι η υπόθεση για μια προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ισχυρών ιαπωνικών οικονομικών στοιχείων.

Αναλυτές της Bank of America έγραψαν σε σημείωμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η BOJ «πιθανότατα ανησυχεί περισσότερο» για τους κινδύνους πληθωρισμού, γεγονός που θα αυξήσει την πιθανότητα προηγούμενων αυξήσεων και υψηλότερου επιτοκίου τερματικού.

Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι η BOJ θα αυξήσει τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο και θα ανεβάσει την εκτίμηση για τερματικό επιτόλιο στο 1,5% με δύο επιπλέον αυξήσεις τον Ιούνιο του 2026 και το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Πηγή:Ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία