Την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε πόσο ισχυρό είναι το λόμπι των αγροτικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την επιδοτούμενη γεωργία, με τους ευρωβουλευτές να προτείνουν τροπολογίες ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα όσων θέλουν να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα μέχρι το 2020.
Σαφώς και η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων από το 2014, που είχε προτείνει ο Ντάτσιαν Τσιόλος και η Κομισιόν, ήταν προς το συμφέρον των νέων παραγωγών που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα ή έχουν ξεκινήσει ήδη να καλλιεργούν, με γνώμονα την επιχειρηματική και ανταγωνιστική διάσταση της γεωργίας. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι οι προτάσεις της COMAGRI (Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου) απηχούν τις απόψεις των αγροτών της Ευρώπης και είναι πιο κοντά στα «θέλω» τους, αλλά αυτό θα είναι η μισή αλήθεια. Γιατί υπάρχουν και άλλοι τόσοι νέοι σε ηλικία αγρότες που δεν έχουν μερίδιο από τις επιδοτήσεις ή ταλαιπωρούνται από το γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίλημμα αυτό μεταξύ των δύο τάσεων, αποτυπώνεται και στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση του Agronews, όπου το 59% των αγροτών απαντά «ναι» στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το 2014 από το μηδέν και να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα με τη νέα ΚΑΠ;». Το 40%, βεβαίως, απαντά «όχι».
Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να βρεθεί μία μέση λύση από τους υπουργούς Γεωργίας, οι οποίοι σε πρώτη φάση φαίνεται ότι ήδη έχουν πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης. Στη συνέχεια, όμως, θα κληθούν να συμβιβάσουν τις δύο τάσεις, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 377ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: Dikaiwmata_2014-2020.pdf