BACK TO
TOP
Πολιτικές

Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, οι οποίοι συνήλθαν εκτάκτως την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες εν μέσω του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε προϊόντα με τη σήμανση «βοδινό». Άδικη, την ίδια ώρα, χαρακτήρισε την εμπλοκή της Ρουμανίας στο σκάνδαλο, χωρίς την ύπαρξη αποδείξεων, ο ρουμάνος επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος.

Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

0
0

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί καθώς και ο επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ.

Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι και η χώρα όπου πρώτα ανακαλύφθηκε το κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπιφτέκια. Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, άδικη χαρακτήρισε τη διατύπωση κατηγοριών κατά κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την ύπαρξη αποδείξεων, ο Ρουμάνος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσόλος, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, στο οποίο ενεπλάκη και η Ρουμανία.

 

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αντίδραση των ρουμανικών αρχών στο διατροφικό σκάνδαλο ήταν σωστή, διαφανής και απέδειξε ότι «η χώρα μπορεί να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις».

 

 

Ο κ. Τσιόλος, που θα έχει στη διάρκεια της σημερινής ημέρας συνάντηση με τους υπουργούς Γεωργίας των χωρών που επηρεάστηκαν από το διατροφικό σκάνδαλο, διαβεβαίωσε ότι η θέση του ως προς τον χειρισμό του θέματος από τις ρουμανικές αρχές θα είναι ίδια και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερη σύσκεψη εντός λίγων ημερών με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων έχει συγκαλέσει στο Λονδίνο και ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την ύπαρξη κρέατος αλόγου σε έτοιμα γεύματα βοδινού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Πάτερσον έκανε λόγο για ενδείξεις «εγκληματικής δραστηριότητας» γύρω από την υπόθεση. Βρετανικά δημοσιεύματα εμπλέκουν συμμορίες μαφίας από την Ιταλία και την Πολωνία. Νέα συζήτηση θα διεξαχθεί και μεταξύ των βουλευτών μετά από αίτημα των Εργατικών της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι πηγή του διατροφικού σκανδάλου είναι η Ρουμανία. Η Ντέιλι Μέιλ δημοσιεύει φωτογραφίες από σφαγείο σε απομονωμένη περιοχή της βαλκανικής χώρας όπου στην είσοδο υπάρχουν φωτογραφίες αγελάδων, αλλά και αλόγων. Δημοσιεύματα αναφέρονται επίσης στην πιθανότητα διακίνησης στην αγορά και κρέατος γαϊδάρου, το οποίο, όπως και το αλογίσιο κρέας, παρουσιάζεται ως βοδινό.

Συνεχίζονται εξάλλου οι αναφορές και σε μεσολαβητές στην αλυσίδα πώλησης του κρέατος, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει έδρα την Κύπρο.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρέατος αλόγου δε συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πραγματοποιούνται ωστόσο εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο το κρέας περιέχει ίχνη επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή αλόγων.


Ολάντ: «Πολύ σοβαρό» το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

«Πολύ σοβαρή υπόθεση» χαρακτήρισε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που συγκλονίζει την Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την διάρκεια του σημερινού, υπουργικού συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση σε σχέση με την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιπτώσεις για τις γαλλικό δίκτυο (εταιρειών). Χαιρέτησε την ενεργοποίηση των υπηρεσιών και την προθυμία των υπουργών να προχωρήσουν σε κυρώσεις αν καταλογιστούν ευθύνες μετά από έρευνα» δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ν. Μπελκασέμ.

Σε επιφυλακή ο ΕΦΕΤ για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Σε προληπτική ανάκληση προϊόντων κρέατος προχώρησε η εταιρεία Μαρινόπουλος, τα οποία έχουν παραχθεί για λογαριασμό της εταιρείας Carrefour, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ. Η ανάκληση θεωρήθηκε απαραίτητη καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για το σκάνδαλο με τα κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας, στο οποίο ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου.

Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=852) θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:

Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel. Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.

Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Και στη Γαλλία το επιμολυσμένο κρέας αλόγου

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου με γάλλους καταναλωτές, παραγωγούς και υπουργούς τροφίμων να προσέρχονται σε επείγουσες συνομιλίες για το ζήτημα, όπως επισημαίνει το BBC, αφού μετά το διατροφικό σκάνδαλο στη Βρετανία τώρα στο στόχαστρο μπαίνει και η Γαλλία.

Από τα ράφια επτά αλυσίδων λιανικών αποσύρθηκαν κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά των εταιρειών Findus και Comigel, μετά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από αναφορές για «άφιξη» κατεψυγμένων με κρέας αλόγου και στη Γαλλία.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο με την επιγραφή ως «μοσχαρίσια» περιέχουν κρέας αλόγου.

Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των προμηθειών της βιομηχανίας τροφίμων σε όλο το εύρος της ΕΕ.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 σε συνάντηση για το θέμα με τις διοικήσεις των μεγάλων εταιρειών κρέατος της χώρας, ενώ έχει αναφέρει ότι πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι την Τετάρτη έρευνα για την άφιξη των προϊόντων στη χώρα.

Στη Γαλλία δεν έχουν αναφερθούν περιστατικά ασθένειας ή οποιασδήποτε είδους βλάβης στην υγεία όσων, ενδεχομένως, εξετέθησαν στο προϊόν αλλά, όπως είναι φυσικό, η ανησυχία και οι κατηγορίες αφθονούν.

 

Η Ρουμανία διαψεύδει για τροφοδοσία με κρέας αλόγου

Η ρουμανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τη ρουμανική βιομηχανία κρέατος, αρνούμενη τις κατηγορίες ότι ρουμανικά σφαγεία τροφοδοτούσαν ευρωπαϊκές χώρες με κρέας αλόγου αντί για βόειο κρέας.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις κανονισμών και προτύπων στα σφαγεία.

Την περασμένη Παρασκευή, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) ανέφερε ότι τα λαζάνια με «μοσχαρίσιο κρέας» της εταιρείας Findus ήταν σε ποσοστό 100% παρασκευασμένα από κρέας αλόγου.
Λίγο μετά προϊόντα με κρέας αλόγου βρέθηκαν σε καταστήματα της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Ο κ. Πόντα εξέφρασε την οργή του για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η χώρα του. «Είμαι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Μπορώ να εγγυηθώ στους καταναλωτές στη Βρετανία και στη Γαλλία ότι η Ρουμανία έκανε τα πάντα με υπευθυνότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να λογοδοτούμε για την αλυσίδα εφοδιασμού αφότου το κρέας έχει αφήσει τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο ρουμάνος πρωθυπουργός.

Η ανακάλυψη κρέατος αλόγου σε επεξεργασμένα προϊόντα βοείου κρέατος έχει οδηγήσει στην άμεση απόσυρσή τους από τις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Στο μικροσκόπιο τα κρέατα σε Γαλλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ιρλανδία

Ήδη το διατροφικό αυτό σκάνδαλο έχει αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, η οποία εξετάζει ισχυρισμούς ότι είναι υπεύθυνο ένα από τα σφαγεία της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον είπε ότι ήδη έχει επιβληθεί μορατόριουμ στις εισαγωγές κρεάτων από την ΕΕ.

Η αμφισβήτηση γύρω από το επιμολυσμένο κρέας έχει επηρεάσει επίσης εταιρίες στην Ιρλανδία και την Πολωνία. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα ελεγκτές τροφίμων στην Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε μπιφτέκια που είχαν στη διάθεσή τους αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, όπως Iceland, Lidl και Tesco.

Παράλληλα, πέντε γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ - Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury και Picard - έχουν αποσύρει από τα ράφια τους ποσότητες κατεψυγμένων γευμάτων με βάση το κρέας.

Ο Γάλλος υπουργός Τροφίμων, Γκιγιέμ Γκαρότ, δήλωσε ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα με κρέας αλόγου έχουν αποσυρθεί.

«Θέλουμε να μάθουμε μέχρι τελευταία λεπτομέρεια όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων στην διατροφική αυτή αλυσίδα, από το τί συνέβη στην αρχή», δήλωσε ο Γκαρότ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι στη σύσκεψη της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουν παραγωγοί, προμηθευτές, υπεύθυνοι σούπερ μάρκετ και εκπρόσωποι από όλη την βιομηχανία τροφίμων.

Οι έρευνες που έγιναν από γάλλους αξιωματούχους αποκάλυψαν ότι η γαλλική εταιρεία Poujol αγόρασε κατεψυγμένο κρέας από κύπριο έμπορο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υφυπουργός Τροφίμων, Μπενουάτ Αμόν.

Ο προμηθευτής με τη σειρά του παρέλαβε τις ποσότητες από Ολλανδό έμπορο και η ολλανδική εταιρεία αγόρασε το κρέας από δύο ρουμανικά σφαγεία.

Η Poujol προμήθευσε κρέας σε εργοστάσιο του Λουξεμβούργου, ιδιοκτησίας της γαλλικής Comigel. Στη συνέχεια το κρέας πουλήθηκε από την σουηδική Findus, η οποία ανακοίνωσε ότι εξαπατήθηκε από τον ρουμάνο προμηθευτή της.

Η εταιρεία κολοσσός είχε ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα στη Γαλλία και τη Σουηδία, μετά το συναγερμό που σήμανε όταν στο κατεψυγμένο γεύμα λαζανιών με κιμά που πουλήθηκε στη Βρετανία περιείχε μεγάλη ποσότητα κρέατος αλόγου.

Απαντώντας στο διατροφικό σκάνδαλο, ο διευθυντής της Findus στη Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η εταιρεία θα προβεί σε καταγγελίες τη Δευτέρα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Αγροτική Ανάπτυξη αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τραιάν Μπασέσκου, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει πιθανώς περιορισμούς εξαγωγών και θα χάσει για πολλά χρόνια την αξιοπιστία της, εάν αποδειχθεί ότι οι ρουμάνοι σφαγείς είναι η ρίζα του προβλήματος.

Ο ευρωβουλευτής, Ζοζέ Μποβέ, της Ομάδας των Πρασίνων, έκανε λόγο για συνωμοσίες και μαφία που κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο: «Για μένα υπάρχει ουσιαστικά μια οργανωμένη επιχείρηση που προκαλεί όλη αυτή την απάτη. Και θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια μαφία που προσπαθεί να εξαπατήσει τους καταναλωτές και, φυσικά, να κερδίσει χρήματα την ίδια στιγμή».

Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει στις 17 Ιανουαρίου 2013 το καταναλωτικό κοινό ότι η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε στις 15.01.2013 τα ευρήματα ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα αλλαντικών και μοσχαρίσιων μπιφτεκιών (beef burgers) που πωλούνται στην αγορά της Ιρλανδίας. Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων διαπιστώθηκε η παρουσία DNA αλόγου σε ορισμένα από τα αναλυθέντα μοσχαρίσια μπιφτέκια (beef burgers).

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Ιρλανδικές Επιχειρήσεις παρασκευής (Silvercrest Foods και Liffey Meats Ltd), καθώς και μία Επιχείρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (Anglo Beef Processors t/a Dalepak Foods Hambleton DC). Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες λιανικής που διακίνησαν τα εν λόγω προϊόντα στην Ιρλανδία ήταν οι εξής: Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα, αφενός απέστειλε ερώτημα στο FSAI και FSA (Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου), ζητώντας ενημέρωση αναφορικά με το αν τα εν λόγω προϊόντα έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και αφετέρου ζήτησε με έγγραφό του από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά, να ενημερωθεί για πιθανή διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων.

Η Ιρλανδική Αρχή ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά και ότι σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες παρασκευής και διακίνησης έχουν αποσύρει εθελοντικά τα προϊόντα από την αγορά της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης, βρίσκεται σε συνεργασία και σε συνεχή ενημέρωση τόσο με τις αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και με τις μεγάλες επιχειρήσεις super market. Από τους μέχρι σήμερα διενεργούμενους σχετικούς ελέγχους προκύπτει ότι δεν έχει υπάρξει διακίνηση των εν λόγω προϊόντων στη χώρα μας.

Επίσης, σχετική πληροφόρηση για το θέμα μπορεί να αναζητηθεί στις κάτωθι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιρλανδικών αρχών:
http://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/horseDNA15012013.html και
http://www.fsai.ie/faqs/horse_pork_dna_meat_products.html




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία