Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει περάσει και καλύτερες περιόδους. «Ντροπή στην Καγκελαρία», ούρλιαζε ένας τίτλος στην Bild.
Τα μαρτύρια του κ. Σολτς έρχονται σε συνέχεια της δύσκολης έναρξης της θητείας του. Από τον Δεκέμβριο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, δυσκολεύτηκε να βρει την πορεία του ως ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στην Ευρώπη και ως διαδόχου της πρώην επικεφαλής του, Άγκελα Μέρκελ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας επί 16 χρόνια.
Τον Φεβρουάριο, ο κ. Σολτς εξέπληξε τον κόσμο και την ίδια του τη χώρα, όταν απάντησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ένα σχέδιο 100 δισ. ευρώ για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία, αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια. Το αποκάλεσε «Zeitwende» – αλλαγή των καιρών ή σημείο καμπής – σε ομιλία του στη Βουλή.
Ωστόσο, στους περίπου έξι μήνες από την έναρξη της εισβολής, ο κ. Σολτς απέκλεισε ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο. Επίσης, καθυστερεί την παράδοση των όπλων στην Ουκρανία.
«Από την ομιλία με το Zeitwende, συνέβησαν πολλές αναποδιές», δήλωσε η Sudha David-Wilp, αναπληρώτρια διευθύντρια του German Marshall Fund στο Βερολίνο. «Έχει υποσχεθεί πολλά, αλλά όταν εξετάζει κανείς τι έχει πραγματοποιηθεί, είναι απογοητευτικό.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Mahmoud Abbas, ο κ. Abbas ερωτήθηκε εάν ήταν έτοιμος να απολογηθεί για την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, όπου σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί αθλητές. Αντιθέτως, ο κ. Abbas άρχισε να διαμαρτύρεται για την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ.
«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 τοποθεσίες της Παλαιστίνης», δήλωσε και προσέθεσε «50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα».
Ο κ. Σολτς άκουγε, αλλά δεν αντέδρασε. Οι διαμαρτυρίες ήταν άμεσες.
«Τέτοιου είδους σχόλια δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να περνούν έτσι», δήλωσε ο Josef Schuster, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία. «Είναι σκανδαλώδες όταν μία σύγκριση με το ολοκαύτωμα δεν συναντά αντιδράσεις, ιδίως στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια μία συνέντευξης Τύπου στην Καγκελαρία».
Ο κ. Σολτς εν τέλει αντέδρασε: «Είμαι βαθύτατα εξοργισμένος από τα απαράδεκτα σχόλια του Παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas», έγραψε.
O κ. Σολτς δέχθηκε επίσης έντονη πίεση από κατηγορίες ότι βοήθησε μία ιδιωτική τράπεζα να αποφύγει την καταβολή 47 εκατ. ευρώ σε φόρους στον Δήμο του Αμβούργου το 2016, όσο διατελούσε Δήμαρχος. Αφότου αρνήθηκε αρχικά ότι συναντήθηκε με ένα από τους συνιδιοκτήτες της τράπεζας, ο κ. Σολτς υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι συναντήθηκαν, καθώς αποδείχθηκε από την προσωπική ατζέντα του τραπεζίτη.
Αφότου βουλευτές του Αμβούργου τον κάλεσαν να καταθέσει, ο κ. Σολτς επανέλαβε ότι δεν θυμόταν τι είχαν συζητήσει μεταξύ τους, αλλά επέμενε ότι δεν υπήρχε «πολιτική επιρροή» στην φορολογική διαδικασία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, λιγότεροι από έναν στους πέντε Γερμανούς θα ψήφιζαν τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σολτς.
«Οι περισσότεροι Γερμανοί νόμισαν ότι ήταν ο καλύτερα προετοιμασμένος υποψήφιος, αλλά φαίνεται τελικά ότι δεν ήταν πολύ έτοιμος», δήλωσε η κα David-Wilp.
Πηγή: The New York Times