Από τη µια οι συνθήκες υπερβάλλουσας ρευστότητας που δηµιουργούν στο διεθνές τραπεζικό σύστηµα τα µέτρα για την αντιµετώπιση της πανδηµίας κι από την άλλη το αυξηµένο ενδιαφέρον που αποκτά ο χώρος της πρωτογενούς παραγωγής, διαµορφώνουν ένα ενδιαφέρον µείγµα προώθησης της επιχειρηµατικότητας στον αγροτικό χώρο.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο «Τράπεζες» της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Ιουλίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Μετά από ένα τετράµηνο στασιµότητας και µάλλον πληµµελούς χρηµατοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων, το εγχώριο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα δείχνει να αποκαθιστά σιγά - σιγά την τάξη στα πράγµατα, αντιµετωπίζοντας ξανά µε ενδιαφέρον τα ώριµα αιτήµατα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, ακόµα και αν η αρχή γίνεται από τη λεγόµενη αγροτοβιοµηχανία, η βεντάλια δείχνει να ανοίγει σταδιακά περιλαµβάνοντας όλο και µεγαλύτερο κοµµάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Προτεραιότητα φαίνεται να αποδίδεται σ’ αυτή τη φάση στα επιχειρηµατικά σχέδια που συνδέονται µε την υλοποίηση επενδύσεων για την Ανταγωνιστικότητα της Εκµετάλλευσης (Μέτρο 4.1.1) ή την χρήση ΑΠΕ (Μέτρο 4.1.3), πεδία στα οποία συνεπικουρεί και το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σηµειωτέον ότι για την αγορά µηχανηµάτων και αγροτικού εξοπλισµού, οι περισσότερες τράπεζες και κύρια η Πειραιώς και η Eurobank έχουν συνάψει ευρύτατες συνεργασίες µε τις µεγάλες εταιρείες του χώρου, προσφέροντας εξειδικευµένα χρηµατοδοτικά προγράµµατα µε προνοµιακούς όρους και ευέλικτες διαδικασίες στους ενδιαφερόµενους. Στα καλά νέα των τελευταίων ηµερών είναι ότι η Eurobank σε συνεργασία µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων, προσφέρει για πρώτη φορά και στον αγροτικό τοµέα, το πρόγραµµα COSME. Πρόκειται για ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο που καλύπτει ανάγκες για Κεφάλαιο Κίνησης, αγορά γης, αγορά εξοπλισµού και κατασκευή εγκαταστάσεων και προσφέρεται µε µειωµένες εξασφαλίσεις και ελκυστική τιµολόγηση, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων εγγυάται για το 50% του δανείου.
Για τον Έλληνα αγρότη προτεραιότητα έχουν η µείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της προστιθέµενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του, επισηµαίνεται από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς. Σήµερα υπό τις εξαιρετικά δυσµενείς συνθήκες η υλοποίηση επενδύσεων καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ο αγρότης, οι οµάδες παραγωγών και οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως και να εκσυγχρονίσουν τις µονάδες τους συµβάλλοντας στην βελτίωση τους και την πιο αποτελεσµατική απόδοση τους. Την δυνατότητα αυτή διαµορφώνει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει τη στήριξη της στον αγροτικό χώρο ενδυναµώνοντας της σχέση της µε τον αγροδιατροφικό τοµέα µέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, όπως η υψηλού επιπέδου τραπεζική εξυπηρέτηση, που απολαµβάνουν στις καθηµερινές τους συναλλαγές οι αποδέκτες των υπηρεσιών αλλά και η ενθάρρυνση και υποστήριξη για την ανάπτυξη συνεργειών µεταξύ όλων των εµπλεκόµενων στον τοµέα.
Διαβάστε επίσης: Εντός του Ιουλίου με ταμειακή διευκόλυνση και χωρίς κόστος για τους δικαιούχους η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης 2020
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας παραδοσιακά προσανατολισµένη στην ουσιαστική και άµεση στήριξη της τοπικής επιχειρηµατικότητας δεν θα µπορούσε να απουσιάζει από την έµπρακτη στήριξη της αγροτικής οικονοµίας. Αναγνωρίζοντας την αυξηµένη σηµαντικότητα για το γεωγραφικό διαµέρισµα της Θεσσαλίας, προωθεί συγκεκριµένα χρηµατοδοτικά εργαλεία προσαρµοσµένα στα εξατοµικευµένα χαρακτηριστικά των αγροτών σε συνδυασµό µε την τρέχουσα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Έτσι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας δύναται να προβεί:
■σε χρηµατοδότηση ιδιωτικής συµµετοχής
■σε έκδοση εγγυητικής επιστολής για την προκαταβολή λήψη έως και 50% της δηµόσιας δαπάνης ή και
■σε προεξόφληση της δηµόσιας δαπάνης µε ιδιαίτερους προνοµιακούς όρους και τιµολόγηση.
Σε όλα τα παραπάνω ίσως να προστεθούν οι νέες δυνατότητες που αναµένεται να προσφέρει και στον αγροτικό χώρο το πακέτο οικονοµικών ενισχύσεων ύψους 32 δις ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης της ΕΕ.