Παρά τις επικλήσεις τους στην πρόοδο, οι περιβαλλοντολόγοι φαίνεται πως έχουν εγκλωβίσει τη σκέψη και την αισιοδοξία τους στην περιβόητη µαλθουσιανή παγίδα που αµφισβητήθηκε πρώτα από τους προοδευτικούς φιλοσόφους του 19ου αιώνα και έπειτα από την ίδια τη ζωή, όταν οι µηχανές της βιοχηµανικής Ευρώπης ζεστάθηκαν για τα καλά.
Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ του Φακέλου "Πράσινη Αγροτική Πολιτική".
Σε µια µελέτη του 1798, ο αιδεσιµότατος Μάλθους υποστηρίζει πως ο πληθυσµός της γης αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο, ενώ τα µέσα συντήρησής του, πολύ πιο αργά και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Αρχικά φίλος και µετέπειτα εχθρός του Μαρξ, ο «πρώτος αναρχικός» Προυντόν απάντησε στον Άγγλο ιερέα πως ναι µεν ο πληθυσµός αυξάνει κατά γεωµετρική πρόοδο, αλλά η απόδοση της εργασίας αυξάνει στο τετράγωνο του αριθµού των εργαζοµένων.
Με παρόµοιο τρόπο, σε ακόµα µια από τις αντιφάσεις του ανορθολογικού 21ου αιώνα, η Παγκόσµια Τράπεζα από τον εγκέφαλο της µητρόπολης του Καπιταλισµού την Ουάσιγκτον, έρχεται να γειώσει τις φιλοδοξίες των φιλοπεριβαλλοντικών λόµπι που πιέζουν για δραστικό περιορισµό και οπισθοπορία της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας.
Σε αυτήν υπενθυµίζει πως οι ανάγκες του πλανήτη απαιτούν µια αύξηση της παγκόσµιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων κατά πλέον του 50% και κατ’ επέκταση διαµόρφωση ρυθµών εντατικοποίησης υψηλότερων εκείνων που σηµειώθηκαν το διάστηµα 1961 µε 2010. Η ζήτηση για γάλα, κρέας και σιτηρά θα ενισχυθεί κατά 70 µε 100% και προτάσεις περί κατάργησης των κοινωνικών νόµων για τους φτωχούς, παρεµπόδισης των γάµων τους και άλλα παρεµφερή αιτήµατα που διατύπωνε ο Μάλθους, δεν έχουν θέση σε έναν σύγχρονο πολιτικό και οικονοµικό προγραµµατισµό. Στην επίλυση αυτής της δύσκολης εξίσωσης που καλείται να λύσει ο πρωτογενής τοµέας, δηλαδή της αύξησης της παραγωγικότητας µε ταυτόχρονο περιορισµό του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, οι κρατικές ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 600 δισ. ετησίως σε αγρότες, θα µπορούσαν να διευκολύνουν σηµαντικά την κατάσταση, υποστηρίζει ο οικονοµικός οργανισµός.
Στην περίπτωση δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Παγκόσµια Τράπεζα αναγνωρίζει τα σηµαντικά βήµατα που έχουν γίνει προς µια περισσότερο βιώσιµη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας πως τα τεχνικά µέσα για περαιτέρω περιορισµό της επιβάρυνσης που επιφέρει η αγροτική δραστηριότητα στο κλίµα είναι περιορισµένα.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 14 Αυγούστου.
17-08-2020 15:15Spiros
Στα λόγια όλοι βοηθανε τον αγρότη στη πράξη όμως τίποτα ακούει ο κόσμος ότι περνούμε επιδοτήσεις και μας μισούν γιατί αυτή δεν περνούν.φτωχεια κ δύστυχια
Απάντηση15-08-2020 08:27Φωτης
Πολυ καλα ολα αυτα αν αναφερομαστε στη Κινα ή την Ινδια, αλλα ο πληθυσμος της Ε.Ε. γερναει και συρρικνωνεται. Η ποιοτητα των προϊόντων ειναι απαραιτητη αν θελουμε οι γεροντες να μην αρρωσταινουν και επιβαρυνουν τους λιγοστους μελλοντικα νεους
Απάντηση