BACK TO
TOP
Τράπεζες

Στις 4 Μαρτίου η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς αύριο ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2023 τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

trapeza-pireos-TXS

7
0

Αύριο επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό πλάνο της ερχόμενης τριετίας, το οποίο θα προβλέπει θετικούς ρυθμούς αύξησης των δανειακών της χαρτοφυλακίων έως και το 2026.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου για το placement στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την έγκρισή του να αναμένεται από την αγορά δύο εβδομάδες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου. Σε αυτό θα αναφέρεται ρητά, τόσο το ποσό των μετοχών που βγάζει προς πώληση το ΤΧΣ, όσο και ο χρόνος που θα μείνει ανοιχτό το βιβλίο, η τιμή προσφοράς, η κατανομή ή τυχόν άλλες προβλέψεις, όπως, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Ταμείο προχώρησε, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης, στη χρήση του δικαιώματός του να προσφέρει ένα πρόσθετο 2% στο placement της ΕΤΕ, ανεβάζοντας σε 22% το ποσοστό διάθεσης).

Εάν δεν συμβούν σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξεις για τους επενδυτές πιθανότατα στις 4 Μαρτίου.

Προς διάθεση το 20 – 22%

Αν και οι αποφάσεις για το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το ΤΧΣ από το συνολικό 27% που ελέγχει, αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα, η τραπεζική αγορά θεωρεί δεδομένο ότι έχει ήδη προ εξοφληθεί η διάθεση τουλάχιστον του 20%, χωρίς να αποκλείεται τελικώς να προκριθεί το σενάριο της πλήρους αποεπένδυσης με την διάθεση του συνόλου του ποσοστού που διαθέτει το δημόσιο.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένα funds για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως διαπιστώθηκε στις πρόσφατες παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο εξωτερικό, επιτρέπουν τη διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής με πολύ καλούς όρους και θα εξασφαλίσουν αρκετές φορές υπερκάλυψη. Ο «συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται να επαναληφθεί στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς , καθώς έχει διαπιστωθεί το ζωηρό ενδιαφέρον στις παρουσιάσεις που έχει κάνει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς με τους συμβούλους της, UBS και Goldman Sachs, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου της JP Morgan) και στο Παρίσι (συμμετέχοντας στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ).

Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει φτάσει τα 4,8 δισ. ευρώ και τα έσοδα σε περίπτωση διάθεσης του συνόλου του ποσοστού μπορεί να φτάσουν έως και το 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή διάθεσης που θα αποφασιστεί και την ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Η αποεπένδυση θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής τράπεζας με το παράλληλο άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό που θα συμμετάσχει με βάση την τιμή που θα καθορίσει η διεθνής προσφορά.

Οι οικονομικές επιδόσεις του 2023

Η διοίκηση της Τράπεζας έχει δώσει ήδη στους αναλυτές την εκτίμησή της ότι η κερδοφορία του ομίλου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14% για το 2023. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση των βασικών οικονομικών μεγεθών, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 μέσου ευρωπαϊκού όρου, υποδηλώνοντας δυνατότητα premium 34% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της.

Με βάση τα στοιχεία για το κλείσιμο του έτους τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 0,65 ευρώ, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 13% (ο συνολικός δείκτης στο 17,5%) και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από 5%.

Η διοίκηση βασίζει τις θετικές προοπτικές στην διατήρηση της κερδοφορίας που επιτρέπει το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της Τράπεζας, που εξασφαλίζει άνετη εξόφληση των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ. Με βάση τις προβλέψεις οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζουν σημαντική πιστωτική επέκταση, με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Η κερδοφορία ενισχύεται από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες μέσα από τις δραστηριότητες του bankassurance και του asset management, τομέας που η χώρα μας παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές λόγω του χαμηλού ποσοστού των κεφαλαίων υπό διαχείριση που εμφανίζει σε σχέση με το ΑΕΠ (8%) έναντι άλλων χωρών όπως η Ιταλία (74%) και του μέσου όρου στην Ε.Ε. (55%).

πηγή: news247.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία