Οι επιστροφές στους μετόχους φέτος αναμένεται να είναι μικρότερες απ' ό,τι είχαν ζητήσει οι ίδιες οι τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε μέρισμα ήταν το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους της χώρας το 2010. Έκτοτε, οι δανειστές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές καθώς οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ, ενώ η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, σημειώνει το Bloomberg. Παράλληλα, το χρέος της χώρας ανέκτησε το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες - Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank - έχουν ήδη ενσωματώσει τη διανομή μερίσματος φέτος στα σχέδιά τους, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές, σημειώνει το πρακτορείο.
Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει πάντως να αξιολογεί πώς θα εξελιχθούν τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για προηγούμενες ζημίες στα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για την κερδοφορία τους αν τα επιτόκια μειωθούν φέτος, προσθέτουν.
Από τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες, καταλήγει το δημοσίευμα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρώτα πούλησε ολόκληρο το μερίδιο του στην Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο το Νοέμβριο στην Alpha Bank. Πούλησε επίσης μερίδιο 22% στην Εθνική Τράπεζα και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση του συνόλου των μετοχών της στην Πειραιώς.
Το ΤΧΣ εξακολουθεί να έχει συμμετοχή 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσής του προβλέπει πλήρη έξοδο από τις τράπεζες της χώρας μέχρι το τέλος του 2025.
πηγή: capital.gr