BACK TO
TOP
Τράπεζες

Στόχος η εδραίωση της Eurobank σε ισχυρό περιφερειακό όμιλο

«Η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει η εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος, ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Τρίτη 23 Ιουλίου.

thumbnail_Eurobank_Ετησια_Γενικη_Συνελευση_2024

11
0

Μέγιστος στόχος της Eurobank, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η εδραίωσή της ως του βασικού περιφερειακού τραπεζικού ομίλου με έμφαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, στην ανάπτυξη των εργασιών του asset management, όπου η τράπεζα στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων της, που σήμερα ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης, ότι ύστερα από 16 χρόνια, η τελευταία φορά ήταν για τη χρήση του 2007, προτάθηκε στη Γενική Συνέλευση η  έγκριση της διανομής μερίσματος ύψους 9,33 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023.

Ομιλία κ. Γεώργιου Ζανιά, Προέδρου Δ.Σ.

Κύριες και κύριοι Μέτοχοι,

Tο 2023 ήταν ένα ακόμα έτος μεγάλων προκλήσεων και κινδύνων, με την παγκόσμια οικονομία όμως ν’ αποδεικνύεται τελικά πιο ανθεκτική απ’ όσο αρχικά αναμενόταν. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησαν το 2022 για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ κλυδωνίστηκε από την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών. Παράλληλα, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιζόταν, το ξέσπασμα της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς δημιούργησε έντονες ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή. Παρά ταύτα, ο ρυθμός μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας αρχικές εκτιμήσεις.

Έχοντας διανύσει ήδη το πρώτο μισό του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ανθεκτικότητα στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η διατήρηση όμως υψηλών τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα συμπιεσμένης ζήτησης, επιδοματικών ενισχύσεων αλλά και ανατροφοδότησης από τους μισθούς, ωθεί τις κεντρικές τράπεζες (Fed και EKT) να επιβραδύνουν την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Παρά το συνεχιζόμενα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανθεκτικότητα και το 2023 και συνέχισε να υπεραποδίδει συγκριτικά με την Ευρωζώνη. Το 2023 «έτρεξε» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πιο γρήγορα από την Ευρωζώνη, πετυχαίνοντας πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης 2,0%, έναντι 0,4% στην Ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερο από τον δυνητικό μακροπρόθεσμο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η άνοδος των ονομαστικών μισθών, οι πόροι του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης και η καλή πορεία του τουρισμού ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση, ενώ θετικά συνεισέφεραν επίσης οι εξαγωγές υπηρεσιών και οι επενδύσεις, κυρίως σε κατασκευές. Παράλληλα, το 2023 η χώρα μας επέστρεψε σε ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα (1,9%), μείωσε ικανοποιητικά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες) και επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα από 4 από τους 5 αποδεκτούς από το Ευρωσύστημα Οίκους Αξιολόγησης. Για το 2024 και 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% και 2,3% αντίστοιχα, σημαντικά υψηλότερα από το 0,7% και 1,4% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού βελτιώνεται συνεχώς φτάνοντας στο 2,3% τον Ιούνιο του 24. Η ανεργία επιμένει σε διψήφια ποσοστά σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί κλάδοι της οικονομίας αναφέρουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού, αντανακλώντας μια δομικότερη αναντιστοιχία μεταξύ προσφερόμενων και ζητούμενων προσόντων στην αγορά εργασίας.

Με αυτές τις εξελίξεις η χώρα έφτασε να δανείζεται φτηνότερα από την Ιταλία, με το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται περίπου στις εκατό μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο. Δηλαδή, σχετικά κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον μια διαδρομή, η οποία αποσπά πολύ θετικά σχόλια από διεθνείς παρατηρητές. Κοιτάζοντας μπροστά, οι ευρωπαϊκοί πόροι και ιδίως η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να έχουν αυξημένη συμβολή στην ανάπτυξη την επόμενη τριετία, ενώ ήδη ξεκίνησε η αντιστροφή της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία όμως δεν αναμένεται να κινηθεί όσο γρήγορα αναμενόταν προηγουμένως, κατά το επόμενο διάστημα.

Τα καλά νέα για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας συμβαδίζουν όμως με κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που επιμένουν και χρήζουν αντιμετώπισης μέσω της υλοποίησης των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτά, περιλαμβάνεται ο «πρωταθλητισμός» της χώρας μας στην κατανάλωση, ως ποσοστού του ΑΕΠ, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ και η διατήρηση σχετικά υψηλών τιμών στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (6,3% το 2023) παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα, η αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στο έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθόσον σημαντικό τμήμα των επενδυτικών προϊόντων εισάγεται. Η ανάκαμψη βέβαια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βοηθήσει τις εξαγωγές.

Παράλληλα, σημαντικοί διεθνείς κίνδυνοι περιβάλλουν τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις. Εκτός από μια πιθανή επιμονή του πληθωρισμού, μια νέα όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων ενδεχομένως διαταράξει τις αγορές ενέργειας και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ τα αποτελέσματα σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις τους επόμενους μήνες, κυρίως στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και γενικότερα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πολύ καλές είναι οι επιδόσεις και στις άλλες δύο οικονομίες στις οποίες λειτουργεί η Eurobank, δηλαδή την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Και στις δύο χώρες, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, η ανάπτυξη το 2023 ήταν γρήγορη (2,5% στην Κύπρο και 1,8% στη Βουλγαρία), ενώ η ανάπτυξη στην Κύπρο επιταχύνθηκε στο 3,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Και οι δύο χώρες αξιολογούνται σε επίπεδα λίγο παραπάνω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ το πρόβλημα του πληθωρισμού που υπήρχε στη Βουλγαρία βελτιώνεται συνεχώς αυξάνοντας τις ενδείξεις πως θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

Παράλληλες είναι οι εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν πιθανές προκλήσεις και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κοντεύει να ολοκληρωθεί διατηρώντας παράλληλα πολύ ψηλά τα επίπεδα κάλυψης των λίγων εναπομεινάντων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Σε όρους κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σχεδόν στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Η επιστροφή τους στη σχετικά υψηλή οργανική κερδοφορία, που έφτασε τα 3,4 δις ευρώ το 2023, αποτελεί διαρκή πλέον πηγή εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 16 χρόνια, οι 4 συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν ξανά μέρισμα στους μετόχους τους με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 875 εκατ. Ευρώ.

Σε όρους ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο με το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (γνωστό και ως LCR) να ανέρχεται στο 220,3%, έναντι 164,4% που βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και με ένα λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 58,8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός βρίσκεται πολύ ψηλότερα στο 102,7%. Μάλιστα, μια συγκριτική μελέτη που έκανε ο SSM έδειξε πως οι ελληνικές τράπεζες υπερέχουν και σε άλλους δείκτες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η συνεχιζόμενη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και των εποπτικών δεικτών του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής κατηγορίας για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, δημιούργησε μια ευνοϊκή συγκυρία για την υλοποίηση της απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σηματοδοτώντας την μετάβαση στην κανονικότητα. H Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα από την οποία αποεπένδυσε το ΤΧΣ, μέσω της εξαγοράς των ιδίων μετοχών της.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζονται στην επενδυτική βαθμίδα, με τη Eurobank να ηγείται αυτής της διαδρομής και να αναβαθμίζεται από τη Moodys, που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, σε μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

To 2023 ξεκίνησε επίσης η υλοποίηση της μακρόπνοης και φιλόδοξης Στρατηγικής Βιωσιμότητας της Τράπεζας, η οποία στοιχειοθετεί το όραμα για το σύνολο του Ομίλου.

Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική μας προσέγγιση που ορίζει ότι θα στηρίξουμε την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, σημειώσαμε πρόοδο σε συγκεκριμένους στόχους (ποιοτικούς και ποσοτικούς) σε σχέση με την Στρατηγική Χρηματοοικονομική Επίδραση, με μια σειρά από ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρω πως:

  • Πάνω από το 20% των νέων εταιρικών εκταμιεύσεων χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες
  • Περισσότερο από το 50% των νέων εκταμιεύσεων στον τομέα της ενέργειας κατευθύνεται στις ΑΠΕ
  • 100% των εκταμιεύσεων που σχετίζονται με την κατασκευή νέων κτιρίων κατευθύνθηκαν σε πράσινα κτίρια.
  • Περισσότερο από 2 φορές αύξηση των νέων πράσινων εκταμιεύσεών μας προς τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τη Στρατηγική Επιχειρησιακής Επίδρασης, στοχεύουμε στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές μας. Ήδη, η Διοίκηση της τράπεζας μετακόμισε στο νέο πλήρως βιοκλιματικό κτίριο ενώ στο κτίριο της Νέας Ιωνίας, όπου αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, ξεκίνησε νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Βελτιώνουμε τον Κοινωνικό αντίκτυπο, παρέχοντας ένα περιβάλλον χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς για τους ανθρώπους και τους πελάτες μας, ενώ προάγουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος της κοινωνίας. Βελτιώνουμε τον Αντίκτυπο στη Διακυβέρνηση και την Επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στην οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης για τα ESG, εσωτερικά και σε όλη την αλυσίδα αξίας μας, ενώ εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ηθική και διαφάνεια.

Η πορεία της Τράπεζας προς τη Βιωσιμότητα αξιολογήθηκε και το 2023 από διεθνούς κύρους οίκους ESG Rating και σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενο έτος. Έτσι, το 2023, η Τράπεζα διακρίθηκε από τον οίκο Sustainalytics και έλαβε τη διεθνή διάκριση ESG Regional Top Rated, τη διάκριση ESG Industry Top Rated για 2η συνεχόμενη χρονιά και εντάχθηκε στη λίστα

Morningstar Sustainalytics' 2024 Top-Rated ESG Companies. Η Eurobank κατατάχθηκε στην 45η θέση από τις 1.030 τράπεζες που συμμετείχαν.

Άλλα σημαντικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτιωμένες αξιολογήσεις από τους οίκους ΜSCI, S&P, CDP, FTSE και τέλος ISS ESG όπου αξίζει να σημειωθεί η επίτευξη της κορυφαίας βαθμίδας σε θέματα περιβάλλοντος (E:1).

Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, εδώ και πολλά χρόνια η Eurobank υλοποιεί και εξελίσσει ένα πολύπλευρο Πρόγραμμα και μέσα από αυτό, αφήνει το δικό της ουσιαστικό θετικό αποτύπωμα για τη χώρα, τους πολίτες και κυρίως για τους νέους.

Η μεγάλη μας Πρωτοβουλία για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση του Δημογραφικού ζητήματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, και σήμερα, τρία χρόνια μετά, αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το σοβαρό αυτό θέμα έχει ανέβει ψηλά στην agenda του δημόσιου διαλόγου. Οι δράσεις της τράπεζας για το δημογραφικό επιδιώκουν να στηρίξουν τις νέες οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν ένα παιδί, ή ένα ακόμα παιδί. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός του Προγράμματος είναι θετικός και ενθαρρυντικός. Μόνο από το πρόγραμμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που χορηγήθηκε πλήρως από την Eurobank, έχουν γεννηθεί 37 παιδιά.

Αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα μεταφοράς θέσεων εργασίας από την Αθήνα στην Περιφέρεια και μέσα από αυτό προσφέραμε δουλειά σε 75 νέες και νέους από τον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να μεγαλώσουν εκεί την οικογένειά τους.

Το Πρόγραμμα «Μπροστά για την Παιδεία», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2003, έχει μέχρι σήμερα βραβεύσει περισσότερους από 22.000 αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτούμε πλήρως ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη σημαντικότερη ίσως ανάγκη όλων των μεγάλων οργανισμών.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg της Eurobank έχει αναδειχθεί ως ο πιο πετυχημένος start-up accelerator στην Ελλάδα, έχοντας προσφέρει σε περισσότερους από 1.200 νέους την ευκαιρία να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να τύχουν σημαντικής αναγνώρισης σε εθνικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Eurobank έχει αποδείξει επίσης, έμπρακτα, την ευαισθησία της σε περιόδους κρίσης και έκτακτης ανάγκης και έχει στηρίξει το Κράτος και την κοινωνία σε δύσκολες στιγμές. Συνεισφέραμε ως Eurobank 12,5 εκατ. ευρώ, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην αποκατάσταση του Θεσσαλικού κάμπου από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περυσινού καλοκαιριού, και ολοκληρώσαμε την υλοποίηση ενός μεγάλου αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού έργου στο Κιοτάρι της Νότιας Ρόδου, μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί το καλοκαίρι του 2023.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Καραβίας θα αναφερθεί σε λίγο εκτενώς και στα οικονομικά επιτεύγματα της Eurobank. Από πλευράς μου, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η τράπεζά μας συνεχίζει, με επιταχυνόμενο ρυθμό, να πρωτοπορεί δημιουργώντας αξία και ευημερία. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω συνεχών πρωτοβουλιών οι οποίες την καθιστούν πιο αποτελεσματική ενώ συγχρόνως αναπτύσσεται, μεγαλώνει. Οι άνθρωποί μας δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και λειτουργούν με ισχυρό αίσθημα ευθύνης ως πραγματικοί πρωτοπόροι προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μετόχων μας, των πελατών μας και της κοινωνίας. Ευχαριστούμε δε ιδιαίτερα τους μετόχους μας που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου

Αγαπητοί μέτοχοι της ,

Κύριοι εκπρόσωποι των διοικήσεων των άλλων Τραπεζών,

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία σας στη σημερινή Γενική μας Συνέλευση, μια εντελώς ξεχωριστή στιγμή για την Τράπεζά μας, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για λόγους στους οποίους θα αναφερθώ αναλυτικά στη συνέχεια.

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, στις αρχές του 2015, αναλάβαμε τη διοίκηση αυτού του Οργανισμού, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον της Τράπεζας, της οικονομίας και της χώρας. Είχαν προηγηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, το 2013 και 2014, και τους αμέσως επόμενους μήνες ήρθε η επιβολή των και όλα όσα έντονα θυμόμαστε εκείνη τη χρονιά.

Είμαστε σήμερα, σχεδόν η ίδια διοικητική ομάδα που παρέλαβε τότε το τιμόνι της Τράπεζας. Είχαμε τρεις στόχους. Πρώτα από όλα, να τη σταθεροποιήσουμε μέσα σε περιβάλλον ισχυρών κλυδωνισμών. Δεύτερον, να την εξυγιάνουμε, αντιμετωπίζοντας την κληρονομιά της κρίσης. Και, τρίτον, να σχεδιάσουμε το μέλλον της, προετοιμάζοντάς την για τις επόμενες προκλήσεις. Σε όλες αυτές τις φάσεις, που απαίτησαν επιμονή, υπομονή, αντοχή και σχεδιασμό, ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία, κάθε στιγμή, ο ίδιος, και όλα τα μέλη της διοικητικής ομάδας προσβλέπαμε στη σημερινή ημέρα. Την ημέρα που η Τράπεζα θα μπορούσε να έρθει στη Γενική Συνέλευση και να πει στους μετόχους της, εσάς που τη στηρίξατε στα δύσκολα χρόνια, για τόσο μεγάλο διάστημα με περίσσευμα εμπιστοσύνης, ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με τη διανομή μερίσματος.

Αυτή η στιγμή είναι σήμερα: ύστερα από 16 χρόνια, η τελευταία φορά ήταν για τη χρήση του 2007, είμαστε σε θέση να προτείνουμε στη Γενική Συνέλευση την έγκριση της διανομής μερίσματος ύψους 9,33 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023.

Η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό. Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’αυτό και το γεγονός, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία έχει πλέον

εμπεδωθεί για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα. Εμπιστοσύνης, που επίσης επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη επιστροφή της Τράπεζας μας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

Το 2023 υπήρξε πραγματικά μια χρονιά ορόσημο για τον Οργανισμό μας. Τόσο από την πλευρά των οικονομικών αποτελεσμάτων, όσο και στο σκέλος των στρατηγικών πρωτοβουλιών, αλλά και της εμβάθυνσης του αποτυπώματος της Τράπεζας, της βελτίωσης της εικόνας και της θετικής της επίδρασης στην κοινωνία. Θα αναφερθώ στη συνέχεια αναλυτικότερα σε καθένα από τους παραπάνω τομείς, ξεχωριστά.

Η εδραιώνει το χαρακτήρα ενός περιφερειακού τραπεζικού ομίλου. Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η οργανική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, η Τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας – των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και των νοικοκυριών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη διευκόλυνση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, ιδιωτικών και δημόσιων. Έχω περιγράψει επανειλημμένα την αύξηση των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα. Ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Eurobank, οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εστιάζουμε στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία με επιτυχία. Είμαστε η τράπεζα που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτηθήκαμε πρώτοι ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης.

Ήδη συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €5,7 δισ., αξιοποιώντας πόρους €1,5 δισ. μέσω του ΤΑΑ και €1,1 δισ. μέσω δικών μας δανείων.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργαζόμαστε και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Διαθέτουμε τα προγράμματά της που έχουν ειδική στόχευση στις μικρότερες επιχειρήσεις με όρους που είναι συγκρίσιμοι ή και καλύτεροι εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη βάση της συνεργασίας μας, βρίσκεται η σύμπτωση στο τρίπτυχο ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα, που κατευθύνει τις δράσεις της ΕΑΤ.

Όπως επισήμανε νωρίτερα και ο Πρόεδρος του Δ.Σ., η βιωσιμότητα συνιστά πλέον κεντρικό επιχειρησιακό στοιχείο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Τράπεζας. Επιτύχαμε το στόχο του 20% των ετήσιων χορηγήσεων του 2023 να πληροί κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική αυξήθηκε σε €2,1 δισ.

Θα αναφερθώ ειδικότερα στους δύο τομείς όπου η Ελλάδα διατηρεί μείζονα παρουσία στην παγκόσμια αγορά. Ο τουρισμός παραμένει ο πιο δυναμικά εξελισσόμενος κλάδος της οικονομίας και η είναι πάντοτε στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ και βασικός χρηματοδότης και συνεργάτης στα μεγαλύτερα, τα πιο πρωτοποριακά και εξωστρεφή σχέδια επενδύσεων από Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού – στην Ελλάδα, αλλά τώρα πια και έξω από τα σύνορα.

Στον τομέα της ναυτιλίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνονται συνεχώς. Σε ένα πεδίο με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και οξύ ανταγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα, στις 5 διεθνείς τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία, οι 4 είναι ελληνικές. Η Eurobank στη 2η θέση διεθνώς και 1η στην Ελλάδα, και με συνολική έκθεση περί τα 4 δις δολλάρια.

Ηγετική θέση κατέχει η και στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών προς του ιδιώτες – νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες- και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη Λιανική Τραπεζική, η τεχνολογία είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να προσφέρουμε υψηλής αξίας και χαμηλού κόστους λύσεις στους πελάτες μας για όλες τις ανάγκες τους, με τη δέσμη ψηφιακών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται συνεχώς.

Στη στεγαστική πίστη, παραμένουμε με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο €7,8 δισ. Το ίδιο και στην καταναλωτική πίστη, με τις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων να αυξάνονται κατά 20%, το 2023. Το μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει και τα καταστήματα νέας γενιάς που ανοίγουμε, με βάση το σχετικό προγραμματισμό, ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της αγοράς και έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση στους ιδιώτες πελάτες μας. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που υιοθέτησε και παρουσίασε στην αγορά τα πακέτα τραπεζικών συναλλαγών . Ακούσαμε το αίτημα των πελατών μας για διευρυμένες δυνατότητες

επιλογών και ανταποκριθήκαμε εμπλουτίζοντάς τα περαιτέρω, παρέχοντας τις καθημερινές συναλλαγές με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν. Ιδιαίτερα, όσοι επιλέγουν τη ως κύρια Τράπεζά τους, διατηρώντας σε εμάς το λογαριασμό μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησής τους, εξασφαλίζουν πρακτικά εντελώς δωρεάν τις πλείστες καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές.

Ανέφερα ότι η τεχνολογία είναι ο καταλύτης και αυτό αποδεικνύεται και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, στον αναπτυσσόμενο τομέα του , όπου η Τράπεζα μας παραμένει, πρωταγωνιστής. Δημιουργήσαμε ένα εργαλείο σχεδιασμού ασφάλισης, σε συνεργασία με την ασφαλιστική, που καθοδηγεί τον κάθε πελάτη χωριστά να επιλέξει τα κατάλληλα προϊόντα, τα οποία συνοδεύονται από εκπτώσεις. Που ξεκινούν από το 2ο συμβόλαιο και μπορεί να φτάσουν το 15%, ανάλογα με τα ασφαλιστικά προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη . Έχουμε συστημική παρουσία και στις δύο άλλες κύριες αγορές μας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Στην Κύπρο, αποκτήσαμε πλειοψηφικό μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα, έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, τη δεύτερη τράπεζα της Κύπρου σε μέγεθος ισολογισμού, με μια ευρεία και πιστή πελατειακή βάση. Η δραστηριότητα της Ελληνικής Τραπέζης είναι απολύτως συμπληρωματική με εκείνη της θυγατρικής μας , της δυναμικότερης τράπεζας στο νησί που εστιάζει στην τραπεζική επιχειρήσεων και τη διαχείριση περιουσίας. Όπως προβλέπει ο κυπριακός νόμος, προχωρήσαμε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτουμε ήδη ποσοστό 55,5%, ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η δημόσια πρόταση.

Στη Βουλγαρία, η Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα της λιανικής, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες. Η Διοίκηση και τα στελέχη της εργάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις αναμενόμενες συνέργειες και τις ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων.

Αποχωρήσαμε από την αγορά της Σερβίας, επιλέγοντας να εστιάσουμε σε αγορές όπου έχουμε συστημική θέση και παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη εργασιών και απόδοση των κεφαλαίων.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στο private banking/ , παρέχουμε κορυφαίες υπηρεσίες στους πελάτες μας, από

πολλαπλά κανάλια εξυπηρέτησης σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, υιοθετώντας εξελιγμένες ψηφιακές υποδομές και στοχεύοντας στο διπλασιασμό, εντός των επομένων ετών, των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που σήμερα ανέρχονται περίπου στα 12 δις. Η εξειδικευμένη στον τομέα αυτό θυγατρική μας Eurobank Private Bank Luxembourg, εξυπηρετεί τους πελάτες μας σε ένα από τα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, λειτουργώντας επίσης και υποκατάστημα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Συγχρόνως, επεκτείναμε τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης σε όλους τους ιδιώτες πελάτες μας, μέσω της νέας υπηρεσίας των Personal Investment Portfolios. Μέσα από το e-Banking, ο κάθε πελάτης μας μπορεί να κάνει επενδυτικές συναλλαγές online εύκολα και με ασφάλεια: επιλογή επενδυτικής στρατηγικής, αρχική ή πρόσθετη επένδυση, με διασπορά χαρτοφυλακίου, ενώ η παρακολούθηση γίνεται από τους ειδικούς.

Από τη Κύπρο ξεκίνησε η εγκατάσταση του νέου κεντρικού συστήματος πληροφορικής για τις διεθνείς δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την ράπεζα, που ολοκληρώθηκε πέρυσι για τη και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την . Το σύστημα της , που επιλέξαμε, έχει τις πιο εξελιγμένες προδιαγραφές και θα δώσει τη δυνατότητα παροχής προς τους πελάτες μας κορυφαίων υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., ο καθηγητής κ. Ζανιάς, ανέλυσε διεξοδικά τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα, στις άλλες κύριες αγορές μας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, αλλά και διεθνώς. Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον γενικά πιο θετικό από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη και με τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, το δοκιμασμένο επιχειρηματικό μας μοντέλο αποδείχθηκε αποδοτικό, ξεπερνώντας όλους τους στόχους που είχαν τεθεί. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη (core operating profit) αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%, φτάνοντας τα €1,471 δισ. από €869 εκατ., το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 47% των καθαρών εσόδων από τόκους. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €1,25 δισ., με τις διεθνείς δραστηριότητες να συμβάλλουν κατά €468 εκατ. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα €0,31 και η ενσώματη λογιστική αξία ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες, φτάνοντας στο €2,07, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 21,1%.

Η πρωταγωνίστησε στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κληροδότησε η κρίση. Το 2023, η βελτίωση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του δείκτη NPE στο 3,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο μετά την κρίση, ενώ τα επισφαλή δάνεια καλύπτονται με προβλέψεις σε ποσοστό 86,4%,

το υψηλότερο στην Ελλάδα. Το συνολικό απόθεμα των NPE ανερχόταν σε €1,5 δισ. και μόλις €200 εκατ. μετά τις προβλέψεις.

Η Τράπεζα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων – κάτι που δύσκολα θα τολμούσε να προβλέψει κανείς ακόμη και πριν από λίγα χρόνια. Η κεφαλαιακή μας βάση ενισχύεται διαρκώς οργανικά, από τη σταθερή κερδοφορία, και ο σχετικός δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ξεπέρασε το 20%. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 17%, σημαντικά πάνω από τον στόχο του 14,5% που έχει θέσει η Τράπεζα.

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο για την περίοδο 2024 έως 2026 προβλέπει απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων στην περιοχή του 15%. Η θετική πορεία συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2024, και αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας, στις 31 Ιουλίου.

Στη βάση των παραπάνω αποτελεσμάτων, εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος, που όπως ανέφερα αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023, δηλαδή μέρισμα 9,33 λεπτά του ευρώ (342 εκ). Για τα επόμενα χρόνια, προσβλέπουμε στην σταδιακή αύξηση του δείκτη διανομής στο 50% των ετήσιων καθαρών κερδών.

Παρουσιάζοντας τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, η δεν επαναπαύεται. Το βάρος μας τώρα πέφτει στην προετοιμασία του οργανισμού για το μέλλον, αφενός για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πρόκληση και αφετέρου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την περαιτέρω εδραίωση της θέσης του στις αγορές που δραστηριοποιείται. Η προπαρασκευή για το μέλλον αρθρώνεται γύρω από το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού "Eurobank 2030". Το 2024, ολοκληρώνουμε με επιτυχία το πρώτο 3ετή κύκλο του προγράμματος, ενώ ήδη σχεδιάζουμε το 2ο κύκλο με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία, τις ψηφιακές υποδομές, την αναβάθμιση των κεντρικών συστημάτων πληροφορικής και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρα όμως και πάνω από την τεχνολογία, η είναι οι άνθρωποί της. Στην αρχή της ομιλίας μου επικαλέστηκα την απόσταση που χωρίζει το σήμερα της από ένα όχι τόσο μακρινό εχθές ακραίων προκλήσεων. Τρεις παράγοντες ήταν εκείνοι που μας επέτρεψαν να αντέξουμε τη δοκιμασία, να χαράξουμε και να διανύσουμε με επιτυχία το δρόμο προς τη σταθεροποίηση, την ανάκαμψη και την πρωτοπορία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η

εμπιστοσύνη των πελατών μας, η στήριξη των μετόχων μας και η σκληρή, αποτελεσματική δουλειά των εργαζομένων μας, σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες. Αναφέρθηκα αναλυτικά στο πώς ανταποδίδουμε καθημερινά στους πελάτες όλων των κατηγοριών την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Αναφέρθηκα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, και στη δυνατότητα της Τράπεζας να ανταμείψει πλέον τους μετόχους με τη διανομή μερίσματος.

Ήδη, οι άνθρωποι της , εργαζόμενοι και στελέχη, δρέπουν το δίκαιο μερίδιο ανταμοιβής για τη συμβολή τους στην επιτυχία του Οργανισμού. Έχουμε κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση σταδιακά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, οι συνολικές αποδοχές του προσωπικού (παροχές, τακτικές και έκτακτες) έχουν αυξηθεί κατά 30%. Στο ίδιο διάστημα, πάνω από 7 στους 10 εργαζομένους έχουν δει μισθολογικές αυξήσεις, είτε μέσω των κλαδικών συμβάσεων τις οποίες υπογράψαμε, είτε απευθείας από την Τράπεζα. Σημειώνω ότι φέτος, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία, ένα έτος νωρίτερα από το προβλεπόμενο, στην τρίτη αύξηση του βασικού μισθού της συλλογικής σύμβασης του τραπεζικού κλάδου. Πέρα από αυτά, όμως, η Τράπεζα θεωρεί ξεχωριστή στιγμή τη δυνατότητα που έχει φέτος να εισηγηθεί, ύστερα από 16 χρόνια, τη διανομή κερδών στο προσωπικό. Πάνω από 3000 εργαζόμενοι, θα λάβουν μερίδιο στο πλαίσιο των μεταβλητών αποδοχών τους. Για τη χρήση του 2023, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προγράμματα αποδοχών που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ για τους συναδέλφους του Δικτύου καταστημάτων και της εφάπαξ ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους συναδέλφους, συνολικά πάνω από το 85% των εργαζομένων μας θα λάβει μεταβλητές αποδοχές.

Συγχρόνως, υποστηρίζουμε και το μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό των εργαζομένων και των οικογενειών τους με θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο οποίο αποδίδονται κάθε έτος εισφορές που υπερβαίνουν τα €12,5 εκ. και η συνεχής βελτίωση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενός από τα πληρέστερα της αγοράς.

Οι πρωτοβουλίες μας για το προσωπικό είναι περισσότερες από όσες μπορώ να αναφέρω. Πρώτοι, θεσμοποιήσαμε την εξ αποστάσεως εργασία, επενδύουμε διαρκώς στην εκπαίδευση, και συνολικά, χτίζουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει την ανέλιξη με αξιοκρατία, σε πλήρη αντιστοίχιση με τις ικανότητες του καθενός, με βάση τις αρχές της ισότητας και της συμπερίληψης.

Ο Πρόεδρος κ. Ζανιάς μίλησε αναλυτικά για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλες οι σχετικές ενέργειες δεν αποτελούν μια παράλληλη δραστηριότητα της Τράπεζας, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής της δουλειάς, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της στρατηγικής της. Απηχούν το πώς βλέπουμε τη σήμερα, αλλά και στο μέλλον – και, εξίσου σημαντικό, όλα όσα παραπάνω ανέφερα συνδέονται μεταξύ τους.

Επιτρέψτε μου δύο παραδείγματα:

Όλες οι δράσεις μας στο κοινωνικό πεδίο έχουν ένα νήμα που τις ενώνει. Είναι η αναφορά τους στις νέες γενιές – σε αυτές βλέπουμε το αύριο της χώρας μας, αλλά και του κλάδου και του οργανισμού μας. Ο Πρόεδρος κ. Ζανιάς παρουσίασε τις βασικότερες σχετικές δράσεις μας, τα στοιχεία για το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία και την ίδρυση, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας κάναμε ένα βήμα παραπέρα. Δεσμευθήκαμε ότι οι 10 κορυφαίοι απόφοιτοι του προγράμματος, βάσει της βαθμολογίας τους και χωρίς άλλα κριτήρια, θα έχουν την ευκαιρία, εάν θέλουν, να εργαστούν στην Τράπεζα αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Να γίνουν έτσι συνάδελφοί μας σήμερα, τα στελέχη του αύριο και ίσως η μελλοντική της ηγεσία.

Η πρωτοβουλία μας για την ανάδειξη του Δημογραφικού έχει αποκτήσει δυναμική και διαστάσεις πανελλαδικές, με καθολική αποδοχή που ξεπερνά όλες τις προσδοκίες μας, όταν την ξεκινήσαμε, πριν από 3 χρόνια. Πρόσφατα, στο πλαίσιό της, θεσπίσαμε την πιο γενναία στήριξη απόκτησης παιδιών, ιδιαίτερα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες συναδέλφων μας, δίνοντας σε εκείνους που το επιλέγουν την πρακτική δυνατότητα να διευρύνουν την οικογένειά τους. Πρόκειται για άλλη μια σχετική πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από όλους -κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οικονομικούς παράγοντες- ως πρωτοποριακή και πρότυπο για όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Η αποστολή της υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική της διάσταση. Δημιουργούμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – για τους πελάτες που μας εμπιστεύονται, για εσάς που στηρίξατε τη δύσκολη διαδρομή της Τράπεζας, το προσωπικό μας, αλλά και την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία, όπου έχουμε παρουσία. Έχουμε περιγράψει ως αποστολή της τράπεζας την πρωτοπορία – από κάθε οπτική. Πιστεύουμε ότι «η ευημερία χρειάζεται

πρωτοπόρους». Γι’ αυτό στηρίζουμε κάθε πρωτοπόρα πρωτοβουλία, σχέδιο ή ιδέα, ώστε να γίνει πράξη και να φέρει καρπούς που θα διαχέονται σε όλους, με τρόπο βιώσιμο, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά. Και για να μπορούμε να το πετύχουμε απαιτούμε από τον εαυτό μας και από την Τράπεζά σας να είναι πρωτοπόρος στις αγορές της και στον κλάδο. Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης μιας ευρείας ευημερίας, μέσω της συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα του 2023, η πορεία μας το 2024 και οι προοπτικές που διαγράφονται δείχνουν πως έχουμε το σωστό σχεδιασμό και τους κατάλληλους ανθρώπους -αλλά και τη στήριξη των μετόχων μας- για να το πετύχουμε – σήμερα και σε βάθος χρόνου.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου, να αναφερθώ και εγώ στον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιώργο Χρυσικό και να τον ευχαριστήσω για τα πολλά χρόνια δημιουργικής συνεργασίας και για τη διακριτή συμβολή του στην πορεία και τη σημερινή θέση της , ιδίως μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia το 2019, σημείο ορόσημο για την εξυγίανση της Τράπεζας μας.




 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία