BACK TO
TOP
Τράπεζες

Εως 40% μερίσματα θα μοιράσουν οι τράπεζες στους μετόχους

Μερίσματα έως και 40% προτίθενται να διανείμουν οι τράπεζες από τα κέρδη του 2024, ανεβάζοντας τον πήχη της επιβράβευσης προς τους μετόχους τους, οι οποίοι, άλλωστε, τις στήριξαν στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

_μετοχοι_jpg

63
0

Μετά την πληρωμή ποσού, ύψους περίπου 846 εκατ. ευρώ που μοίρασαν οι τέσσερις συστημικοί Όμιλοι και η Optima bank από σύνολο κερδών πέριξ των 3,8 δισ. ευρώ το 2023, η εφετινή διανομή εκτιμάται πως θα προσεγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Υπό την αίρεση, βεβαίως, αφενός, οι τράπεζες να επαναλάβουν και το β’ εξάμηνο τις εξαιρετικές επιδόσεις που εμφάνισαν το πρώτο μισό του 2024, καταγράφοντας κέρδη, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ και αφετέρου, ο επόπτης να δώσει εκ νέου το "πράσινο φως". "Και οι δύο προϋποθέσεις είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, ενδογενών, αλλά κυρίως εξωγενών (αποκλιμάκωση επιτοκίων, γεωπολιτικοί κίνδυνοι κ.ο.κ.), με τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, να έχουν αποδείξει πολλάκις πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα", σχολιάζουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές. 

Πιο αναλυτικά, μέρισμα 30% έχει προϋπολογίσει για το 2025 η Τράπεζα Πειραιώς, με το δείκτη CET1 της τράπεζας να διαμορφώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους σε πάνω από 14%. Δεδομένου ότι έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2024 με κέρδη, ύψους 563 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό της διανομής είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τράπεζα έκλεισε τη χρήση με κέρδη 786 εκατ. ευρώ, διανέμοντας μόλις το 105 αυτών, ήτοι 79 εκατ. ευρώ, τα οποία μπήκαν στο… ταμείο των μετόχων της στις 16 του περασμένου μήνα.  

Πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα καθαρά κέρδη του 2024 έχει λάβει από την πλευρά της, η Alpha Bank, η καθαρή κερδοφορία της οποίας το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 322,5 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δυνητικά η τράπεζα θα μπορούσε να επιβραβεύσει τους μετόχους της με ένα ποσό της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ είτε με μετρητά είτε με επαναγορές μετοχών. Η Alpha Bank, εξ άλλου, ήταν η μοναδική τράπεζα που "έσπασε" το μέρισμα, σε μετρητά και buyback, με τη διοίκηση να επισημαίνει πως το μείγμα της επιβράβευσης τα προσεχή χρόνια θα καθοριστεί εν καιρώ. Η πρόσφατη διανομή αφορούσε σε 122 εκατ. ευρώ (50% με καταβολή μετρητών και 50% ως επαναγορά μετοχών), με το ποσό να αντιστοιχεί στο 20% της κερδοφορίας του 2023, έχοντας πιστωθεί στους λογαριασμούς των μετόχων την 1η Αυγούστου.

Την πρόθεση να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024 έχει εκφράσει η διοίκηση της Eurobank που το α’ εξάμηνο του έτους έκλεισε με κέρδη, ύψους 721 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της τράπεζας, δηλαδή, θα μπορούσαν – σε περίπτωση διατήρησης της κερδοφορίας στα τρέχοντα επίπεδα - να δουν στους λογαριασμούς τους πάνω από 570 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη CET1 να παραμένει πάνω από 17%. Σημειώνεται πως το μέρισμα για το 2023 ήταν 342 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε στις 31 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Eurobank εμφανίζεται πρόθυμη να εξετάσει την επιλογή της επαναγοράς μετοχών στο πλαίσιο της μερισματικής της πολιτικής, σε συνδυασμό με την καταβολή μετρητών, με την όποια απόφαση να λαμβάνεται σε συνεννόηση και με τον επόπτη.  

Πρόβλεψη για μέρισμα, ύψους 40%, επί των κερδών του 2024 έχει λάβει από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, πετυχαίνοντας το πρώτο μισό του έτους κέρδη, ύψους 670 εκατ. ευρώ. Έτσι, το προς διανομή ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 540 εκατ. ευρώ, όταν για το 2023 η τράπεζα μοίρασε το 30% της κερδοφορίας της, δηλαδή 322 εκατ. ευρώ που πιστώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. "Στην Ευρώπη το payout ratio κινείται στο 70%, με τα 2/3 να αφορούν σε μέρισμα με μετρητά και το 1/3 σε buyback. Αυτός είναι ο στόχος", τόνισε πρόσφατα η διοίκηση της ΕΤΕ, σημειώνοντας πως το ζήτημα της επαναγοράς μετοχών είναι υπό συζήτηση με τον επόπτη, δεδομένου ότι εκκρεμεί και το placement για τη διάθεση του υπόλοιπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τέλος, η Optima bank προτίθεται να διανείμει το 30% των κερδών του 2024 που η διοίκηση εκτιμά πως θα ανέλθουν σε 134 εκατ. ευρώ. Στους μετόχους, δηλαδή, θα κατευθυνθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Τονίζεται πως την 1η Ιουλίου καταβλήθηκαν 32,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 που κινήθηκαν στα 103 εκατ. ευρώ.   

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία