BACK TO
TOP
Τράπεζες

Οι αυξήσεις καταθέσεων στις τράπεζες μειώνουν την εξάρτηση τους

Την έκθεσή τους στο ευρωσύστημα και συγκεκριμένα τον δανεισμό τους μέσα από τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO συνεχίζουν να μειώνουν οι τράπεζες, έχοντας ως σύμμαχο τις αυξημένες καταθέσεις και τη χαμηλή μετακίνησή τους προς λογαριασμούς προθεσμίας.

Banks_2

0
0

Ειδικότερα, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα που κατάφερε πρώτη μεταξύ των συστημικών να αποπληρώσει πλήρως την επίμαχη ρευστότητα, ο συνολικός δανεισμός των υπολοίπων τραπεζών πλέον έχει μειωθεί στα 8,1 δισ. ευρώ έναντι περίπου 20 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ποσό, το οποίο εκτιμάται πως θα μηδενιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση δε, αναμένεται να λειτουργήσουν οι καταθέσεις, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έχοντας αυξηθεί κατά 4,8 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024.    

Προς επίρρωση, μετά την αποπληρωμή 2,5 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούνιο του 2024, από προηγούμενο υπόλοιπο 3,5 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε σε ένα δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024, η οποία λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο. Αξίζει να αναφερθεί πως το α’ μισό του 2023 η έκθεση του Ομίλου στο ευρωσύστημα "άγγιζε" τα 5,5 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις πελατών της τράπεζας έφτασαν τα 59,8 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, αυξημένες κατά 2%, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Εξ αυτών, τα 46,2 δισ. ευρώ αποτελούν καταθέσεις πρώτης ζήτησης και τα 13,5 δισ. ευρώ καταθέσεις προθεσμίας (23% του συνόλου). Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% του συνόλου των καταθέσεων. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε στο 215%, ενώ ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις στο 63%.    

Αυξημένες κατά 1,2 δισ. ευρώ ήταν το α’ εξάμηνο του 2024 οι καταθέσεις πελατών της Eurobank, "αγγίζοντας" τα 58,6 δισ. ευρώ, με το ποσοστό των προθεσμιακών να διαμορφώνεται στο 33% του συνόλου. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,0% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 181,7%, ενώ η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 3,1 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ πριν ένα χρόνο. 

Σταθερή στα τέσσερα δισ. ευρώ παρέμεινε στο τέλος του β’ τριμήνου του 2024 η χρηματοδότηση της Alpha Bank από την ΕΚΤ, με την τράπεζα να έχει αποπληρώσει ένα δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 48,2 δισ. ευρώ, προερχόμενες από την αύξηση καταθέσεων πρώτης ζήτησης από επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η εκροή καταθέσεων από τα νοικοκυριά, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αντισταθμίστηκε πλήρως με την αντίστοιχη αύξηση των επενδυτικών προϊόντων. Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων στην εγχώρια καταθετική βάση διαμορφώθηκε σε 25%, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο, η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), διαμορφώθηκε στο 17,2%, έναντι 16,8% το α’ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό μετάβασης του επιτοκίου Euribor στις προθεσμιακές καταθέσεις ανήλθε σε 53% από 52% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε σε 74% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) σε 192% από 184% το προηγούμενο τρίμηνο και 183% το προηγούμενο έτος.   

Τέλος, η ΕΤΕ έχει μηδενίσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την έκθεση στο πρόγραμμα TLTRO ΙΙΙ που το περυσινό α’ εξάμηνο "άγγιζε" το 1,9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις της στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 54,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024, αυξημένες κατά 1,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με την τράπεζα, η αύξηση αυτή αποτυπώνει της ισχυρές εισροές καταθέσεων όψεως, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από πελάτες εταιρικής τραπεζικής, με τις καταθέσεις προθεσμίας να εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 18% των συνολικών καταθέσεων. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας της εισροές από πελάτες λιανικής, ενώ οι διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 2,2 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 57,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ. Οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις και κάλυψης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 60% και 240% αντίστοιχα.  

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία