BACK TO
TOP
Τράπεζες

Τα οφέλη της ένωσης της Attica Bank με την Παγκρήτια τράπεζα

Οι μέτοχοι… μίλησαν και άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την ένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια εις σάρκα μίαν.Σε πανηγυρικό κλίμα και με ισχυρή πλειοψηφία, οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών άναψαν το πράσινο φως στο σχέδιο συγχώνευσης, και στη δημιουργία του 5ου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Banks_6

19
0

Απομένει η ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο που θα σηματοδοτήσει την οριστική αλλαγή σελίδας και την είσοδο στη νέα εποχή, με νέο επενδυτή.

Η «νέα τράπεζα» αναμένεται να ξεκινήσει με σημαντικά εφόδια και απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος που κρατούσαν τις δυο τράπεζες καθηλωμένες.

Για αυτό, και ο πήχης των στοχεύσεων μπαίνει αρκετά ψηλά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την τοποθέτηση της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank Ελένης Βρεττού. 

Ένα σχήμα που όπως η ίδια, θα αποτελέσει μια «νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Αλλά και «ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

Η προίκα και οι στόχοι

Δυο κομβικά σημεία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν:

α) η υπαγωγή στον Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα. Attica Bank και Παγκρήτια είχαν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια και κόκκινα δάνεια που προσέγγιζαν το 60%.

β) η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης ύψους 735 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ με 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές με 200 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την κα. Βρεττού, η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ αλλά και το 2027 να παρέχει χορηγήσεις στα επίπεδα των 7,6 δισ. ευρώ.

Πανελλαδικό δίκτυο και μικρομεσαίες

Ψηλά στην ατζέντα των στοχεύσεων του νέου τραπεζικού πόλου βρίσκεται η αύξηση των καταθέσεων μέσα από ανταγωνιστική τιμολόγηση και οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί πέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. 

Στόχος είναι οι καταθέσεις το 2027 να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, με δεδομένο μάλιστα όπως είπε η κα. Βρεττού πως η νέα τράπεζα θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη – με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%.

Δια ζώσης επικοινωνία

Στους κεντρικούς πυλώνες θα είναι επίσης οι υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, μέσα από άριστα κατηρτισμένο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών κάθε πελάτη.

«Για εμάς η δια ζώσης επικοινωνία με τον πελάτη είναι προτεραιότητα και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό», ανέφερε με έμφαση η κα. Βρεττού.

Σημαντικές θα είναι οι αποδόσεις στους μετόχους, με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα τράπεζα θα έχει διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων ανά την επικράτεια και business centers για να προσεγγίζει κάθε πελάτη της χώρας – σε συνδυασμό επενδύσεις στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης.

Τα οφέλη για τους μετόχους

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank, σημαντικές θα είναι οι αποδόσεις στους μετόχους, με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025 ενώ σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.

 Πηγή:Ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία