BACK TO
TOP
Τράπεζες

Τα επόμενα βήματα για την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Το "κουμπί" για το placement της Εθνικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση την επιστροφή, τόσο των συστημικών τραπεζών, όσο και της χώρας, στην πλήρη κανονικότητα πάτησε και επισήμως χθες, Τετάρτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δίνοντας το "πράσινο φως" στην JP Morgan να "τρέξει" τη συναλλαγή.

ete-bank_2

18
0

"Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι έχουν μπροστά τους περίπου τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τέτοιου είδους συναλλαγές", σχολιάζουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, το σχετικό δημοσίευμα του Reuters που τοποθετεί χρονικά τη διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ στις αρχές Οκτωβρίου. 

Πιο αναλυτικά, με την επιβεβαίωση από πλευράς του συμβούλου ότι τα δεδομένα – της τράπεζας, αλλά και της οικονομίας – ευνοούν την εκκίνηση της συναλλαγής και την παροχή "εξουσιοδότησης" από πλευράς του Ταμείου να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ενεργοποιούνται μία σειρά από διαδικασίες και συγκεκριμένα:  

Βήμα 1ο: Ο σύμβουλος ξεκινά τις επαφές με την επενδυτική κοινότητα και επιστρέφει στο ΤΧΣ με το feedback που έλαβε. Εφόσον το ενδιαφέρον κριθεί ικανοποιητικό, τότε το Ταμείο θα δώσει το "οκ" για το επόμενο βήμα. Υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη είναι η προσέλκυση επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως, άλλωστε, συνέβη και στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης από την ΕΤΕ, με την είσοδο στο μετοχολόγιό της μερικών από τα πιο ισχυρά επενδυτικά "σπίτια", όπως Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. 

Βήμα 2ο: Συντάσσονται όλα τα έγγραφα που αφορούν στο placement, προκειμένου αυτά να δοθούν προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτό το σημείο είθισται να προτείνεται η διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού (έως ένα συγκεκριμένο εύρος), απόφαση που, όμως, δύναται να μεταβληθεί αναλόγως της ζήτησης και του ύψους των προσφορών που θα κυμανθούν κοντά στο ανώτερο εύρος της τιμής. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για παράδειγμα, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η διάθεση του 22% τελικά αποφασίστηκε να διατεθεί προς πώληση το σύνολο των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ (27%) λόγω υπερκάλυψης. Προς ώρας, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το ΤΧΣ να προκρίνει την πώληση του 10% με 13% από το συνολικό 18,4%, με το υπόλοιπο ποσοστό να περνά στο Υπερταμείο. Σε κάθε περίπτωση, το placement θα διενεργηθεί συνδυαστικά σε ξένους και Έλληνες επενδυτές. Στην α’ φάση της αποεπένδυσης στην εγχώρια αγορά προσφέρθηκε το 20% των μετοχών (40.247.467 μετοχές, εκ των οποίων το 60% ή 24.148.480 σε ιδιώτες επενδυτές και το 40% ή 16.098.987 μετοχές σε ειδικούς επενδυτές), με το υπόλοιπο 80% (160.989.867 μετοχές) να κατανέμεται στους διεθνείς επενδυτές. 

Βήμα 3ο: Ανακοινώνεται η εκκίνηση της πώλησης, προσδιορίζοντας τον χρόνο που θα παραμείνουν ανοιχτά τα δύο βιβλία. 

Βήμα 4ο: Ολοκληρώνεται η συναλλαγή, με την ΕΤΕ, να επιστρέφει σε ιδιωτικά "χέρια" και το Ταμείο να κλείνει τον κύκλο ζωής του, με τις όποιες "εκκρεμότητες" να μεταβιβάζονται από τη νέα χρονιά στο Υπερταμείο.  

Στουρνάρας: "Κλείνει και ο τελευταίος φάκελος της κρίσης"  

"Με τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα επιστρέφουμε στην πλήρη κανονικότητα. Τελειώνει μία περίοδος, η οποία σημαδεύτηκε από την κρίση και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άρα, λοιπόν, κλείνει και ο τελευταίος φάκελος της κρίσης, όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες". Αυτό τονίζει στο Capital.gr ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών, τόσο της χώρας, όσο και της ίδιας της ΕΤΕ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο, έχοντας απεμπλακεί από τις Attica Bank και Παγκρήτια (σ.σ. με την έννοια των διαδικασιών, αφού χθες ολοκληρώθηκε και επισήμως η συγχώνευση των δύο τραπεζών, οδεύοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προσδιορίζεται, επίσης, για τις αρχές Οκτωβρίου) μπορεί κάλλιστα να εστιάσει στην αποεπένδυση από την ΕΤΕ, εκτιμώντας πως το timing διεξαγωγής της συναλλαγής είναι το βέλτιστο. "Οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Η ελληνική οικονομία δείχνει μία αξιόλογη δυναμική. Είμαστε πριν από τις αμερικάνικες εκλογές, είναι θετικό το deal να τελειώσει πριν από αυτές", σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στο ποσοστό που πρέπει να διαθέσει τελικά το Δημόσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης απαντά: "Αυτό είναι καθαρά θέμα του ΤΧΣ. Εμείς συμμετέχουμε στο ΤΧΣ. Προτιμώ ο εκπρόσωπός μας να διατυπώσει την άποψή του εκεί".

 Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία