BACK TO
TOP
Τράπεζες

Θετική αξιολόγηση για της ελληνικές τράπεζες από την DBRS

Νέα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει η DBRS, έπειτα από την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές πριν από ακριβώς μιας εβδομάδα, υπογραμμίζοντας το πολύ ισχυρό story των ελληνικών τραπεζών, το οποίο άλλωστε την ώθησε να προχωρήσει στο upgrade.

shutterstock_1960071895

49
2

Όπως επισημαίνει, η σημαντική μείωση των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση του ΤΧΣ σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνουν την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Ωστόσο χτυπά και ένα "καμπανάκι" για την ακόμα υψηλή σχέση κράτους-τραπεζών.

Ειδικότερα, η DBRS τονίζει σε νέα της έκθεση ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα που ενισχύει την ανθεκτικότητά του, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή των προοπτικών από σταθερές σε θετικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ένας πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παρέχουν περαιτέρω πιστώσεις στην οικονομία, όπως τονίζει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων τους, χάρη στην άνοδο της κερδοφορίας και ο οίκος αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Παραμένει στενή η σχέση κράτους - τραπεζών

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση, μέσω του ΤΧΣ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διαθέσει εναπομείναντα ποσοστά που έχει στον κλάδο, οδηγώντας σε μια πιο διαφοροποιημένη μετοχική δομή που μειώνει τις διασυνδέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα με το κράτος. Ωστόσο, η σχέση κράτους-τραπεζών παραμένει στενή κυρίως μέσω των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στα βιβλία τους, αλλά και των μεγάλων κρατικών εγγυήσεων, όπως επισημαίνει η DBRS.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, οδήγησε σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και μείωσε τις διασυνδέσεις με το κράτος. Το ΤΧΣ εκχώρησε πλήρως τις μετοχές του σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και εν μέρει στην Εθνική Τράπεζα επιστρέφοντας στο δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ. Πλέον το ΤΧΣ, που είχε μεγάλα μερίδια σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες, διατηρεί μερίδιο περίπου 18% στην Εθνική και ποσοστό περίπου 72,5% στην Attica Bank.

Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 35% και πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη NPE του τραπεζικού συστήματος να υποχωρήσει περαιτέρω, όπως τονίζει ο οίκος.

Παράλληλα, κάνει νέα αναφορά στο πρόγραμμα "Ηρακλής", σημειώνοντας πως χάρη κυρίως από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το οποίο έχει επωφεληθεί από την κρατική εγγύηση, ο δείκτης NPL του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μειώθηκε στο 7% τον Μάρτιο του 2024 από την κορυφή του 49,2% τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι μεμονωμένοι δείκτες NPL των συστημικών τράπεζων προσεγγίζουν αυτούς των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η DBRS, ο δείκτης NPL των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος. Καθώς ο δείκτης ΝPL του τραπεζικού τομέα πλησιάζει αυτόν του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ, οι τράπεζες πιθανότατα θα ωφεληθούν από την άποψη του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, βελτιώνοντας την ικανότητά τους τόσο να παράγουν κέρδη όσο και να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, επισημαίνει ο οίκος.

Η σημαντική μείωση των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση του ΤΧΣ σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνουν την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τονίζει η DBRS.

Αυτό θα στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκε σε 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με 3,1% ετησίως τον Ιούλιο του 2023. Αυτό αποτελεί  "κλειδί" υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων του RRF, όπως σημειώνει ο οίκος. Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά η DBRS αναμένει επιτάχυνση στο μέλλον. Η παροχή πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με την Ευρώπη, τονίζει ο οίκος.

Επιστροφή στην κερδοφορία και στα μερίσματα

Τέλος, όπως σημειώνει η DBRS, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και άρχισαν επίσης να διανέμουν μερίσματα, ένα ακόμη σημάδι αποκατάστασης της κανονικότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους, το οποίο μειώθηκε στο 44% των κεφαλαίων στο τέλος του 2023 και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Τα DTC αντιπροσωπεύουν κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας που δεν παρέχει ικανότητα απορρόφησης ζημιών και προσθέτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για την κυβέρνηση. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα με τη μερισματική πολιτική, τα DTC αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τις διασυνδέσεις με το κράτος, τονίζει ο οίκος. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικά τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου εγχώριων κρατικών ομολόγων και κρατικών εγγυήσεων, όπως υπογραμμίζει.

 Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-09-2024 15:54αντωνια παπαδοπούλου

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

13-09-2024 15:54αντωνια παπαδοπούλου

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία