BACK TO
TOP
Τράπεζες

Μεγάλο ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Τράπεζας

Ισχυρό καταγράφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για το placement της Εθνικής Τράπεζας, με την J.P. Morgan που ενεργεί ως σύμβουλος διάθεσης να προσέρχεται στο νέο ραντεβού με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κομίζοντας καλά νέα, όσον αφορά στη ζήτηση για τις μετοχές που το ίδιο κατέχει στην τράπεζα.

ETE_Ethniki_Trapeza_3

83
0

Tο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, πέρα από την κλασική μηνιαία συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, με μία μάλλον… τυπική ατζέντα, θα ακολουθήσει μέσα στην εβδομάδα νέα, κρίσιμη συνάντηση με την JP, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών που η επενδυτική τράπεζα διεξήγαγε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, ενισχύουν την άποψή της περί δυνατότητας απορρόφησης του συνόλου του ποσοστού που παραμένει στη διάθεση του Δημοσίου (18,39%). Το σενάριο, πάντως, που προς ώρας φαντάζει ως επικρατέστερο είναι αυτό της πώλησης του 10%, με το ΤΧΣ να διατηρεί το δικαίωμα επιλογής αύξησης του μεγέθους προσφοράς (upsize option), αυξάνοντας το ποσοστό στο 12% ή το 13% (σ.σ. ως είθισται, η απόφαση για το upsize option και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών καθορίζεται μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα ποσοστό πέριξ του 5%, το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή. "Η κίνηση της UniCredit να αποκτήσει αρχικά ποσοστό στην Alpha Bank και πρόσφατα το 9% της Commerzbank δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της ΕΤΕ. Τα θεμελιώδη μεγέθη της, άλλωστε, σε συνδυασμό με τις προοπτικές, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις αναλυτών και διεθνών οίκων, την καθιστούν ελκυστική στην επενδυτική κοινότητα", σχολιάζουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ. "Όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες διαθέτουν ένα ισχυρό group μετόχων. Η Alpha Bank τη UniCredit και τη Reggeborgh, η Τράπεζα Πειραιώς τον Τζον Πόλσον και η Eurobank τη Fairfax. Στην ΕΤΕ μόνο το Capital Group διαθέτει ποσοστό άνω του 5%", σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης από την J.P. για το ενδιαφέρον των επενδυτών, το ΤΧΣ θα μπορέσει να δώσει το "πράσινο φως" για την εκκίνηση της αποεπένδυσης, με την κατάρτιση του Ενημερωτικού Δελτίου και την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εν συνεχεία, τη δημοσίευση της πρόσκλησης μέσω της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών και της δημόσιας προσφοράς. Η διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι στις 5 Νοεμβρίου, οπότε και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα 9μήνου του 2024, η διοίκηση της ΕΤΕ θα μπορέσει να ξεκινήσει την παρουσίαση προς τους επενδυτές με την αναφορά για την πλήρη επιστροφή της στην κανονικότητα.

Η συνήθης πρακτική του ΤΧΣ 

Στην πρακτική που ακολούθησε πριν προβεί στις συναλλαγές διάθεσης των μετοχών που κατείχε στις συστημικές τράπεζες εστιάζει το Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία επίτευξης της αποστολής του. 

Όπως αναφέρεται, "το Ταμείο διερεύνησε όλες τις πιθανές επιλογές διάθεσης, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα δομημένο πλαίσιο αξιολόγησης για τον καθορισμό του χρόνου, της δομής και του μεγέθους των συναλλαγών. Για το σκοπό αυτό, ανέπτυξε ένα ειδικό σχέδιο αποεπένδυσης για κάθε μία από τις συστημικές του τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τραπεζών, μεταξύ άλλων το τρέχον επίπεδο αποτίμησης, το μέγεθος της συμμετοχής του, τη συνολική μετοχική δομή της τράπεζας και τα είδη συναλλαγών που είναι κατάλληλα σε κάθε περίπτωση".

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσης, το ΤΧΣ ορίζει για κάθε συμμετοχή διαθέσιμα "παράθυρα" συναλλαγών, δηλαδή περιόδους κατά την οποία το Ταμείο μπορεί να προβεί σε πιθανή πώληση της συμμετοχής του. Όσον αφορά τη δομή των συναλλαγών, το Ταμείο εξέτασε έξι εναλλακτικές δομές συναλλαγών, οι οποίες καλύπτουν, τόσο τις συναλλαγές σε κεφαλαιαγορές, όσο και την ιδιωτική πώληση. Σε σχέση με το μέγεθος της συναλλαγής, το ΤΧΣ αξιολόγησε διαφορετικά μεγέθη πώλησης για τις μετοχές του σε εξατομικευμένες αναλύσεις, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τα ιστορικά πρότυπα διαπραγμάτευσης, τις προσδοκίες ως προς τη διαπραγμάτευση μετά την συναλλαγή, τη σύνθεση των επενδυτών κ.ά. "Σε όλες τις περιπτώσεις το Ταμείο προβαίνει σε ανταγωνιστικές διαδικασίες πλειστηριασμών προκειμένου (i) να διασφαλίσει κατάλληλο βαθμό ανταγωνιστικών προσφορών  που επιτυγχάνεται μέσω ευρύτερης συμμετοχής θεσμικών επενδυτών και αυξημένη διαφάνεια, όσον αφορά τον μηχανισμό καθορισμού των τιμών και την τελική κατανομή των μετοχών και  μεγιστοποίηση των εσόδων του για τους φορολογούμενους", καταλήγει. \

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία