BACK TO
TOP
Τράπεζες

Στόχος ο δείκτης των κόκκινων δανείων να μειωθεί στο 2%

Με στόχο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να προσεγγίσει το μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι περίπου στο 2%, o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι προωθείται σε συνεργασία με την Κομισιόν η επέκταση του «Ηρακλής ΙΙΙ» κατά 1 δισ. ευρώ.

bank_9

28
0

Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» θα συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων αναμένεται να συμβάλλει στην απελευθέρωση κεφαλαίων από την πλευρά των τραπεζών για αύξηση των χορηγήσεων καθώς τα κρατούν δεσμευμένα ως  προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλειών.

Άλλωστε στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών  το καλοκαίρι ο κ. Χατζηδάκης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού των εγγυήσεων προκειμένου να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις, μη συστημικών αλλά και υπόλοιπα συστημικών τραπεζών.

ADVERTISING

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει υποχωρήσει στο 3,6%. Αν λάβει κανείς υπόψη του τα κόκκινα δάνεια των μικρότερων τραπεζών, με εξαίρεση τις συστημικές, τότε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 7,6%.

Attica και Παγκρήτια

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η Attica Bank έχει αιτηθεί την τιτλοποίηση  χαρτοφυλακίου, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. ευρώ. Η Παγκρήτια Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο “Rhodium”, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αντιστοιχούν σε κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος η  μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ» στο 3%.

Εκτός από τις τιτλοποιήσεις Αttica Bank και Παγκρήτριας Τράπεζας, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» σχετική έγκριση έχει ήδη δοθεί για τα χαρτοφυλάκια:

Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, με τις κρατικές εγγυήσεις να ανέρχονται σε  360 εκατ. ευρώ και

Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 508 εκατ. ευρώ για τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις διαμορφώνονται σε 143  εκατ. ευρώ.

Σε αναμονή παραμένουν οι:

τιτλοποίηση «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 620 εκατ. ευρώ,

κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ,

τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων της Alpha Βank («Gaia I» και «Gaia II») ύψους 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενες εγγυήσεις 400 εκατ. ευρώ,

τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Leon» της Eurobank ύψους 590 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες εγγυήσεις 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει υποχωρήσει από το 45% το 2019 στο 7,5% το Μάρτιο του 2024 και τώρα βρίσκεται στο 3,6% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

 
Πηγή:Naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία