BACK TO
TOP
Τράπεζες

Πως θα κινηθεί η ΕΚΤ μετά την μείωση επιτοκίων από την Fed

Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μία επιθετική μείωση επιτοκίων επαναφέρει στο προσκήνιο τον μόνιμο διχασμό στο εσωτερικό της ΕΚΤ, με τα «γεράκια» και τα «περιστέρια» να παραμένουν σε… πόλεμο.

eurozoneclouds-768x480_2

41
0

Την ίδια ώρα αρκετοί αναλυτές, όπως αυτοί των Barclays και Danske Bank, τονίζουν ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την πορεία των μειώσεων από την ΕΚΤ και οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Όπως εκτιμούν, σε αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν πριν τις ανακοινώσεις της Fed, είναι πιθανότερο η τράπεζα να προχωρεί σε πιο σταδιακές μειώσεις επιτοκίων. Βέβαια πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού με τη χθεσινή μείωση κατά μισή μονάδα η Fed ισορρόπησε τις δύο μειώσεις κατά 0,25% που έχει κάνει η ΕΚΤ.

Οι αναλυτές, όπως και οι επενδυτές, βλέπουν ότι τα κορυφαία στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραμένουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Ο πρώτος που ζήτησε επιτάχυνση των μειώσεων μετά τις αποφάσεις της Fed ήταν ο διοικqογαλίας, Μάριο Σεντένο, καθώς φοβάται ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό τελικά δεν θα επιβεβαιωθούν. «Δεδομένης της θέσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, στον κύκλο της νομισματικής πολιτικής, πρέπει πραγματικά να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο «αργοπορίας», διότι αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος», σημείωσε σε συνέντευξή του στο Politico. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει τονίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ οι κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως αυτές, Γαλλίας και κυρίως Γερμανίας είναι αντιμέτωπες με αναιμική ανάπτυξη.

«Άνετος» αναφορικά με ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων δηλώνει και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε τροχιά υποχώρησης. «Εφόσον ισχύει αυτό, είμαι λίγο πολύ εντάξει με τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω μειώσεις. Δεν πρόκειται να σας πω πόσο και πότε, διότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα».

Παράλληλα περιέγραψε την ισορροπία των κινδύνων ως «περισσότερο ή λιγότερο ουδέτερη αυτή τη στιγμή. Ακολουθώντας το σημερινό μονοπάτι που ακολουθούμε είναι ένα μονοπάτι που μας δίνει αμφίπλευρη προαιρετικότητα.Εάν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουμε, φυσικά θα υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για μειώσεις των επιτοκίων. Εάν, από την άλλη πλευρά, η οικονομία συνεχίσει να είναι αδύναμη, τότε υπάρχει περιθώριο για περισσότερες μειώσεις».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζεται υπομονή για να επιτύχει πλήρως τον στόχο του 2%, έσπευσε να τονίσει το γνωστότερο «γεράκι» της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ. Όπως θεωρεί, η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει «αντοχή και αυτοσυγκράτηση», ενώ προσέθεσε ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι «το κόστος δανεισμού δεν θα μειωθεί με την ίδια ταχύτητα με αυτή που αυξήθηκε». Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι «επίμονη», επειδή η αύξηση των μισθών χαλαρώνει με αργό ρυθμό, ενώ οι πιέσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν επίσης «ανησυχητικά υψηλές». Οι προοπτικές για την οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι αβέβαιες και όχι μόνο λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, είπε ότι «ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα, τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των πιθανών βημάτων μπορεί να ποικίλλουν». Η στάση της ΕΚΤ «πρέπει να παραμείνει επαρκώς σφιχτή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Πάντως, αν και δεν έχει τη δυνατότητα ψηφοφορίας στις αποφάσεις, σε αυτούς που θέλουν πολύ προσεκτικές κινήσεις από την ΕΚΤ, ανήκει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν. Αναφερόμενος σε οικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν ακόμη να μετατοπίσουν τον πληθωρισμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τόνισε τη σημασία του καθορισμού της νομισματικής πολιτικής ανά συνεδρίαση, ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα. «Μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση της περιοριστικότητας θα είναι κατάλληλη, εάν τα εισερχόμενα δεδομένα είναι σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη μας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρήσουμε την προαιρετικότητα σχετικά με την ταχύτητα της προσαρμογής», σημείωσε. 

 Πηγή:Businessdaily.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία