BACK TO
TOP
Τράπεζες

Ισχυρή ζήτηση για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν οι επενδυτές στο placement της Εθνικής Τράπεζας, με τις πληροφορίες να θέλουν το βιβλίο που άνοιξε στις 10 το πρωί να υπερκαλύπτεται ήδη κατά έξι φορές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι προσφορές θα ξεπεράσουν αυτές που είχαν υποβληθεί τόσο στον α’ γύρο της αποεπένδυσης από την ΕΤΕ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς.

ete-bank_4

21
0

Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία, άλλωστε, η JP Morgan που λειτούργησε ως σύμβουλος αποεπένδυσης είχε προϊδεάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά και τις επαφές που είχε στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του wall crossing. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο, σύμφωνα και με το ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση του placement διατηρεί το δικαίωμα ως πωλητής να αναθεωρήσει, τόσο το εύρος τιμής διάθεσης, όσο και την κατανομή των μετοχών, όχι, όμως και το ποσοστό διάθεσης που "κλείδωσε" οριστικά στο 10%. 

Ειδικότερα, η τιμή διάθεσης ορίστηκε σε ένα εύρος μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ, με το Ταμείο, όπως έγραψε το Capital.gr, να δύναται, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του, να αποφασίζει (όχι κατά κάποια συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας): 

(i) να καθορίσει και να ανακοινώσει δημόσια ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών ή/και

(ii) να προσδιορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή. 

Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση το κλείσιμο της μετοχής της ΕΤΕ την περασμένη Παρασκευή (7,844 ευρώ) η τιμή διάθεσης κινείται μεταξύ discount 5% και premium κοντά στο 1%. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κλεισίματος του βιβλίου, όλα είναι ανοιχτά. Το ΤΧΣ, πάντως, ευελπιστεί να έχει έσοδα, ύψους έως 714 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στην κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά κατανεμηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: 

(i) 15%, που αντιστοιχεί σε 13.720.727 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά με δυνατότητα, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του Πωλητή Μετόχου, να αυξήσει το ποσοστό αυτό έως 20%, που αντιστοιχεί σε 4.573.576 επιπλεόν Προσφερόμενες Μετοχές (και αντιστοιχεί συνολικά σε 18.294.303 Προσφερόμενες Μετοχές), σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, και 

(ii) 85%, που αντιστοιχεί σε 77.750.788 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που έχουν εγγραφεί στη Διεθνή Προσφορά (υπό την επιφύλαξη οποιασδήποτε απαραίτητης προσαρμογής στην περίπτωση που η Ελληνική Δημόσια Προσφορά αυξηθεί κατά τα ανωτέρω). 

Όπως, ωστόσο, τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, "ο Πωλητής Μέτοχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την εν λόγω κατανομή κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της Προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Δημόσια Προσφορά να λάβει ποσοστό των Προσφερόμενων Μετοχών χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο του 15% εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ελάχιστο όριο".

Η τελική κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς θα καθοριστεί μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά κατά ή περί τις 2 Οκτωβρίου 2024 από τον Πωλητή Μέτοχο.

Κατανομή των μετοχών στην Ελλάδα  

Από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που κατανεμήθηκαν τελικά στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά (αφού λήφθηκε υπόψη η ανακατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών από τη Διεθνή Προσφορά στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά), ο αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών που θα κατανεμηθεί σε κάθε μία κατηγορία εκ των Ιδιωτών Επενδυτών και Ειδικών Επενδυτών, θα καθοριστεί κατά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του Πωλητή Μετόχου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς στους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί ως εξής: 

(i) ποσοστό τουλάχιστον 50% των Προσφερόμενων Μετοχών της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί για την ικανοποίηση των αιτήσεων των Ιδιωτών Επενδυτών και 

(ii) το υπόλοιπο έως 50% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε κατηγορία επενδυτών (δηλαδή Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών). Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών για 50% των Προσφερόμενων Μετοχών της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

(α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές,

(β) η ζήτηση στην κατηγορία Ιδιώτών Επενδυτών υπερβαίνει το 50%,

(γ) ο αριθμός των αιτήσεων για αγορά των Προσφερόμενων Μετοχών που αφορά Ιδιώτες Επενδυτές, και

(δ) η ανάγκη επίτευξης επαρκούς διασποράς.

Σε περίπτωση που η συνολική ζήτηση από τους Ιδιώτες Επενδυτές υπολείπεται του 50% του συνολικού αριθμού των Προσφερόμενων Μετοχών που θα διατεθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, οι αιτήσεις των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν πλήρως, μέχρι του ποσού για το οποίο πραγματικά εκφράστηκε η ζήτηση, ενώ οι Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά που αντιστοιχούν στο έλλειμμα έναντι του συνολικού ποσοστού 50% επί του συνολικού αριθμού Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, θα μεταφερθούν στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών. Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές από την κατηγορία των Ιδιωτών Επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί τελικά στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι αιτήσεις αγοράς των Ιδιωτών Επενδυτών θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Εάν η ζήτηση για Προσφερόμενες Μετοχές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά από την κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών που έχουν κατανεμηθεί τελικά στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι αιτήσεις αγοράς αυτές θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία. Εάν η Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν καλυφθεί πλήρως, θα κατανεμηθούν στους Ιδιώτες Επενδυτές και στους Ειδικούς Επενδυτές όλες οι Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 100%) για τις οποίες έχουν υποβάλει αιτήσεις αγοράς. Η κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν εξαρτάται από τον ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό φορέα ή τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία