BACK TO
TOP
Τράπεζες

Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων

Με ένα απόθεμα "κόκκινων" δανείων λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ έκλεισαν το 9μηνο του 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις τους που θα τους επιτρέψουν να ρίξουν τον επίμαχο δείκτη στον μέσο όρο της Ευρώπης.

bc735c219e91420292b659b0f7868d59__1__2_2

28
0

Η "συνταγή", όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των τραπεζικών διοικήσεων στους διεθνείς αναλυτές, θα περιλαμβάνει, τόσο ρυθμίσεις, διαγραφές και ρευστοποιήσεις, όσο και πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να αιτηθεί στην DG Comp την αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του "Ηρακλή 3". Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση της δημιουργίας νέων "κόκκινων" δανείων, αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια, τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα ως προβλέψεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να κατευθυνθούν σε νέες χορηγήσεις, προς όφελος, όχι μόνο των τραπεζών, μιας και έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους πιστωτικής επέκτασης, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην προσπάθεια περαιτέρω αναβαθμίσεων. 

Προς επίρρωση, η Τράπεζα Πειραιώς είχε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου "κόκκινα" δάνεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 2 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Η ετήσια μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής διαχείρισης. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 3,2% τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% πριν από έναν χρόνο, ενώ ο στόχος για εφέτος είναι ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% και μέσω οργανικών κινήσεων να περιοριστεί στα επίπεδα των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου (2,5%-2,7%), με την κάλυψη να "αγγίζει" το 60% με 65%. 

Σύμφωνα με την τράπεζα, από τα συνολικά 1,3 δισ. ευρώ "κόκκινα" δάνεια:

- Υποθέσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τον "κουβά" των 600 εκατ. ευρώ που δεν έχουν καταγγελθεί και εμφανίζουν καθυστέρηση πάνω από μία ημέρα θα έχουν αντιμετωπιστεί τους επόμενους 18 μήνες.

- Σχεδόν τα μισά από τα 400 εκατ. ευρώ που είναι καταγγελμένα θα αντιμετωπιστούν με ρυθμίσεις/ρευστοποιήσεις/διαγραφές, ενώ τα υπόλοιπα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. για τα επίμαχα δάνεια γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι αποπληρωμές από το κράτος).

- Τα 150 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν μηδενική καθυστέρηση θα έχουν "θεραπευθεί" σε διάστημα 18 μηνών.

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς δρομολογεί την πώληση ενός χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, με την κωδική ονομασία Nest, με τη συναλλαγή να εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2025, ενώ το ίδιο τρίμηνο θα προβεί σε αποαναγνώριση μέρους του project Monza, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από επιχειρηματικά, στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά "κόκκινα" δάνεια που δεν πωλήθηκε (2 εκατ. ευρώ). 

"Κόκκινα" δάνεια, ύψους 1,663 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (APS) στην Κύπρο, διέθετε στο 9μηνο του 2024 η Eurobank. Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο απόθεμα "αγγίζει" το 1,099 δισ. ευρώ και μοιράζεται ως εξής: 530 εκατ. ευρώ εταιρικά, 284 εκατ. ευρώ στεγαστικά, 212 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 72 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. O δείκτης NPE του Ομίλου μη συμπεριλαμβανομένων των NPEs που καλύπτονται από το APS μειώθηκε σε 2,9% έναντι 3,5% στα τέλη του 2023, ενώ ο δείκτης κάλυψης βελτιώθηκε σε 89,9% από 86,4% τον περασμένο Δεκέμβριο. Με την προσθήκη των ανωτέρω NPEs που καλύπτονται από το APS ο δείκτης NPE του Ομίλου και ο δείκτης κάλυψης NPE θα ήταν 3,3% και 79,5% αντίστοιχα. 

Η Eurobank, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, εξέδωσε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου τίτλους υψηλής (senior notes), ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με τιτλοποίηση μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ("Project Leon") και διαγραμμένων δανείων, συνολικού οφειλόμενου ποσού 1,5 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας προ προβλέψεων ποσού 600 εκατ. ευρώ. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2024 ο Όμιλος προχώρησε στην πώληση του 95% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης σε ανεξάρτητο επενδυτή και αναγνώρισε στον ισολογισμό του σε εύλογη αξία τους διακρατούμενους τίτλους της τιτλοποίησης Leon, δηλαδή το 100% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης και το 5% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης. 

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, διέθετε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου "κόκκινο" στοκ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τις οργανικές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα:

- Τα 700 εκατ. ευρώ "κόκκινα" δάνεια αφορούσαν σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ ή 31% εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών. 

- Τα 200 εκατ. ευρώ σε στεγαστικά, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ ή 46% εμφανίζουν καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών και  

- Από 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Ο δείκτης NPE σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε σε 3,3% το γ’ τρίμηνο του 2024, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 86%, με τους αντίστοιχους δείκτες κάλυψης των δανείων των Σταδίων 3 και 2 να διαμορφώνονται σε 52% και 8% αντίστοιχα. Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 10 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 4,2%, με τον αντίστοιχο δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να αυξάνεται περαιτέρω σε 110%. 

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η ΕΤΕ αναμένει το "πράσινο φως" για την ένταξή του Frontier III στον "Ηρακλή 3", έχοντας αποφασίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 την πώληση του επίμαχου χαρτοφυλακίου με τη μορφή διαβαθμισμένης τιτλοποίησης. Αποτελείται κυρίως από εγγυημένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, συνολικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.  

Σε εκκρεμότητα έχει η ΕΤΕ και το project "Pronto" που αφορά σε "κόκκινα" ανοίγματα από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω: i) της πώλησης μετοχών της Probank Leasing Α.Ε. και ii) της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing Α.Ε., με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων 33 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2024. 

Τέλος, τα "κόκκινα" ανοίγματα της Alpha Bank παρέμειναν σταθερά σε 1,7 δισ. ευρώ, καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης NPE του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 4,6% το γ’ τρίμηνο του 2024, μειωμένος κατά 10 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αναμένεται κάτω του 4% στο τέλος του 2024. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 48%, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ενισχύθηκε σε 120%.  

Το "κόκκινο" χαρτοφυλάκιο απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια ιδιωτών με εξασφαλίσεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αφορά σε (ρυθμισμένα) ενήμερα ανοίγματα, με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση. Από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του Ομίλου σχεδόν τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 46% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (34% του συνόλου ή 600 εκατ. ευρώ). 

Σύμφωνα με την τράπεζα, η εκτελεστική της επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη επιπλέον μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, λογιστικής αξίας προ απομειώσεων 464 εκατ. ευρώ, στην περίμετρο συναλλαγής GAIA I, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσω τιτλοποίησης, έχοντας ήδη λάβει δεσμευτική προσφορά από τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), λογιστικής αξίας προ απομειώσεων 323 εκατ. ευρώ (συναλλαγή GAIA II, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσω τιτλοποίησης). Οι διαπραγματεύσεις με τον επενδυτή έχουν ήδη εκκινήσει, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα στο 2025. 

 Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία