Με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίζει από το βήμα του 3ου συνεδρίου που διοργάνωσαν Morgan Stanley και ΕΧΑΕ ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλλει έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών, οι CEOs των Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, κ. κ. Χρήστος Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας και Παύλος Μυλωνάς, είχαν την ευκαιρία να επικεντρωθούν σε όλα τα υπόλοιπα "καυτά" θέματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απασχολούν έντονα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ένα από αυτά είναι η απώλεια εσόδων, ως απόρροια της ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Alpha Bank, πάντως, το asset και wealth management, αλλά και οι τραπεζοασφάλειες θα αντικαταστήσουν την όποια μείωση προκύψει. "Οι Έλληνες βασίζονταν ιστορικά σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες υγείας και στις συντάξεις που παρέχονταν από το κράτος, αλλά οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει χώρο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, υπενθυμίζοντας πως η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά κίνητρα και την αυξανόμενη συνείδηση για την ασφάλιση περιουσίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του bancassurance. "Παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας (περίπου 75%) η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης (σχεδόν 15%)", πρόσθεσε.
Την άποψη πως οι σταθεροί όγκοι νέων δανείων, τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται την κατάλληλη στιγμή μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων εξέφρασε από την πλευρά του, ο CEO της Πειραιώς. "Αναμένουμε 2,1 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε., έχοντας επιτύχει να διαφυλάξουμε τα περιθώρια δανείων και το κόστος των καταθέσεων. Η διατήρηση του ΝΙΜ είναι σημαντική με κύκλο μείωσης των επιτοκίων και consensus για 2% ή ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025", σχολίασε ο κ. Μεγάλου, εκτιμώντας πως το επιτοκιακό περιθώριο θα ομαλοποιηθεί από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, με ένα βιώσιμο επίπεδο να διαμορφώνεται γύρω στο 2,3%-2,4%.
Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση, όλοι οι τραπεζίτες ξεκαθάρισαν πως στόχος είναι η αύξηση του χαρτοφυλακίου των δανείων, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις, όπως και τα κεφάλαια που προέρχονται από το RRF, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην αναθέρμανση των εργασιών λιανικής. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο CEO της Eurobank σχολίασε πως οι χαμηλοί ρυθμοί οφείλονται έως ένα βαθμό και στην ελλιπή προσφορά κατοικιών. "Στην Αττική από τα παλιά ακίνητα παραμένουν πολλά κλειστά και δεν υπάρχουν αρκετά καινούργια για να καλύψουν τη ζήτηση που υφίσταται για κατοικίες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας. Σε κάθε περίπτωση, το 2024 αναμένεται να κλείσει για το εγχώριο σύστημα με πιστωτική επέκταση πέριξ των 10 δισ. ευρώ, με τον πήχη για το 2025 να τίθεται ακόμη υψηλότερα.
Το ζήτημα της επέκτασης στο εξωτερικό ήταν, επίσης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τους διεθνείς επενδυτές, με τη μεν, Eurobank να πρωτοστατεί, έχοντας αποκτήσει την Ελληνική Τράπεζα, με την οποία θα υπάρξουν και σημαντικές συνέργειες και τη δε, Alpha Bank να αποτελεί μέρος ενός Ομίλου – της UniCredit - με έντονο διεθνές αποτύπωμα.
Τέλος, αναφορικά με τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών, ο κ. Ψάλτης τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν μια κερδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, κυρίως λόγω της χαμηλής αποτίμησής τους και των προοπτικών ανάπτυξής τους. "Η Alpha Bank έχει ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, χρησιμοποιώντας μέρος της διανομής προς τους μετόχους, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη της στην αποτίμηση και τις αποδόσεις επενδύσεων στη μετοχή της. Τα επόμενα τρία χρόνια θα δώσουμε στους μετόχους πάνω από το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, ενώ το 40% παραμένει ως πλεονάζον κεφάλαιο", επισήμανε. Ο κ. Μεγάλου με τη σειρά του, σημείωσε πως η ισχυρή μακροοικονομική προοπτική και η βιώσιμη δυναμική κερδοφορίας της Πειραιώς, σε συνδυασμό με τη σύγκλιση της μερισματικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το επόμενο ορόσημο για την Πειραιώς να είναι η πληρωμή 50% από τα κέρδη του 2025, θα ενισχύσουν την επενδυτική πρόταση της τράπεζας. "Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία, τα μεγέθη της δικαιολογούν να διαπραγματεύεται πιο κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι μια φορά η λογιστική αξία", κατέληξε.
Πηγή:Capital.gr