BACK TO
TOP
Τράπεζες

Πού τοποθετείται ο πήχης για το κούρεμα στις τραπεζικές συναλλαγές

Το χαρτί της νομοθετικής παρέμβασης για το ύψος των τραπεζικών προμηθειών τραβάει η κυβέρνηση, αυξάνοντας την πίεση στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε οικειοθελείς, ουσιαστικές προσαρμογές.

ypourgeio-oikonomikwn_0__1__2

55
0

Παράλληλα περιμένει, μετά και την αναμενόμενη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, να «ξεπαγώσουν» νωρίτερα από το προγραμματισμένο τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων τα οποία «κλείδωσαν» πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν το Euribor τριμήνου ήταν στο 2,80% (τώρα στο 2,86%).

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, έχουν φτάσει στο σημείο πλέον να αναφέρονται σε ενδεχόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα περιορίζουν το ύψος των προμηθειών έως και κατά 20%-30%, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε αντίστοιχα όταν δεν υπήρξε από την πλευρά των τραπεζών οικειοθελής προσαρμογή των χρεώσεων στα POS για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ.

Τι ισχύει για συναλλαγές ως 10 ευρώ

Αυτή η παρέμβαση, η οποία υλοποιήθηκε παραμονές του περασμένου Πάσχα με τροπολογία δείχνει τον δρόμο και για τη νέα, στον βαθμό που οι τράπεζες δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας που έχει ψηφιστεί και ισχύει για συναλλαγές έως 10 ευρώ σε συγκεκριμένα καταστήματα λιανικής:

 Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται έμπορος από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας συναλλαγής.

Η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας συναλλαγής.

Ανάλογη λύση

Μια λύση τέτοιου τύπου και για σειρά τραπεζικών προμηθειών, έρχεται να «κουμπώσει» με πρόσφατη αναφορά του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη σύμφωνα με την οποία «αρνηθήκαμε να βάλουμε έκτακτο φόρο αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ζητάς από έναν οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία ή οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη να στέλνει 100 ευρώ και να του κρατάς 3. Στάσου…».

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της επικαιροποιημένης κοινοτικής οδηγίας μετά από την έκδοση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Στον πυρήνα των αλλαγών:

 Οι πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών που βρίσκονται σε κράτος μέλος το νόμισμα του οποίου είναι το ευρώ, προσφέρουν στους οικείους χρήστες ΥΠ την υπηρεσία πληρωμής για λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Ιανουαρίου 2025 και την υπηρεσία πληρωμής για αποστολή άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Οκτωβρίου 2025.

Τυχόν επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από πάροχο ΥΠ στους πληρωτές και τους δικαιούχους για την αποστολή και τη λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης δεν είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από τον εν λόγω πάροχο ΥΠ για την αποστολή και τη λήψη άλλων μεταφορών πίστωσης αντίστοιχου τύπου.

Πρακτικά, όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν από το 2025 υποχρέωση παροχής υπηρεσιών άμεσων πληρωμών και για αυτές τις άμεσες πληρωμές – μέσα σε 10 δευτερόλεπτα- δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες προμήθειες σε σχέση με τα τυπικά εμβάσματα που εμφανίζονται στον λογαριασμό του δικαιούχου στην καλύτερη περίπτωση την επόμενη εργάσιμη.

Προωθείται η διάταξη για διπλάσιο ΕΝΦΙΑ

Κατά τα λοιπά, για την επίσπευση της διάθεσης ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των servicers και των τραπεζών και είναι «ώριμα» , ως μοχλός πίεσης λειτουργεί η διάταξη νόμου η οποία προετοιμάζεται και ορίζει την επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ μετά την πάροδο συγκεκριμένου διαστήματος, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με αρκετές πηγές να θεωρούν θέμα χρόνου την έναρξη δραστηριοποίησης μεγάλης επιχείρησης, πλην τραπεζικού τομέα στη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία