Αν και ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ποσό της ενίσχυσης, οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη ανέφεραν στο Agronews ότι το ύψος της θα φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ.
«Η ενίσχυση αυτή δίνεται προκειμένου να υποστηριχθεί ο κλάδος που λόγω των τιμών στο γάλα βρίσκεται σε δεινή θέση», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς. «Και πρόσθεσε: «αν και η συγκεκριμένη ενίσχυση δύνεται στα ζώα και όχι στο γάλα είναι καλοδεχούμενη διότι ο κλάδος χρειάζεται την προσοχή και την βοήθεια της πολιτείας».
Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Τα de minimis,αφορούν τους κτηνοτρόφους της ορεινής κτηνοτροφίας μειονοτικών και νησιωτικών περιοχών. Αυτή την ώρα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να διατηρηθούν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και αφετέρου να μπορέσουν να αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία σχεδιάζουμε έτσι ώστε να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα για το εισόδημά τους».
Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του Agronews έκανε γνωστό πως τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων για την ενιαία ενίσχυση θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες σημαίνει ότι οι δισκέτα με τα ονόματα των δικαιούχων θα φύγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την Πέμπτη 25Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Ο υπουργός τόνισε προς τους κτηνοτρόφους τη βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, με στοχευμένα μέτρα και ανέπτυξε τα αμέσως επόμενα βήματα του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση:
- Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στις εκμεταλλεύσεις ορεινής, μειονεκτικής και νησιωτικής ποιμενικής κτηνοτροφίας
- Δημόσια διαβούλευση της νέας υπό σύνταξη Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων
- Ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος
- Νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και έναν γόνιμο διάλογο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί τους και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Πραγματικά ο κλάδος των κτηνοτρόφων περνά δύσκολες εποχές λόγω της μειωμένης τιμής του γάλακτος από την μια και από την άλλη λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την ποιμενική κτηνοτροφία. Από την πλευρά μας τους αναφέραμε τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο. Πρώτα είναι η διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, τα γνωστά de minimis για τους κτηνοτρόφους που θα απολαύσουν τις επόμενες ημέρες. Από κει και πέρα, τους ανακοινώσαμε ότι βγαίνει σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το γάλα που αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες, όσον αφορά τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία επεξεργαζόμαστε.
Είδαμε ότι υπήρχε ένα κλίμα κατανόησης και αναγνώρισης των προσπαθειών της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος. Ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.»
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, συνεργάτες του υπουργού, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και 8 συνεταιρισμοί με κτηνοτροφικό προσανατολισμό (Α.Σ. Καλαβρύτων, Α.Σ. Αγρινίου, Α.Σ. Αμυνταίου κ.ά.).
25-10-2018 11:17Αντώνιος Εμμανουήλ
Πωπω θα γεμισουμε χρημα που θα το βάλουμε δεν ξέρουμε ,,,,η ζημια σε καθε μεσαια κτηνοτροφικη μοναδα ξεπερναει υα δεκα χιλιαρικα....δεν ζηταμε ελεημοσύνη απο το Υπουργείο να προστατεύσει τα συμφέροντα μας θέλουμε,,,,το αρνι και το κατσικι εχει Τιμή οσο ειχε την δεκαετία του 90,το γαλα φέτος ειναι στα επίπεδα του 2002....αντίθετα ομως το πετρέλαιο ,ο φορος ,η ασφάλεια ,το ρευμα ,το νερο στα υψη.....πως να αντεξει ο κτηνοτρόφος και ο γεωργός ολα αυτά.....Μήπως τελικά οι κτηνοτρόφοι οσον αφορα το επάγγελμα.μας Πρέπει να τιμωρισουμε τις βιομηχανίες επεξεργασίας γαλακτος με αποχή απο την παραγωγη ,,,τουλάχιστον για ενα τρίμηνο να μην παρουν λιτρο γαλα .....αραγε ποσα αποθεματα έχουν μεσα και ποσο θα αντεξουν.....ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΈ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΡΏΤΑ ΜΑΣ....
Απάντηση24-10-2018 19:18Γιωργος
Για να καταλαβουμε η τιμη στο γαλα των πεδινων ειναι διαφορετικη απο το γαλα των ορεινων, μειονεκτικων και νησιωτικων περιοχων? Φυσικα και οχι. Γιατι λοιπον οι πεδινοι αποκλειονται απο το deminimis? OEO.....Αρχισαμε τις εξυπναδες Αποστολου??????
Απάντηση23-10-2018 18:10Δημητρης
Τα 30 εκατομμύρια για τους αιγοπροβατοτροφους είναι ψυχουλα τουλάχιστον 3000 ευρώ είναι το 50% της ζημιας που έχει υποστεί κάθε μία εκμετάλλευση. Ας το δούνε πιο προσεκτικά το θέμα.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)