BACK TO
TOP
Πληρωμές

ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ και χρέη στράγγιξαν την προκαταβολή

Σε οφειλές για το ΟΣΔΕ, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσει, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες αλλά και τις εμπορικές τράπεζες πήγε σύμφωνα με όσα λένε στο Agronews οι αγρότες, αλλά και με βάση πληροφοριών από τις τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

opekepe_pliromes_agroton

4
5

Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, φέτος τα λεφτά που τελικά «μένουν» στις τσέπες των αγροτών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές (σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έμεινε ούτε ευρώ) αφού ο χρόνος από την προηγούμενη σημαντική πληρωμή ενισχύσεων ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις – λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής – να έχουν αυξηθεί.  

Το γεγονός μάλιστα ότι τελικά δεν θεσμοθετήθηκε ούτε και αυτή την φορά η αύξηση του ακατάσχετου στα  15.000 ευρώ (όπως υποσχόταν το προηγούμενο διάστημα η Βάθη) αναμένεται να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στις τάξεις των παραγωγών αφού η ενιαία ενίσχυση που περίμεναν τελικά εξανεμίστηκε.

Προβλήματα – όπως είχε ήδη γράψει το Agronews – προέκυψαν και σε όσους  αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τους δασικούς χάρτες όσο και με τα βοσκοτόπια.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το Agronews έγραφε:
Πονούν οι κατασχέσεις άφαντη η προκαταβολή διάτρητο το ΟΣΔΕ

Μια που μπήκαν και μια που «έφυγαν», τα λεφτά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τους λογαριασμούς χιλιάδων παραγωγών οι οποίοι έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των 15.000 ευρώ έπεσε για ακόμα μια φορά στο κενό, οι αγρότες ήρθαν – όπως μας αναφέρουν – αντιμέτωποι με αυτό που φοβόντουσαν. Το «άδειασμα» των λογαριασμών τους.

Η ελπίδα τώρα μετατίθεται για το Δεκέμβρη στην εξόφληση του τσεκ. Ωστόσο, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στην  Agrenda ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να τακτοποιήσει το θέμα δεν ξεκαθάρισε πόσο χρόνο θέλει; Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν θα μπορέσει ο Σταύρος Αραχωβίτης να κάνει όσα δεν έκανε ο Αποστόλου σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα που απομένει μέχρι την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων.    

Πως γίνεται η παρακράτηση των οφειλών

Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσµευσης λογαριασµού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρηµάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσµευµένα» χρήµατα δεν µπορούν να µετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσµεύσει το λογαριασµό του.

Το πρόβλημα των δασικών χαρτών

Όμως το πρόβλημα των κατασχέσεων δεν είναι το μοναδικό στις φετινές πληρωμές του τσεκ. Όπως αποδείχθηκε ένας σημαντικό αριθμός δικαιούχων έμεινε εκτός ενιαίας ενίσχυσης – μέχρι νεοτέρας  - λόγω των δασικών χαρτών. Ειδικότερα οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πήραν… ευρώ για τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουσιαστικά θα θεωρηθούν εκτός συστήματος καθώς ανήκουν σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. 

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη το Agronews έγραφε:

Στα χέρια της Πειραιώς  οι δισκέτες των δικαιούχων  για τις πληρωμές του τσεκ

 Πιστώνονται  αυτή την ώρα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (70% της βασικής), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει παραλάβει τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις δισκέτες με τους δικαιούχους και τα αντίστοιχα ποσά και μέχρι το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η σχετική διαδικασία.

Ταυτόχρονα με τις πιστώσεις αρχίζουν βέβαια και τα προβλήματα, καθώς πολλοί λίγοι θα είναι οι παραγωγού που θα προλάβουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Ταυτόχρονα με τις δισκέτες των πιστώσεων, υπ’ όψιν της τράπεζας έχουν τεθεί και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές καταστάσεις με τις χρεώσεις των παραγωγών, οι οποίες προέρχονται από τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και φυσικά, από τις εμπορικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά να πέφτει… πολύ κλάμα, καθώς ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία μεγάλη πίστωση των λογαριασμών των αγροτών είναι μακρύς και έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, για τις οποίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή δεν θα είναι αρκετή για να τις καλύψει. Ήδη στα γραφεία της Agrenda και του Agronews, οι αγρότες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, δηλώνοντας ανήσυχοι για  το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να δουν την πίστωση.

Καλύτερη εικόνα επ’ αυτού θα υπάρξει όταν ο καθένας μπορέσει να δει στο ATM το υπόλοιπο του λογαριασμού του, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελικά αύξηση στο ακατάσχετο στο ύψος των 15.000 ευρώ, όπως είχαν υποσχεθεί οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτό που βάζει σε μεγάλο προβληματισμό τους αγρότες δικαιούχους των ενισχύσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και με τα επίπεδα των προκαταβολών, ειδικά σε παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν «τεχνικές δυσκολίες» είτε με τους δασικούς χάρτες, όπου έχουν αναρτηθεί, είτε με τα βοσκοτόπια, λόγω των γνωστών τεχνικών λύσεων. 

 
Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Λίγο πριν το μεγάλο ΟΧΙ εδέησαν να πουν το ΝΑΙ για τις πληρωμές

Το στράγγιξε... το ηµερολόγιο η φατρία του ΟΣ∆Ε και αν δεν συµβεί κάτι χειρότερο, ώρα µε την ώρα, οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες  βλέπουν στους 536.000 λογαριασµούς τους, µε τη µορφή προκαταβολής, το 70% της βασικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

Σε πείσµα του συνδικάτου του ΟΣ∆Ε, αν και οι διαδικασίες θα µπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί µέρες νωρίτερα, οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ καθίστανται εφικτές ανήµερα του Αγίου ∆ηµητρίου, ενώ στα γκισέ... τα βλέπουν από ∆ευτέρα 29 Οκτωβρίου. 
Την πρώτη απογοήτευση για την αναίτια καθυστέρηση ακολουθεί και δεύτερη αναφορικά µε τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι. Από τη µία το ακατάσχετο, από την άλλη οι συµψηφισµοί και οι εκκρεµότητες µε τις δασικές εκτάσεις, αφήνουν µε ελάχιστα ή και τελείως άφραγκους, χιλιάδες παραγωγούς.

Και µπορεί η υπόσχεση για νοµοθέτηση του ακατάσχετου να έχει πέσει στο τραπέζι από το πρώτο έτος της υπουργίας του Βαγγέλη Αποστόλου στην πλατεία Βάθη, ωστόσο σήµερα τέσσερα χρόνια µετά, δεν έχει ακόµα θεσµοθετηθεί. «Το ακατάσχετο είναι κάτι που δουλεύουµε. ∆εν έχουµε να πούµε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγµή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε πρόσφατη συνάντησή του µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Αυτό σηµαίνει ότι τα χρήµατα που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς των δικαιούχων µε χρέη σε ταµεία και εφορία συνεχίζουν να µένουν «απροστάτευτα». Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσµευσης λογαριασµού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρηµάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσµευµένα» χρήµατα δεν µπορούν να µετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσµεύσει το λογαριασµό του.

Σηµειωτέον ότι την αποδέσµευση της πληρωµής της προκαταβολής του τσεκ από κάθε κατάσχεση ζητούν εδώ και καιρό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ως αναφαίρετο δικαίωµά τους στα 1.200 ευρώ να είναι ακατάσχετος ο λογαριασµός τους, κάτι που δεν ισχύει γι’ αυτούς, αφού πληρώνονται µια φορά τις επιδοτήσεις και ακόµα µια φορά την παραγωγή τους, δηλαδή δύο φορές το χρόνο.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ακόµα και σχετικά µε τους δασικούς χάρτες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητούσαν τη φόρµουλα εκείνη που θα µπορούσε να «υπερπηδήσει» το νοµικό κοµµάτι και να τρέξει η πληρωµή χωρίς να µείνουν έξω κάποια αγροτεµάχια εντός των νέων κυρωµένων δασικών χαρτών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, υπολογίζεται ότι γύρω στα 500 άτοµα δεν θα πάρουν καθόλου χρήµατα, ενώ όλοι οι παραγωγοί έχουν από κάποια στρέµµατα µεταξύ των εκτάσεων που δηλώνουν, για τα οποία δεν θα πληρωθούν.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των ενισχύσεων:

Με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους έλληνες αγρότες για το 2018 ανέρχονται σε 1.855.473.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.103.650.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 556.642.000 ευρώ για το πρασίνισμα, 37.109.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 184.049.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σήμερα ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2018, ύψους 682.648.311,48 ευρώ σε 536.247 δικαιούχους και από αργά το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών. Σημειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 υπέβαλλαν 648.166 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 596.180, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 98,4 % της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις. Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2018, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε

- Γεωργούς (52.737) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.

 - Γεωργούς (73) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2017, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2017. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

- Γεωργούς (1.787) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

- Γεωργούς (213) που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την AAΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών.

- Γεωργούς (2.206) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 42.155.

- Γεωργούς (574) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

- Γεωργούς (3.000) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.

- Γεωργούς (5.628) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα εν λόγω αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό της δικαιούμενης ενίσχυσης, μέχρι την ταυτοποίησή τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 2 & 3 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Για τις λοιπές κατηγορίες, επισημαίνεται ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 θα ανοίξει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών, εφ’όσον κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2018 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων στον σύνδεσμο https://iris.gov.gr/ (πρόσβαση απευθείας ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα