BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έως 100 ευρώ ανάλογα τη ζημιά η έκτακτη ενίσχυση ροδάκινων

Από 50 ευρώ το στρέμμα (για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα) έως και 120 ευρώ για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια κυμαίνεται το ύψος της έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis) που πρόκειται να καταβληθεί στους παραγωγούς μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (πιθανότερη ημερομηνία η Τρίτη 12 Φεβρουαρίου), για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

rodakino_2

8
1

Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 315/2019) και αφορά το ύψος των de mininis ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα συμπύρηνα και τα νεκταρίνια. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι παραγωγοί θα ενισχυθούν με:

- 100 ευρώ το στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα,

- με 50 ευρώ το στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα,

- με 120 ευρώ το στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια,

- με 60 ευρώ το στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα νεκταρίνια και

- με 50 ευρώ το στρέμμα για τα βιομηχανικά ροδάκινα.

Συνολικά το κονδύλι των de minimis φτάνει τα 13,2 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας, που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2018 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ροδάκινων επιτραπέζιων ή/και βιομηχανικών ή/και νεκταρινιών.

Δείτε στον πίνακα αναλυτικά το πλήθος των παραγωγών και τις εκτάσεις που θα αποζημιωθούν: 

  

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2019 από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το έτος 2019 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 13.220.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση «οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

Επίσης το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ΕΚ 1408/2013 (109.260.000 €).


Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:

- Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.

- Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες.

- Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.

- Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της αριθμ. 2014/C249/01 της 31-07-2014 ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Δείτε εδώ την σχετική απόφαση 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2019 10:10ερτυ

Πότε..πότε θα πιστωθουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα