BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκαν οι συνδεδεμένες μετά από ένα τριήμερο ταλαιπωρίας

Διαθέσιμα στους λογαριασμούς των παραγωγών είναι τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων μετά από ένα τριήμερο ταλαιπωρίας του αγροτικού κόσμου, εξαιτίας των δυσλειτουργιών που εμφανίζει κάθε τόσο το απαρχαιωμένο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών.

syndepireus

13
46

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν ότι εκτελέστηκαν κανονικά πριν από λίγη ώρα οι εντολές και τα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜς της τράπεζας.  


Νωρίτερα το agronews έγγραφε



Μετά το βραχυκύκλωμα, επιβεβαιώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή εντός της ημέρας των άμεσων συνδεδεμένων ενισχύσεων 

 
Επιβεβαιώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πίστωση, εντός της ημέρας, των συνδεδεμένων ενισχύσεων που περίμενε ο αγροτικός κόσμος από το μεσημέρι της Παρασκευής. 
Το Agronews εξήγησε από το πρωί τους λόγους της καθυστέρησης και ειδικότερα το «βραχυκύκλωμα» που υπήρξε στο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο δεν «διάβαζε» τους δύο κωδικούς των ποικιλιών σκληρού σίτου, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός περί τους 2.500 καλλιεργητές.

Η σιγουριά του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πλήρωνε από την Παρασκευή, προκύπτει και από την αναρτημένη ανακοίνωση της 14ης Φεβρουαρίου στην οποία αναφέρεται κατά γράμμα ότι... τα χρήματα πιστώθηκαν.

Nωρίτερα το agronews έγραφε



Μετά το μεσημέρι πιστώνονται οι συνδεδεμένες με βάση διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Μελά

Η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι και οι δύο ποικιλίες του προϊόντος που μπέρδευαν τον αλγόριθμο του μηχανογραφικού συστήματος, ευθύνονται για την καθυστέρηση στην καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως δηλώνει στο Agronews ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς. 

Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τον έμπειρο τεχνοκράτη, ήταν τα χρήματα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών την Παρασκευή. Ωστόσο, μια δυσκολία αναγνώρισης των κωδικών του σκληρού από το μηχανογραφικό σύστημα, ανάγκασε την υπηρεσία να «ξανατρέξει» τις δισκέτες με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παράδοσης αυτών στην Τράπεζα Πειραιώς. Εκτιμάται ότι το θέμα έχει αντιμετωπισθεί και οι δισκέτες θα παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι ώστε να τρέξουν ομαλά στη συνέχεια οι πληρωμές.
Σκληρό σιτάρι, όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή, σανοδοτικά φυτά, καρποί με κέλυφος, ζαχαρότευτλα και μήλα, είναι τα προϊόντα για τα οποία οι συνδεδεμένες θα πιστωθούν εντός της ημέρας.

Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει πως την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός κατέβαλε άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις έτους 2019συνολικού ποσού 60.430.371,65 ευρώ, εκ του οποίου τα 55.815.813,06 ευρώ αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καταβάλλει σήμερα άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις έτους 2019συνολικού ποσού 60.430.371,65 ευρώ, εκ του οποίου τα 55.815.813,06 ευρώ αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αναλυτικά, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που δίδονται αφορούν:

  • στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, με ποσό 6.153.849,34 ευρώ σε 22.152 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, με ποσό 23.958.310,88 ευρώ σε 67.856 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων, με ποσό 4.542.932,91 ευρώ σε 11.496 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, με ποσό 11.231.860,76 ευρώ σε 23.993 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, με ποσό 2.668.052,98 ευρώ σε 380 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, με ποσό 3.551.412,73 ευρώ σε 28.799 δικαιούχους
  • στην καλλιέργεια μήλων, με ποσό 3.709.393,46 ευρώ σε 7.434 δικαιούχους

Επιπλέον, καταβάλλονται συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ύψους 3.031.717,30 ευρώ σε 6.245 δικαιούχους, για την πράσινη ενίσχυση ύψους 1.354.596,09 ευρώ σε 1.510 δικαιούχους και για τους νέους γεωργούς ύψους 228.245,20 ευρώ σε 466 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Υπ.Α.Α.Τ. (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από τις 09:00 έως τις 17:00. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων με τους εξής τρόπους:

Α.   Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login).

Β.   Μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (Τaxisnet).

                                                                                                                         Ο Πρόεδρος

                                                                                                                   Δρ. Γρηγόριος Βάρρας"

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Καμία πίστωση λογαριασμού δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκ μέρους των αρμοδίων ότι το «πακέτο» ύψους 59 εκατ. ευρώ οδεύει άμεσα προς πληρωμή. 
Η ευθύνη για την καθυστέρηση βαρύνει προφανώς το μηχανογραφικό σύστημα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, μέχρι αργά το βράδυ στην Τράπεζα Πειραιώς δεν υπήρχε καμιά εντολή (δισκέτα) για τις συγκεκριμένες πιστώσεις. Η απουσία σαφούς προγραμματισμού εκ μέρους των υπευθύνων και το έλλειμμα σταθερής ενημέρωσης για τα θέματα αυτά, κάνει πολύ συχνά δύσκολη και τη δουλειά της συντακτικής ομάδας του Agronews, η οποία και ζητάει την κατανόηση των αναγνωστών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Από το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι αγρότες τα ποσά που δικαιούνται για 7 συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, ακρόδρυα, σανοδοτικά ψυχανθή, μήλα και ζαχαρότευτλα.Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 59 περίπου εκατ. ευρώ, το δρόμο για την πληρωμή των οποίων άνοιξε -όπως συνηθίζεται- η υπογραφή των σχετικών αποφάσεων με το ύψος της ενίσχυσης ανά προϊόν. Να σημειωθεί ότι από την ίδια μέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προχωρούν σε ανάληψη από τα ΑΤΜ, αλλά στα γκισέ των τραπεζών, εκτός της τράπεζας Πειραιώς, θα μπορούν να απευθυνθούν από Δευτέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, οι ενισχύσεις ανά προϊόν έχουν ως εξής:

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των ζαχαροτεύτλων, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 190 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 12,326 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 8,134 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 7,855 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 17,92 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 9,638 ευρώ/στρέμμα

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια μήλων, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 45,435 ευρώ/στρέμμα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Τουλάχιστον 59 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη ενίσχυση σε 7 προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης προς τους Έλληνες παραγωγούς, ενέκρινε την πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων του έτους 2019 για επτά συνολικά καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός, τα ποσά συνδεδεμένης ενίσχυσης για κάθε προϊόν διαμορφώνονται ως εξής:

-Καλλιέργεια καρπών με κέλυφος 96,38 ευρώ/εκτάριο

-Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών 78,55 ευρώ/εκτάριο

-Καλλιέργεια μήλων 454,35 ευρώ/εκτάριο

- Καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση 170,92 ευρώ/εκτάριο

- Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών 123,26 ευρώ/εκτάριο

- Καλλιέργεια σκληρού σίτου 81,34 ευρώ/εκτάριο

-Καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων 1.900 ευρώ/εκτάριο

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι παραγωγοί της χώρας μας ανέρχεται στα 59.629.331 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης με σχετική δήλωση του υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο στέκεται αρωγός στους Έλληνες αγρότες παρέχοντας τους την απαραίτητη ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καλλιεργειών τους»."

Σχόλια (46)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα